Προφυλαχθείτε από τις ιώσεις

Το μαρτύριο της εποχής ακούει στο όνομα «ιώσεις» και ταλαιπωρεί εξίσου μικρούς και μεγάλους. Επειδή, όμως, η πρόληψη είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην καταπολέμησή τους, η παθολόγος Ιωάννα Μεταξά, μας συνιστά την προσοχή στα εξής:
Να πλένετε καλά και συχνά τα χέρια σας στη διάρκεια της ημέρας. Η ίωση μπορεί να κολλήσει πολύ εύκολα από τη χειραψία ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που είχε αγγίξει πριν από εσάς ο ασθενής.
Μη χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά. Είναι λανθασμένη αντιμετώπιση της ίωσης, καθώς απευθύνονται σε μικροβιολογικές λοιμώξεις και όχι στους ιούς.
Μην πλησιάζετε ανθρώπους με ίωση, εάν μπορείτε να τους αποφύγετε.
Εάν υποφέρετε εσείς από κρυολόγημα, έχετε καταρροή ή βήχα, να χρησιμοποιείτε χαρτομάντιλο, το οποίο αμέσως μετά θα πετάτε στα σκουπίδια.
Αποφύγετε το κάπνισμα, τουλάχιστον σε κλειστούς χώρους γιατί έτσι επιβαρύνετε την κατάσταση της υγείας σας και γίνεστε πολύ πιο εύκολα «θύματα» των ιών.
Υιοθετήστε υγιεινή διατροφή, που θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας και θα σας κάνει άτρωτους σε οποιεσδήποτε επιθέσεις.
Πάρτε ένα πακέτο με υγρά μαντίλια που έχουν φυσικό αντισηπτικό και περάστε την επιφάνεια του γραφείου σας κάθε πρωί, πριν ξεκινήσετε τη δουλειά σας.
Προσοχή, εύθραυστα. Μύτη, μάτια, στόμα και γενικώς η περιοχή του προσώπου πρέπει να έχει την ιδιαίτερη φροντίδα σας. Γι’ αυτό μην πιάνετε με χέρια άπλυτα για ώρα, καθώς υπάρχουν μικρόβια που εύκολα μπορούν από τις οδούς αυτές να περάσουν στο σώμα.