Πώς είναι ο σπουδαίος μπαμπάς;

Συμβουλές για το πώς να γίνει κάποιος σπουδαίος στο ρόλο του μπαμπά δίνει ο Ίαν Μπρους μέσα από το βιβλίο “Πώς να γίνετε σπουδαίος μπαμπάς”, το οποίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον οδηγό πατρότητας του Ίαν Μπρους, ο σπουδαίος μπαμπάς έχει -τουλάχιστον- οκτώ βασικά χαρακτηριστικά.

Αγάπη άνευ όρων

Το πρώτο είναι η άνευ όρων αγάπη. Αυτό σημαίνει ότι ο μπαμπάς αγαπά τα παιδιά του πάντοτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Και όταν είναι ήσυχα και όταν είναι άτακτα. Τα αγαπά και όταν του λερώνουν το κάθισμα του νέου του ακριβού αυτοκινήτου ή κάνουν κάποια ζημιά στον Η/Υ. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο σπουδαίος μπαμπάς δεν θυμώνει ποτέ με τα παιδιά του ή δεν συγχύζεται από τη συμπεριφορά τους.


Ανοιχτή επικοινωνία

Η ανοιχτή επικοινωνία είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό. Ένας σπουδαίος μπαμπάς επικοινωνεί ανοιχτά με τα παιδιά του, τα ρωτά πώς νοιώθουν και τα ενθαρρύνει να εξωτερικεύουν τις σκέψεις και τα όποια συναισθήματά τους. Εκτός από καλός ακροατής και ο ίδιος μιλά στα παιδιά, τους εκφράζει και λεκτικά την αγάπη του και εξηγεί κάθε φορά για ποιο λόγο ζητάει κάτι ή αρνείται να κάνει κάτι.

Χρόνος ο πολύτιμος

Το καλύτερο δώρο για τα παιδιά δεν είναι η καινούργια παιχνιδομηχανή ή ένα ακριβό ρούχο αλλά ο ποιοτικός χρόνος με τους γονείς. Μερικοί μπαμπάδες, ειδικά λόγω των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων και του περιορισμένου ελεύθερου χρόνου, προσπαθούν να “εξαγοράσουν” κατά κάποιο τρόπο τα παιδιά κάνοντάς τους ακριβά δώρα. Όμως μια σχέση για να έχει γερές βάσεις πρέπει να έχει και την ανάλογη προσοχή. Το ξεχωριστό χαρακτηριστικό του σπουδαίου μπαμπά είναι ότι τα παιδιά του βρίσκονται πάντα πρώτα στις προτεραιότητες του.

Η υπομονή είναι αποτελεσματική

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του σπουδαίου μπαμπά είναι η υπομονή. Ξέρει ότι τα παιδιά κάνουν λάθη και δεν χάνουν την ψυχραιμία τους με το παραμικρό. Άλλωστς στις περισσότερες περιπτώσεις τα παιδιά κάνουν πιο πολλά λάθη αν βιάζονται. Έτσι η υπομονή κάνει καλό και στα παιδιά αλλά και στο γονιό.

Δώστε το καλό παράδειγμα

Ο σπουδαίος μπαμπάς είναι αυτός που μαζί με τη μαμά δίνει το καλό παράδειγμα στα παιδιά. Αν λοιπόν δεν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν τεμπέλικα καλό θα είναι να μην δίνετε αυτή την εικόνα περνώντας για παράδειγμα ατελείωτες ώρες μπροστά στην τηλεόραση. Επίσης για σημαντικά θέματα όπως η διατροφή αλλά και αρκετά άλλα θα πρέπει το παιδί να βλέπει ότι αυτό που του λέτε να κάνει για το καλό του θα πρέπει να το κάνετε και εσείς. Αν δηλαδή θέλετε να συνηθίσει το παιδί σας να τρώει φρούτα τότε να τρώτε και εσείς φρούτα μπροστά του ή μαζί του.

Διασκεδάστε με τα παιδιά

Πρώτο μέλημα των παιδιών είναι να περνούν καλά. Σίγουρα ενώ εκείνο θα θέλει να παίξει μπάλα ή να κολυμπήσει εσείς μπορεί να προτιμούσατε να παίξετε τάβλι ή να πιείτε ένα καφέ δίπλα στη θάλασσα, όμως τα παιδιά χρειάζονται προσοχή. Ο σπουδαίος λοιπόν μπαμπάς διασκεδάζει μαζί με τα παιδιά του και μάλιστα με την ψυχή του και όχι προσποιητά, γιατί τα παιδιά ξέρουν να αναγνωρίζουν τον πηγαίο ενθουσιασμό.

Κάλυψη υποχρεώσεων

Ο σπουδαίος μπαμπάς γνωρίζει ότι το παιδί του τον έχει ανάγκη μέχρι να μεγαλώσει και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να καλύψει τις ανάγκες του. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να κακομαθαίνει το παιδί και να του αγοράζει οτιδήποτε ζητά γιατί αλλιώς θα θεωρηθεί αποτυχημένος πατέρας.

Πίστη στο ρόλο του μπαμπά

Δεν επαναπαύεται ο σπουδαίος μπαμπάς. Προσπαθεί καθημερινά να βελτιώνεται και παραμένει αφοσιωμένος τόσο στο γονεϊκό ρόλο όσο και στους υπόλοιπους τομείς της ζωής του. Αν τα παιδιά λοιπόν σας βλέπουν αφοσιωμένους στο ρόλο σας το ίδιο θα κάνει και το παιδί.