- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Προφυλάξου από τα μικροατυχήματα των ημερών

Μέρες που έρχονται οι δουλειές στο σπίτι παίρνουν άλλη μορφή. Αφενός δεν μοιάζουν ανυπόφορη ρουτίνα, αφού το σπίτι ετοιμάζεται για να υποδεχτεί κόσμο αφετέρου όλα γίνονται με τρομαχτική ταχύτητα για να είναι άψογα την ώρα της γιορτής. Τότε όμως είναι που συμβαίνουν και τα μικροατυχήματα. Το infokids.gr θα σου δώσει τις πρώτες βοήθειες μέσω της Αντωνίας Μπακάλη, Νοσηλεύτριας ΜΕΘ, στο Νοσοκομείο Αγ. Όλγα, Ν. Ιωνίας, για να τα ξεπεράσεις όσο πιο εύκολα και ανώδυνα γίνεται:
Αντί για την ντομάτα, έκοψες το δάχτυλο. Τρέξε αμέσως στη βρύση και ρίξε άφθονο νερό στην πληγή. Βρες έπειτα από το μικρό φαρμακείο που έχεις στο σπίτι Betadine ή οξυζενέ και ρίξε επάνω για να απομακρυνθούν οι βρόμικες ουσίες που τυχόν υπήρχαν στο μαχαίρι, π.χ. από κρέας. Τέλος, τύλιξε το δάχτυλο με μια γάζα ή χάνζαπλαστ.
Έπιασες την κατσαρόλα που έκαιγε ή έπεσε πάνω σου νερό που έβραζε. Απομακρύνεσαι γρήγορα από την εστία θερμότητας και ρίχνεις στην καμένη περιοχή κρύο τρεχούμενο νερό. Στο σπίτι χρειάζεται να έχεις πάντα μια αλοιφή Bepanthol ή Fucidine, την οποία θα απλώσεις επάνω στην περιοχή. Το έγκαυμα πρέπει να παραμένει ανοιχτό, γι’ αυτό μην απλώσετε γάζες ή επιδέσμους. Αν πέσει καυτό νερό στο πόδι ή σε σημείο του σώματος που καλύπτεται από ρούχα, πρώτα θα ξεγυμνώσεις την περιοχή και έπειτα θα ρίξεις νερό.
Γύρισε ο αστράγαλός σου. Για δευτερόλεπτα νομίζεις ότι σταμάτησε ο χρόνος από τον πόνο που νιώθεις. Εφόσον περάσει το πρώτο σοκ, χωρίς να κουνηθείς κοίτα κατά πόσο το πόδι σου έχει κινητικότητα. Έτσι θα αποκλείσεις την περίπτωση κατάγματος. Έπειτα, τύλιξε σε ένα πανί πάγο και βάλ’ τον επάνω στην πονεμένη περιοχή. Θα απορροφήσει το οίδημα και θα μαλακώσει τον πόνο. Μείνε σε ακινησία λίγη ώρα και έπειτα, αν όντως δεν είναι σπάσιμο, δέσε το μέλος με έναν ελαστικό επίδεσμο.
Από το τζάκι στο μάτι σου. Το μικροσωματίδιο που μπήκε στο μάτι σου θα παρασυρθεί και θα φύγει εάν ρίξεις άφθονο νερό. Καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα θα έχεις ρίχνοντας τεχνητά δάκρυα ή φυσιολογικό ορό.
Φουσκάλες στην πατούσα. Οι ατέλειωτες ώρες περπατήματος και ορθοστασίας μέχρι να τακτοποιηθούν όλες οι δουλειές, είναι πολύ πιθανό να σε ανταμείψουν με κάνα δυο φουσκάλες στις πατούσες. Κι άντε να βάλεις τα ψηλοτάκουνά σου μετά στο ρεβεγιόν. Τρέξε λοιπόν στο φαρμακείο και αγόρασε κάποια από τα ειδικά επιθέματα που κυκλοφορούν, ξεκούρασε τα πόδια σου όσο περισσότερο μπορείς, μην περπατάς πολύ τις επόμενες μέρες και φυσικά φόρα ένα άλλο ζευγάρι παπουτσιών.
Ox, κράμπα. Συνήθως η κράμπα πιάνει στην πατούσα ή στη γάμπα. Τι κάνεις τότε; Βγάλε το παπούτσι και τέντωσε το πόδι σου προκαλώντας διάταση του μυ. Επίσης ένα άλλο –αποτελεσματικό- τέχνασμα είναι τα μικρά τσιμπηματάκια πάνω στον μυ που έχει ακινητοποιηθεί.
Κόκαλο στο λαιμό. Από το άγχος και την εγρήγορση των ημερών, μέχρι και αυτό μπορεί να συμβεί. Να κάτσει ένα μικρό κόκαλο (από ψάρι ή κρέας στο λαιμό). Σε μια τέτοια περίπτωση, μην πανικοβληθείς, αλλά βήξε δυνατά. Έχεις πολλές πιθανότητες το κόκαλο να ανέβει προς τα πάνω και να μπορέσεις να το βγάλεις. Αν όχι, δοκίμασε με την ψίχα του ψωμιού να το κατεβάσεις. Εφόσον και πάλι δεν γίνει τίποτα και έχεις μεγάλη ενόχληση, απευθύνσου στο γιατρό.
Ψύξη στον αυχένα. Αυτό σου έλειπε τέτοιες μέρες, αλλά αντιμετωπίζεται. Θα ανακουφίσεις τοπικά την περιοχή με επάλειψη διαλύματος βαζελίνης και ασπιρίνης. Το «κοκτέιλ» αντενδείκνυται για παιδιά. Εσύ όμως μπορείς να διαλύσεις σε βαζελίνη 2-3 ασπιρίνες και να κάνεις εντριβή στην περιοχή που πονά.
Έβγαλες άφθα. Βάζοντας λίγο ταλκ στην περιοχή και όχι στο στόμα, θα μαραθεί πιο γρήγορα η πληγή. Επίσης μπορείς να ξεπλύνεις ένα παγάκι και να το βάλεις πάνω στην πληγή. Θα περιορίσεις τη φαγούρα αν βάλεις στην πληγή ένα φακελάκι μαύρο τσάι, αφού κρυώσει. Οι τανίνες που περιέχει θα σε ανακουφίσουν.