«Πράσινα Δώρα» για Οικολογικά Χριστούγεννα!

Για πολλούς τα Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με ανταλλαγές δώρων, έτσι όλοι μας, λίγο πολύ, καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να αγοράσουμε δώρα που θα μοιράσουμε ή θα ανταλλάξουμε με φίλους, γνωστούς και την οικογένειά μας. Εμπορικά κέντρα και καταστήματα ξεχειλίζουν από αγχωμένους καταναλωτές που αναζητούν δώρα. Αποτέλεσμα να «αδειάζουν» τα πορτοφόλια τους και να γεμίζουν τα σπίτια τους  με σωρούς από gadgets, ρούχα και παιχνίδια για τα παιδιά. Όμως, τα τελευταία νέα όσον αφορά στη διάσωση του πλανήτη είναι απαγοητευτικά.

Εμείς οφείλουμε να προσεγγίσουμε τα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον με ευαισθητοποίηση και να ακολουθήσουμε την τάση της εποχής, που δεν είναι άλλη από το να αντιληφθούμε έστω και την ύστατη στιγμή ότι πρέπει να γίνει μια καθολική προσπάθεια για να ανακουφιστεί ο πλανήτης μας από τα περιβαλλοντικά εγκλήματα του παρελθόντος. Η υπερθέρμανση του πλανήτη -σε συνάρτηση με τους κινδύνους που δημιουργούνται από την καύση μεγάλων ποσοτήτων από ορυκτά καυσίμα για την παραγωγή, συσκευασία και μεταφορά εμπορευμάτων-έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να αναζητούν τρόπους για ένα νέο «πράσινο»-οικολογικό τρόπο ζωής.

Εδώ είναι μερικές ιδέες που θα βοηθήσουν εσάς και την οικογένειά σας να ζήσετε και να απολαύσετε τα πρώτα σας «πράσινα» Χριστούγεννα, όχι εις βάρος της φύσης .

Τα «πράσινα» Χριστούγεννα μπορεί να διαρκέσουν λίγο περισσότερο αν σχεδιαστούν εκ των προτέρων με σύνεση και οικολογική συνείδηση… Αν καταφέρουμε όλοι μας να είναι «πράσινα», μπορεί αυτή η πράξη μας να γίνει μια ισχυρή δήλωση των οικολογικών πεποιθήσεων μας! Στέλνοντας  έτσι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης ένα ισχυρό μήνυμα:

“Ο πλανήτης μάς έχει ανάγκη Τώρα!”

Μείωση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση!

* Αντί να αγοράσετε κάτι καινούργιο, δοκιμάστε να φτιάξετε τα  δώρα και τα περιτυλίγματα τους με τη χρήση ανακυκλωμένων υλικών. Οι σακούλες δώρων μπορεί να γίνουν με τη χρήση από κομμάτια πολύχρωμων βαμβακερών πανιών.

* Αντί να αγοράσετε ένα νέο βιβλίο ή CD, δείτε αν μπορείτε να βρείτε ένα σε καλή κατάσταση, από ένα βιβλιοπωλείο που πουλά βιβλία και cds από δεύτερο χέρι. Για όσους αναζητούν δώρα για τα παιδιά, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μια μεγάλη κάλτσα μαριονέτα από τις ήδη μονές κάλτσες που έχουν ξεμείνει στο κάτω μέρος του συρταριού σας. Γίνετε δημιουργικοί!

* Ακολουθώντας ένα «πράσινο» δρόμο, το δρόμο που οδηγεί σε ένα υγιές περιβάλλον, σημαίνει ότι έχετε αρχίσει να εξοικονομείτε χρήσιμα υλικά από αυτά που πηγαίνουν συνήθως στους κάδους σκουπιδιών και μεταφέρονται τέλος στις χωματερές. Με αυτόν τον τρόπο δεν γίνεστε συνεργός στην καταστροφή του περιβάλλοντος, που είναι ήδη προ των πυλών, ούτε συντελείται (με τις άσκοπες αγορές προϊόντων), στον περιβαλλοντικό όλεθρο του υπερκαταναλωτισμού!

* Ανακυκλώστε οτιδήποτε ανακυκλώνεται, μην πετάτε αλόγιστα στα σκουπίδια, χαρτιά περιτυλίγματος, κουτιά, γυαλιά, μπουκάλια κ.λπ. Σκίζοντας με ανυπομονησία το αμπαλάζ από τα δώρα που σας κάνουν ή από αυτά που κάνετε, αφιερώστε λίγο χρόνο να μαζέψετε τα απομεινάρια μαζί με τα παιδιά σας και μετά πετάξτε τα στους κάδους ανακύκλωσης.

* Κάντε δώρο στα παιδιά σας μαθήματα οικολογίας, καθίστε μαζί τους και εξηγήστε τους με απλά λόγια τα οφέλη που έχουμε εμείς οι άνθρωποι από την ανακύκλωση και πώς συμβάλλουμε θετικά με αυτόν τον τρόπο στην πορεία που θα έχει από εδώ και πέρα η «πληγωμένη» Γη μας!

Χαρίστε χειροποίητα δώρα!

Αναρωτηθήκατε ποτέ αν διαθέτετε κάποιο κρυφό και ανεκμετάλλευτο ταλέντο; Ρωτήστε, λοιπόν τον εαυτό σας τι είδους ικανότητες μπορεί να έχετε και αναδείξτε φέτος αυτές τις δεξιότητες για να κάνετε τα δώρα σας σε φίλους και στην οικογένεια σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα χαρούν να λάβουν ένα χειροποίητο δώρο, θα αντιληφθούν και θα σεβαστούν το χρόνο που αφιερώσατε για να φτιάξετε κάτι μόνοι σας. Η αγάπη, καθώς και η δημιουργική σας ενέργεια, θα τους εντυπωσιάσει.

Αν σας αρέσει η κουζίνα, δοκιμάστε φέτος να φτιάξετε μόνοι σας τα γλυκά, πίτες, κουλουράκια, Χριστόψωμα, βασιλόπιτες, κουλουράκια αντικαθιστώντας έτσι οτιδήποτε έτοιμο, και χαρίστε τα στις επισκέψεις που θα κάνετε! Φροντίστε φέτος τα υλικά που θα χρειαστείτε για να τη μαγειρική σας να είναι βιολογικής καλλιέργειας.

Αν σας αρέσει να εργάζεστε με ξύλο, χρησιμοποιήστε τις ικανότητές σας για να κατασκευάσετε ράφια για τα CD ή μικρά ραφάκια για τα μπαχαρικά της κουζίνας και χαρίστε τα σε φίλους!

Αν σας αρέσει το πλέξιμο, δοκιμάστε να φτιάξετε εσείς ένα ζευγάρι κάλτσες με ωραία χρώματα για να κρεμάσουν οι φίλοι σας στο τζάκι τους !

Εάν δεν είστε τόσο δημιουργικοί ή αν δεν προλαβαίνετε λόγω χρόνου να ασχοληθείτε με κατασκευές, φροντίστε τα δώρα που θα κάνετε να είναι από καταστήματα με οικολογικά προϊόντα στηρίζοντας έτσι την προσπάθεια κάποιων εταιριών που δουλεύουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επηρεάζουν αρνητικά το περιβάλλον μας!

Μοιραστείτε εμπειρίες αποφεύγοντας έτσι τον υπέρ- καταναλωτισμό!

Τι να δωρίσετε πια, σε αυτούς τους ανθρώπους και ειδικά σε αυτά τα παιδιά που έχουν τα πάντα; (!) Αντί να τους αγοράσετε μια άλλη πιο σύγχρονη συσκευή κινητού τηλεφώνου ή κάποιου άλλου μοντέρνου gadget που υπάρχει περίπτωση να έχουν ήδη (κατά πάσα πιθανότητα δεν το χρειάζονται πραγματικά), χαρίστε τους μια εμπειρία. Ένα απόγευμα αφιερωμένο σε διάφορες δραστηριότητες όπως π.χ. ένα μάθημα ιππασίας, ένα μασάζ ή μια περιποιήση σώματος-προσώπου, ένα μάθημα σε στούντιο κεραμικής, εισιτήρια για μια συναυλία , εισιτήρια για θέατρο- κινηματογράφο, θα ενθουσιάσουν τα παιδιά! Σκεφτείτε ότι αυτά τα δώρα είναι φιλικά προς το περιβάλλον και οι εμπειρίες που θα αποκομίσουν τα παιδιά και οι φίλοι σας θα είναι ανεκτίμητης αξίας!

Πολλά δώρα από αυτά που κάνουμε συνήθως πριν καλά καλά τελειώσουν οι γιορτές παίρνουν το δρόμο για τα σκουπίδια (τσάντες, σακούλες, χαρτιά περιτυλίγματος, κουτιά, κ.λπ.), ρυπαίνοντας έτσι άσκοπα το περιβάλλον, άλλα πάλι μένουν θαμμένα στα ντουλάπια , στις αποθήκες και στα πατάρια μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό φέτος σκεφτείτε «πράσινα», σκεφτείτε οικολογικά, σκεφτείτε να χαρίσετε μια εμπειρία στους ανθρώπους σας και ιδιαίτερα στα παιδάκια, που είναι σίγουρο πως θα διαρκέσει για πάντα στη μνήμη τους, και επίσης δώστε το καλό παράδειγμα στους μικρούς, μυήστε τους στην οικολογία. Ενεργήστε με συνείδηση και ευαισθητοποιήστε με τις πράξεις σας την οικογένειά σας, τους φίλους σας και πάνω απ’ όλα τα παιδιά σας. Τα παιδιά μας είναι το μέλλον και αυτό που πρέπει να κατανοήσουν, και ας είναι ακόμη μικρά, είναι ότι πρέπει κάθε πράξη μας, κάθε σκέψη μας, κάθε ενέργειά μας να δείχνει Σεβασμό και Αγάπη για τη Φύση!

Αυτό είναι το καλύτερο δώρο που θα κάνετε φέτος στις γιορτές. Να διαδώσετε σε όλους ότι η Φύση μάς έχει ανάγκη Τώρα!!!