- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σεμινάρια βοτανολογίας και χερσαίας ζωολογίας για ενήλικες στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

Η Ελλάδα, μια χώρα νησιών και βουνών που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, είναι ευλογημένη με μια πλούσια και ξεχωριστή χλωρίδα που ξεπερνά τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες σε αριθμό ειδών. Σύμφωνα με μία πρόσφατη, σχετικά μετριοπαθή εκτίμηση υπάρχουν περίπου 5.800 γηγενή ή πλήρως εγκλιματισμένα είδη αγγειοφύτων. Περίπου 750 από αυτά δεν βρίσκονται πουθενά αλλού, δίνοντας στην Ελλάδα το υψηλότερο ποσοστό ενδημικών φυτών από κάθε άλλη συγκρίσιμη σε έκταση χώρα ή περιοχή στην Ευρώπη και την περιοχή της Μεσογείου.Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στα πλαίσια αυτά διοργανώνει από αυτό το σαββατοκύριακο εισαγωγικά σεμινάρια βοτανολογίας και χερσαίας ζωολογίας για ενήλικες που θέλουν να διευρύνουν τους γνωσιακούς τους ορίζοντες.

Το Σάββατο 17 Μαρτίου θα ξεκινήσει το βοτανικό τμήμα «Ελλάδα. Η πιο πλούσια χώρα στην Ευρώπη σε φυτά» με εισηγητή τον Διονύση Μέρμυγκα, υπεύθυνο του Βοτανικού Τμήματος. Τα σεμινάρια θα είναι δίωρα και θα γίνονται την ημέρα του Σαββάτου τον Μάρτιο και Απρίλιο.

«Ελλάδα. Η πιο πλούσια χώρα της Ευρώπης σε φυτά»
Σεμινάριο για την ελληνική χλωρίδα και βοτανική.
Δύο συναντήσεις : Σάββατο 18 και 24 Μαρτίου
Ώρα : 11:00 – 13:00


2ος κύκλος : «Το φαρμακείο της φύσης»

Σεμινάριο για τα ελληνικά θεραπευτικά, αρωματικά και εδώδιμα φυτά.
Δύο συναντήσεις : Σάββατο 31 Μαρτίου και 7 Απριλίου
Ώρα : 11:00 – 13:00
Κόστος: 30€ ο κάθε κύκλος

Την Κυριακή 18 Μαρτίου θα ξεκινήσει το σεμινάριο στο Τμήμα Χερσαίας Ζωολογίας «Είναι η τίγρης κουνούπι;», ένα σεμινάριο για την προφύλαξη και αντιμετώπιση επικίνδυνων ζώων και ζώων υγειονομικής σημασίας. Το σεμινάριο που θα ολοκληρωθεί σε 9 δίωρες συναντήσεις τις Κυριακές από Μάρτιο έως Μάϊο (με εξαίρεση Σάββατο 19/5 αντί Κυριακή 20/5), με την υπεύθυνη του Τμήματος Χερσαίας Ζωολογίας, Δρ. Μαρία Δημάκη. Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάλυση της Ιατρικής Ζωολογίας, καθώς και των ζώων που θεωρούνται επιβλαβή γιατί προσβάλουν τα αποθηκευμένα προϊόντα μας (σε αποθήκες μουσεία, κατοικίες).

1η διάλεξη Κυριακή 18 Μαρτίου: Εισαγωγή
Περιγραφή του Σεμιναρίου. Εισαγωγή στην Ζωολογία. Βασικά χαρακτηριστικά των διαφόρων ομάδων ζώων. Πως τα ξεχωρίζουμε. Έμφαση θα δοθεί στα ζώα που θα μας απασχολήσουν στις επόμενες διαλέξεις.

2η διάλεξη Κυριακή 1 Απριλίου: Ζώα αποθηκευμένων προϊόντων Ι (έντομα)

Τρόποι με τους οποίους τα ζώα μπορεί να είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο. Ποια είναι τα ζώα που είναι δυνητικά επικίνδυνα για τον άνθρωπο; Ποια θεωρούμε ωφέλιμα ζώα.Ποια είναι τα ζώα που προσβάλουν αποθηκευμένα προϊόντα, οπότε και τα συναντάμε στα σπίτια μας, στις αποθήκες, σε μουσεία; Σκαθάρια, Ξυλοφάγα έντομα (τερμίτες), κ.ά.

3η διάλεξη Κυριακή 8 Απριλίου: Ζώα αποθηκευμένων προϊόντων ΙΙ (τρωκτικά)

Τρωκτικά: ασθένειες που μπορεί να μας μεταδώσουν, πως τα αντιμετωπίζουμε.

4η διάλεξη Κυριακή 22 Απριλίου: Ζώα υγειονομικής σημασίας Ι

Ποια είναι τα ζώα υγειονομικής σημασίας για τον άνθρωπο. Τι είναι οι μικροοργανισμοί; Τι ασθένειες μπορούν να μας μεταφέρουν. Πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Κατσαρίδες, ακάρεα

5η διάλεξη Κυριακή 29 Απριλίου: Ζώα υγειονομικής σημασίας ΙΙ

Ποια είναι τα ζώα υγειονομικής σημασίας για τον άνθρωπο. Τι ασθένειες μπορούν να μας μεταφέρουν. Πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Δίπτερα (σκνίπες, κουνούπια μύγες).

6η διάλεξη Κυριακή 6 Μαΐου: Ζώα υγειονομικής σημασίας ΙΙΙ

Τι ασθένειες μπορεί να μεταδώσουν τόσο τα ζώα συντροφιάς όσο και τα οικόσιτα. Ψύλλοι, ψείρες, κοριοί. Πως τα γνωρίζουμε και πως τα αντιμετωπίζουμε

7η διάλεξη Κυριακή 13 Μαΐου : Κίνδυνοι στην στεριά

Τι μπορούμε να κάνουμε αν μας τσιμπήσει μέλισσα, σφήκα ή αν μας δαγκώσει φίδι. Είναι επικίνδυνες οι αρκούδες και οι λύκοι;

8η διάλεξη Σάββατο 19 Μαΐου: Κίνδυνοι στην θάλασσα

Υπάρχουν καρχαρίες στη μεσόγειο; Πόσο επικίνδυνες είναι οι μέδουσες;

9η διάλεξη Κυριακή 27 Μαΐου: Διεθνής Υγειονομικός Κανονισμός.

Σημαντικότερες ασθένειες, επιδημίες.

Ώρα: 11:00 – 13:00
Τιμή: 135€ για την ενότητα 9 διαλέξεων
20€ για μεμονωμένες διαλέξεις

Δηλώσεις συμμετοχής:

210 8015870 εσωτ. 515, κ. Κωνσταντίνα Διακάκη, Τρίτη-Παρασκευή 9:00-15:00

Η κράτηση θέσης εξασφαλίζεται με την εξόφληση της συμμετοχής. Με την συμμετοχή σας υποστηρίζετε το έργο του ΜΓΦΙ.


Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Είσοδος από Κέντρο ΓΑΙΑ, Οθωνος 100.
210 8015870