- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Σταφίδες και σόγια κατά της αρτηριακής πίεσης

Προληπτική δράση κατά της υπέρτασης και, κατά συνέπεια, καρδιαγγειακών προβλημάτων, φαίνεται να έχει η κατανάλωση σταφίδων και σόγιας. Αυτό υποστηρίζουν δύο νέες αμερικανικές έρευνες, που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας στο Σικάγο.

Σύμφωνα λοιπόν με τους ερευνητές μία χούφτα σταφίδες τρεις φορές τη μέρα βοηθάει στην μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Έτσι, συγκριτικά με τα άτομα που έτρωγαν άλλα σνακ, όπως μπισκότα, όσοι έτρωγαν σταφίδες, εμφάνισαν σημαντική πτώση στην αρτηριακή πίεση του αίματός, σε ορισμένες περιπτώσεις ρίχνοντας μέσα σε τρεις μήνες έως 7% την τιμή της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Αν και οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι γιατί οι σταφίδες έχουν αυτή την ευεργετική δράση, εκτιμούν όμως ότι οφείλεται στο υψηλό επίπεδο καλίου που περιέχουν, μία ουσία που είναι γνωστό ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Ακόμα οι σταφίδες, σύμφωνα με τους ερευνητές, περιέχουν πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες, που δρουν προστατευτικά στη βιοχημεία των αιμοφόρων αγγείων, κάνοντάς τα λιγότερο σκληρά, γεγονός που, με τη σειρά του, μειώνει την πίεση στο κυκλοφορικό σύστημα.

Μια μερίδα περιλαμβάνει περίπου 60 σταφίδες και περιέχει ένα γραμμάριο φυτικών ινών και γύρω στα 210 χιλιοστά του γραμμαρίου (mg) καλίου.

Στην δεύτερη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση τροφών όπως η σόγια, το τυρί από σόγια, τα φιστίκια και το πράσινο τσάι (όλα περιέχουν ισοφλαβόνες), βοήθησαν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε 5.100 άτομα ηλικίας 18-30 ετών. Όσοι κατανάλωναν καθημερινά περίπου 2,5 ή περισσότερα mg ισοφλαβονών, ενός συστατικού όλων των παραπάνω τροφών, είχαν σημαντικά μικρότερη συστολική πίεση (κατά μέσο όρο 5,5 mmHg χαμηλότερη) σε σχέση με όσους κατανάλωναν κάτω από 0,33 mg ισοφλαβονών τη μέρα.

Ένα ποτήρι γάλακτος από σόγια περιέχει περίπου 22 mg ισοφλαβονών, ενώ 100 γραμμάρια σόγιας περιέχουν περίπου 130 mg ισοφλαβονών, δηλαδή πολλαπλάσιες από τις αναγκαίες ποσότητες για να προκύψει ευεργετικό αποτέλεσμα στην αρτηριακή πίεση του αίματος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η σόγια μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάστασή τους και να αποφύγουν τη λήψη αντιϋπερτασικών φαρμάκων.

Η σόγια και οι ισοφλαβόνες που περιέχει, δρουν αυξάνοντας το επίπεδο των ενζύμων, τα οποία βοηθούν στη διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα το αίμα να κυκλοφορεί ασκώντας μικρότερη πίεση στα τοιχώματα των αγγείων.