“Πρέπει να δίνουμε αίμα γιατί…” Τι έγραψαν οι μαθητές ενός δημοτικού σχολείου

Πριν λίγες μέρες, το βιβλίο της Γλώσσας μας, πρότεινε ως κείμενο επεξεργασίας από το Ανθολόγιο, το απόσπασμα η «Αιμοδοσία» από το βιβλίο της Λότης Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου «Σπίτι για πέντε».

Τα παιδιά έπρεπε να απαντήσουν γραπτά στην ερώτηση:
«Στις 30 Ιανουαρίου θα γίνει η αιμοδοσία του σχολείου μας. Πώς θα πείσουμε τον μπαμπά, τη μαμά ή κάποιο δικό μας να έρθει και να δώσει αίμα;»


Διαβάστε τις απαντήσεις των παιδιών της Δ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου ΑΣΥΛΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ στη Θέρμη, δείτε την ευαισθητοποίησή τους απέναντι σ’ αυτό το τόσο σημαντικό θέμα και όποτε μπορείτε αφιερώστε αυτά τα 10 λεπτά που μπορούν να σώσουν ζωές:

-Μαμά, στις 30 Ιανουαρίου οι αιμοδότες δίνουν αίμα και θα ήθελα πάρα πολύ να είσαι ένας από αυτούς. Με το να δώσεις αίμα σώζεις τη ζωή ενός ανθρώπου… Αν δεν υπάρχουν αιμοδότες ο κόσμος θα πεθαίνει… Γι’ αυτό, μαμά, δώσε αίμα. Σώζεις ζωές.

-Μαμάκα μου καλή, να ξέρεις ότι στις 30 Ιανουαρίου γίνεται αιμοδοσία και θα ήθελα να δώσεις αίμα… Για να σωθούν όλοι θα πρέπει να υπάρχει μεγάλο αποθεματικό σε αίμα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δίνουν αίμα όσοι περισσότεροι γίνεται. Άρα δίνοντας αίμα σώζεις τη ζωή κάποιου συνανθρώπου σου.

-Μαμά και μπαμπά, μπορείτε να δώσετε αίμα για το σχολείο; Σκεφτείτε ότι θα σώσετε ζωές. Φανταστείτε να ήσασταν εσείς άρρωστοι και να χρειαζόσασταν αίμα; Τι θα κάνατε;

-…Είναι μόνο 10 λεπτά. Σκέψου, μέσα σε 10 λεπτά σώζεται μια ζωή…Όσοι μπορούν να δώσουν αίμα, νομίζω ότι πρέπει να γίνουν αιμοδότες. Αν κάποιος από εμάς χρειαστεί αίμα τότε η «αιμοδοσία» θα μας βοηθήσει και θα είναι πάντα δίπλα στο πλευρό μας… Σκέψου το! Δέκα λεπτά, μόνο δέκα λεπτά…

-Η αιμοδοσία είναι κάτι πολύ σημαντικό. Καλό θα ήταν να γίνουμε όλοι αιμοδότες, γιατί κάποιοι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν αίμα κάποια στιγμή. Δεν είναι τίποτα. Ένα τσιμπηματάκι νιώθεις κι αυτό είναι όλο! Λίγα λεπτά από το χρόνο μας, μπορεί να χαρίσουν σε κάποιον ακόμα και τη ζωή του…

-Είναι πολύ σημαντικό να δίνουμε αίμα… Είναι πολύ καλό για όλους μας.
-Το σχολείο μας διαθέτει τράπεζα αίματος. Δίνοντας αίμα σώζεις ζωές. Είναι καθήκον μας να δώσουμε αίμα σε όσους χρειάζονται.

-Ο λόγος που πρέπει να δίνουμε αίμα είναι γιατί, κάποια στιγμή ο γείτονας, ο φίλος ακόμα και κάποιος από την οικογένειά μας μπορεί να χρειαστεί αίμα… Κάποιοι δεν μπορούν να δώσουν, αλλά όσοι μπορούν πρέπει να δίνουν αίμα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Γίνε κι εσύ αιμοδότης!

-Νονέ, θα ήθελα να σου ζητήσω να πας στην αιμοδοσία που διοργανώνει το σχολείο μου στις 30 Ιανουαρίου. Σκέψου πως κάποιος θα σωθεί… Μη σκέφτεσαι πως θα πονέσεις. Μόνο ένα τσίμπημα θα νιώσεις. Τίποτα άλλο.

-Αγαπητέ φίλε Αναστάση, … Σε παρακαλώ έλα να δώσεις αίμα. Ξέρω ότι δίνεις. Ο ένας στους δύο αν έδινε αίμα, θα σώζονταν και οι δύο…

-Μαμά μπορείς να δώσεις αίμα; -Πού να δώσω αίμα, παιδί μου; -Στο σχολείο, μαμά. –Εντάξει, αφού το θέλεις τόσο πολύ!

Από τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δ΄2