- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σήμα SOS από τα Παιδικά Χωριά SOS

Σε δυσχερή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει τα Παιδικά Χωριά SOS, που εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κάλυψης βασικών αναγκών για τα παιδιά.

Τον τελευταίο χρόνο δέχονται ολοένα και περισσότερα αιτήματα υποστήριξης, κυρίως σε μονογονεϊκές οικογένειες ενώ αρκετοί γονείς φτάνουν πια στο σημείο, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης, να ζητούν από τα παιδικά χωριά SOS να φιλοξενήσουν έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα τα παιδιά τους, προκειμένου να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.

Στην οικονομική δυσπραγία του θεσμού, εκτός από την ανυπαρξία κρατικής επιχορήγησης, συμβάλλει μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει ο γεν. διευθυντής του σωματείου Παιδικά Χωριά SOS, Γ. Πρωτόπαπας, το γεγονός ότι τα παιδικά χωριά πληρώνουν πλέον φόρους αλλά και το ότι οι όποιες δωρεές φορολογούνται (εν αντιθέσει με τα πολιτιστικά σωματεία). Το τελευταίο λοιπόν αποτελεί ίσως αποτρεπτικό παράγοντα για κάποιον που θέλει να διαθέσει χρήματα, αφού στην περίπτωση των Παιδικών Χωριών SOS, δεν εκπίπτουν από το εισόδημα.

Βέβαια αν και η κρίση έχει χτυπήσει σχεδόν κάθε πόρτα η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί και οι δωρεές αλλά και ο εθελοντισμός έχουν αυξηθεί, σύμφωνα με τον κ. Πρωτόπαπα. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι πλέον η κάθε προσφορά γίνεται από το υστέρημα και ίσως αυτό να της προσδίδει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Επίσης είναι πιο σύνηθες πια αντί για χρήματα να προσφέρει κάποιος είδη, τα οποία μπορεί να είναι τρόφιμα, ρούχα ή ακόμα και πετρέλαιο. Αλλά και αρκετές εταιρείες που άλλοτε με άνεση μπορούσαν να κάνουν χρηματικές δωρεές πλέον προσφέρουν είδη και διάφορες υπηρεσίες συνήθως. Ωστόσο, το χρήμα είναι και αυτό απαραίτητο προκειμένου να καλυφθούν οι υποχρεώσεις του θεσμού, οπότε η όποια χρηματική συμβολή είναι σημαντική για την συνέχιση αυτού του έργου που γίνεται για τα παιδιά.

Να σημειωθεί ότι σε όλη την Ελλάδα φιλοξενούνται 215 παιδιά στα Παιδικά Χωριά SOS και τους ξενώνες και περίπου 350 δέχονται υποστήριξη (μαθησιακή, ψυχολογική, τρόφιμα ή ακόμα και κάποια χρήματα στις οικογένειες τους).

Όποιος μπορεί λοιπόν και θέλει να ενισχύσει τα Παιδικά Χωριά SOS μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα: 210-3313661 και 2310-226644 και να ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες. Επίσης μπορείτε να κάνετε μια επίσκεψη στα παιδικά χωριά ή ακόμα και αυτή την ώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές να κάνετε μια κλήση στο 14567 (Χρέωση € 2,00 ανά κλήση + Φ.Π.Α. (από σταθέρο ή κινητό τηλέφωνο). Μπείτε στην ιστοσελίδα των Παιδικών Χωριών SOS για περισσότερες πληροφορίες και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να συνεισφέρετε και μέσω του infokids αγοράζοντας ένα από τα συλλεκτικά δώρα.