- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Στήριξη σε γονείς από εθελοντές

Εκπαιδευμένοι εθελοντές γονείς, με τη συνεχή εποπτεία ενός επαγγελματία, προσφέρουν τον χρόνο και την εμπειρία τους σε οικογένειες με μικρά παιδιά που στη συγκεκριμένη φάση της ζωής τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οι εθελοντές συνδέονται με συγκεκριμένες οικογένειες, τις επισκέπτονται σταθερά στο σπίτι τους και τις στηρίζουν στον ρόλο τους μέχρι να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και οι γονείς να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.

Μια τέτοια υπηρεσία προσφέρει το πρόγραμμα Home Start, που ξεκίνησε τη λειτουργία του στο 7o δημοτικό διαμέρισμα της Αθήνας. «Καθώς η οικογένεια αλλάζει στη δομή και τα σχήματά της, χρειάζεται και υπηρεσίες στήριξης στην καθημερινότητα και στις δύσκολες φάσεις που περνάει», αναφέρει η εκπρόσωπος της Home Start. «Οι αλλαγές είναι μεγάλες. Λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία, λιγότερες θεσμοθετημένες σχέσεις, περισσότερες συμβιώσεις, διαζύγια και παιδιά εκτός γάμου».

Η χώρα μας εξακολουθεί να έχει χαμηλό δείκτη γεννήσεων 1,51 ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας, έναντι 2,14 στην Ισλανδία. Ο μέσος όρος ηλικίας μητέρων κατά τη γέννηση του πρώτου παιδιού έχει ανέλθει στην Ελλάδα στα 29 από 26,5 το 1995. Το ποσοστό των γεννήσεων εκτός γάμου αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και πλέον αντιπροσωπεύει το 6% του συνόλου. Σε άλλες χώρες, όπως η Ισλανδία, το αντίστοιχο ποσοστό υπερβαίνει το 60%, αν και πολλές από αυτές τις σχέσεις καταλήγουν σε ένα μεταγενέστερο στάδιο σε γάμο.
Πηγή: www.kala-nea.gr