Πώς θα αποφύγετε την αφυδάτωση της επιδερμίδας σας

Επειδή και οι μαμάδες έχουν ψυχή, θα σας δώσουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της επιδερμίδας σας, οι οποίες βασίζονται σε τελευταίες έρευνες Αμερικανών επιστημόνων. Αυτό λοιπόν που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως όλοι οι τύποι δέρματος μπορεί να αφυδατωθούν. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι ένα λιπαρό δέρμα δεν ξηραίνεται. Βέβαια, επειδή υπάρχουν πολλοί λόγοι –και τώρα το χειμώνα ακόμη περισσότεροι- για να δούμε την επιδερμίδα στο πρόσωπο, τα χείλη και το σώμα να σκάει, ας δούμε και τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Cornell, στη Νέα Υόρκη για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

1. Πότε είναι η καλύτερη στιγμή για την ενυδάτωση της επιδερμίδας; Σύμφωνα με τη δρ Άντζαλι Νταχίγια, δερματολόγο στο Κέντρο Υγείας Γυναικών του Ιατρικού Κέντρου Weill Cornell, στη Νέα Υόρκη η πιο σωστή στιγμή για ενυδάτωση είναι αμέσως μετά το μπάνιο, ώστε να «παγιδευτεί» η υγρασία στην επιφάνεια του δέρματος. Μάλιστα, πρόκειται για μια ιεροτελεστία που πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μέρα προκειμένου να απολαμβάνετε πάντα υπέροχη, μαλακή επιδερμίδα.
2. Μη χρησιμοποιείτε πολύ καυτό νερό όταν κάνετε μπάνιο. Το χλιαρό νερό είναι φιλικό και αναζωογονητικό για το δέρμα. Μετά το ντους φροντίστε να σκουπίζετε το δέρμα σας απαλά, χωρίς να το τρίβετε. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για τη χρήση της ενυδατικής σας κρέμας. Μάλιστα, αν η επιδερμίδα σας είναι ευαίσθητη, προσέξτε ώστε η κρέμα που θα επιλέξετε να μην έχει αρώματα.
3. Η δρ Μόνικα Χάλεμ, δερματολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια, μας συμβουλεύει να παίρνουμε ένα ντουσάκι κάθε μέρα. «Φροντίστε να κάνετε ντους κάθε μέρα, ώστε να χρησιμοποιείτε μικρότερη ποσότητα σαπουνιού και να προστατεύετε τις φυσικές ενυδατικές ουσίες του δέρματος», μας προτρέπει.
4. Επειδή ο ξηρός αέρας στους κλειστούς χώρους είναι πολύ επιβαρυντικός για την καλή κατάσταση του δέρματος, καλό είναι να χρησιμοποιείτε έναν υγραντήρα, τον οποίο θα καθαρίζετε συχνά προς αποφυγήν δημιουργίας μούχλας και μυκήτων.
5. Το συχνό πλύσιμο των χεριών, αν και απαραίτητο, αφυδατώνει τα χέρια. Για να τα επαναφέρετε, να χρησιμοποιείτε ένα μαλακό σαπούνι και να τους βάζετε κρέμα μετά, συνιστούν οι ειδικοί.
6. Αντιηλιακό χειμώνα καλοκαίρι, μας συνιστούν οι ειδικοί και αυτοί σίγουρα ξέρουν. Με τα κρύα, λοιπόν, η καλύτερη προστασία για το πρόσωπο και τα χέρια είναι μια καλή αντιηλιακή κρέμα, ενώ για τα χείλη χρησιμοποιήστε ένα stick ή μια κρέμα για να τα προστατεύσετε και αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεσή τους μέντα ή δυόσμο.
7. Πιείτε άφθονο νερό: Λαμβάνοντας τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα βοηθάτε το δέρμα σας να παράγει τη φυσική λίπανση που έχει ανάγκη για να διατηρείται ενυδατωμένο. Να θυμάστε ότι το αλκοόλ και η καφεΐνη προκαλούν αφυδάτωση του δέρματος.
8. Εάν η επιδερμίδα σας αρχίζει να σκάει σε διάφορα σημεία (για παράδειγμα στα χέρια, που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα) και παρά την επάλειψη με ενυδατική κρέμα για 1-2 μέρες δεν βλέπετε σημάδια βελτίωσης, τότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό δερματολόγο.