- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ριγκατόνι με ψητά λαχανικά

Τα ζυμαρικά είναι το αγαπημένο φαγητό των παιδιών! Σήμερα το πρωί, ο γιος μου άνοιξε το ντουλάπι με τα τρόφιμα, έβγαλε ένα πακέτο ριγκατόνι και με περίσσια χαρά μου είπε: « Μαμά, σήμερα λέω να μας φτιάξεις αυτά τα ωραία μακαρόνια με τις ρίγες!». Έτσι, λοιπόν σήμερα θα φάμε «μακαρόνια με ρίγες» και θα προσθέσουμε και ψητά λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνες και αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, που όλοι έχουμε ανάγκη!

Συστατικά για τα ανάμικτα λαχανικά
2  κολοκυθάκια
1 μελιτζάνα φλάσκα
1 κόκκινη πιπεριά & 1 πράσινη
1 πατάτα
– 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
– Ξύδι μπαλσάμικο
– 1 σκελίδα σκόρδο

Πώς ψήνουμε τα λαχανικά

-Ξεπικρίζετε , από νωρίς την μελιτζάνα, βάζοντας την σε νερό. Μετά την κόβετε σε ροδέλες, τις ξεπλένετε καλά   και τις αλατίζετε . Αφήστε τες για μια ώρα περίπου.
– Κατόπιν κόβετε όλα τα λαχανικά σε όποιο σχήμα εσείς θέλετε.
– Τρίψτε σε ένα pyrex  την μια σκελίδα  σκόρδου, τοποθετείστε ανάμικτα τα λαχανικά,
και ραντίστε τα με ελάχιστο μπαλσάμικο και ελαιόλαδο.
– Βάλτε τα στο φούρνο στους 180 για 50 λεπτά.
– Μετά από 20 λεπτά ανοίξτε και ανακατέψτε τα.

Τώρα έχετε έτοιμα τα ψητά λαχανικά ακολουθεί η προετοιμασία της συνταγής

Συστατικά για τα ζυμαρικά και τη σάλτσα

1 πακέτο Ριγκατόνι
2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο(κομμένο σε μικρά κυβάκια ή περασμένο από τον τρίφτη)

6 φρέσκα φύλλα βασιλικού

Αλάτι-πιπέρι

Οδηγίες
Βάλτε σε αλατισμένο νερό που βράζει τα ζυμαρικά. Εντωμεταξύ, σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και προσθέτετε  το σκόρδο. Μόλις το σκόρδο αρχίζει το τσιτσίρισμα το αποσύρετε από τη φωτιά.
Βράζουμε τα ζυμαρικά μέχρι να είναι al dente. Κρατάμε ένα μικρό ποτήρι με το νερό που έβρασαν τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε, τα τοποθετούμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το σκόρδο που έχει τσιγαριστεί νωρίτερα στο ελαιόλαδο, τα ψητά λαχανικά, και το ποτήρι με το ζωμό από το βράσιμο των ζυμαρικών. Τα αφήνουμε λίγο να «γνωριστούν» μεταξύ τους, και αφού «δέσουν», τα αποσύρουμε από τη φωτιά και…τα σερβίρουμε ενώ είναι ακόμη ζεστά. Ρίχνουμε από πάνω τα φρέσκα φύλλα του βασιλικού και τι μυρωδιές αναδύοντε!

Tips: Για επιπλέον γεύση σας προτείνω να τρίψετε κατσικίσιο τυρί. Επίσης, η τριμμένη παρμεζάνα ή το τυρί pecorino romano  θα έδιναν μια εξίσου απολαυστική γεύση. Προσοχή στην κατανάλωση των προτεινόμενων τυριών διότι περιέχουν πολλές θερμίδες! Επίσης, ωραία γεύση στα ριγκατόνι με λαχανικά δίνει και η φέτα…η ελληνική!
 

Διατροφική αξία λαχανικών

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τα χρώματα τους, την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες, τη χρησιμότητά τους και την περιοκτικότητά σε βιταμίνες Α και C.