- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σε δεύτερη μοίρα βάζουν την υγεία τους οι Ελληνες, λόγω κρίσης

Σε δεύτερη μοίρα φαίνεται ότι βάζουν ακόμη και την υγεία τους, οι Έλληνες, λόγω της κρίσης, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), 6 στους 10 πολίτες έχουν περιορίσει τις δαπάνες περίθαλψης, τα τελευταία χρόνια. Το περίεργο είναι ότι πληρώνουν από την τσέπη τους αρκετές εξετάσεις και φάρμακα. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά προτιμούν να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη από το να απευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, το οποίο δείχνει να μην επαρκεί μετά τις περικοπές.
Τα στοιχεία αυτά ανακοινώθηκαν στα πλαίσια ημερίδας της ΕΣΔΥ, που είχε ως θέμα τις πιθανές λύσεις για την υπέρβαση της κρίσης στο ΕΟΠΥΥ.

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κοσμήτορας της σχολής, καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος, φάνηκε ότι το 61,8% των πολιτών κρίνει «μάλλον αρνητικά» και «αρνητικά» τον ΕΟΠΥΥ και μόλις το 37% «θετικά» και «μάλλον θετικά». Περίπου 50% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ότι πρέπει να αντικατασταθεί ο οργανισμός με κάτι καλύτερο, ενώ το 40% δηλώνει ότι θα πρέπει να συνεχίσει, αλλά να βελτιωθεί η λειτουργία του.

Η εμπλοκή στην χρηματοδότηση του οργανισμού, επεσήμαναν οι επιστήμονες, έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα αναξιοπιστίας του απέναντι στους γιατρούς, τους φαρμακοποιούς και τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα η κατάσταση αυτή να δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια τους πολίτες που περιμένουν να εξυπηρετηθούν από αυτόν.

Ο κ. Κυριόπουλος ανέφερε ότι η συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ είναι μια απόπειρα μεταρρύθμισης της κοινωνικής ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης, αλλά επισήμανε πως η διαπραγματευτική αποτελεσματικότητα του οργανισμού, με στόχο να μειωθούν οι τιμές, δεν είναι ικανοποιητική.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ και καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, ανέφερε ότι έρευνα του ΙΚΠΙ (Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρική), που έγινε το 2011, δείχνει πως οι πολίτες κατανοούν σε ποσοστό 60% ότι η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων είναι υπερβολική στην χώρα μας. Μάλιστα, το 65% εκτιμά ότι υπεύθυνοι για αυτό είναι μόνο οι γιατροί.

Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι υπάρχει πολυφαρμακία στη χώρα μας, ενώ 6 στους 10 θεωρούν πως οι γιατροί συνταγογραφούν ακριβά φάρμακα, χωρίς αυτά να είναι πάντα απαραίτητα.

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις παίρνει φάρμακα χωρίς συνταγή γιατρού από τον φαρμακοποιό, ενώ στις μισές από αυτές τις περιπτώσεις το φάρμακο έχει συστήσει ο φαρμακοποιός και όχι ο γιατρός.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, μιλώντας στην ίδια ημερίδα, εμφανίστηκε οργισμένος από την έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη χρηματοδότηση και τη στήριξη του οργανισμού, ενώ διαφώνησε στην διαπίστωση ότι ο ΕΟΠΥΥ μοιάζει με θνησιγενή οργανισμό.

«Ό,τι ζω τον τελευταίο καιρό, θα σας το πω σε λίγο, που θα φύγω από την θέση αυτή», είπε ο κ. Βουδούρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αποκαλύψεις για την οικονομική κατάσταση του οργανισμού, εφόσον αντικατασταθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ