Στο λιμάνι… με το τρένο

Λίγο μετά την έξοδο του Πάσχα και οι μεγάλες αποδράσεις μοιάζουν μάλλον απαγορευτικές. Γι’ αυτό κι εμείς σας έχουμε μια πρόταση διαφορετική, που δεν θα σας απομακρύνει από το κλεινόν άστυ, δεν θα σας ταλαιπωρήσει, αλλά πολύ θα σας ευχαριστήσει. Ετοιμαστείτε λοιπόν για ένα σούπερ απολαυστικό περίπατο μέχρι τη θάλασσα, χωρίς μάλιστα να ταλαιπωρηθείτε καθόλου από την κίνηση και τη βαβούρα των δρόμων. Απλά κατεβείτε στον ηλεκτρικό, μπείτε στο τρένο με κατεύθυνση προς Πειραιά και κατεβείτε στο τέρμα. Η βόλτα σας έχει ήδη ξεκινήσει.

Η διαδρομή μέχρι τον Πειραιά με το τρένο, φαντάζει υπέροχη, καθώς δίνει μια αίσθηση φευγιού. Ίσως να συμβάλλει σ’ αυτό το γεγονός ότι κατευθύνεστε προς το λιμάνι, ίσως να είναι και το δροσερό αεράκι που μπαίνει τώρα την άνοιξη από τα ανοιχτά παράθυρα του συρμού. Γι’ αυτό σας λέμε ότι η «εκδρομή» ξεκινά από την πρώτη στιγμή που θα μπείτε στο τρένο. Και θα συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή σας. Όσα θα δείτε είναι πολλά και ενδιαφέροντα, αρκεί να τους δώσετε την προσοχή που τους αξίζει.

Πρώτη εικόνα, ο ανακαινισμένος σταθμός, το ζωηρό πλήθος που σπεύδει να κατευθυνθεί στην έξοδο και οι πλανόδιοι μικροπωλητές που δίνουν «πολυπολιτισμικό» χρώμα την ατμόσφαιρα. Δεύτερη εικόνα, η υπέργεια πεζογέφυρα (έχει άνοιγμα 40 μ. και ύψος 5 μ.), έργο σχετικά καινούργιο, αφού ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006, η οποία συνδέει το σταθμό με το λιμάνι και προσφέρει φευγάτη θέα στο πέλαγος. Φανταστείτε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες εξυπηρετεί περισσότερα από 2.500.000 άτομα.

Τη διασχίζετε λοιπόν και αρχίζετε την περιήγηση στην καρδιά του λιμανιού. Ο Πειραιάς κάποτε ήταν νησίδα. Το ρήμα «πειραιώ» σημαίνει στα αρχαία μεταφέρω απέναντι. Έτσι ο «Πειραιεύς» ήταν αυτός που περνούσε απέναντι. Σταδιακά, το κενό μεταξύ του Πειραιά και της ξηράς καλύφθηκε με χώματα, όμως το όνομα παρέμεινε. Μάλιστα, στα τέλη του 19ου αιώνα και ενώ είχε ανοίξει η διώρυγα της Κορίνθου, ο Πειραιάς έγινε το σημαντικότερο ναυτιλιακό κέντρο της χώρας.
Στην περιοχή υπάρχει αρχαιολογικό και ναυτικό μουσείο, αλλά και το ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσείο «Ηλεκτρικών Σιδηρόδρομων ΣΑΣ – ΕΗΣ – ΗΣΑΠ» στο σταθμό. Η σημασία του έγκειται στο ότι περιλαμβάνει πάνω από 2.000 αντικείμενα και περισσότερα από 3.000 βιβλία, έντυπα και φωτογραφίες με την ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου. Το μουσείο αυτό ήταν το όραμα μιας μερίδας πρώην εργαζομένων στον ΗΣΑΠ. Μέσα θα δείτε παλιές στολές, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και ένα σωρό ακόμα εκθέματα (το πρώτο ξύλινο βαγόνι του 1904, χειριστήρια μηχανήματα σηματοδότησης κι εξαρτήματα από τα τραμ Περάματος και Παραλίας) που περιγράφουν την ιστορία των γραμμών από το 1869 μέχρι σήμερα.
Παρακάτω, η Ακτή Μουτσοπούλου και το Πασαλιμάνι θα δώσουν κοσμοπολίτικη αύρα στη βόλτα σας. Ιστιοφόρα και σκάφη σίγουρα θα σας αποσπάσουν το ενδιαφέρον και θα γίνουν θέμα συζήτησης από τα παιδιά. Συνεχίζοντας με κατεύθυνση προς το Φάληρο μια από τις πιο όμορφες περιοχές του Πειραιά, η Καστέλα, σας περιμένει για μια στάση ξεκούρασης. Παγωτά ή χυμοί πάνω στο τραπέζι και σεις έτοιμοι να λύσετε απορίες και να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Βλέπετε, η διαδρομή έχει μεγάλη ποικιλία και εξάπτει τη φαντασία των παιδιών. Μην πτοηθείτε κι αφού πάρετε μια ανάσα, συνεχίστε. Ακτή Κουμουνδούρου και μετά Μικρολίμανο, όπου βρισκόταν το αρχαίο λιμάνι της Μουνιχίας. Εδώ τα ταβερνάκια με σπεσιαλιτέ το ψάρι είναι πολλά και αναλόγως την όρεξη μπορείτε να κοπιάσετε. Η επιστροφή με το τρένο σαφώς είναι καλύτερη, αλλά εάν είστε ήδη κουρασμένοι, θα πάρετε από το σημείο που βρίσκεστε κάποια λεωφορείο για την Αθήνα.

INFO
*Το μουσείο Ηλεκτρικών Σιδηρόδρομων ΣΑΣ – ΕΗΣ – ΗΣΑΠ είναι ανοιχτό Δευτέρα-Παρασκευή 9:00-14:00 και 17:00-20:00 και η είσοδος είναι δωρεάν.

* Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά, Χαριλάου Τρικούπη 31, Πειραιάς
Τηλέφωνο: +30 210 4521598 (Το μουσείο είναι προς το παρόν κλειστό λόγω εργασιών. Κατά πάσα πιθανότητα θα λειτουργήσει από Σεπτέμβρη)

* Ναυτικό Μ ουσείο, Ακτή Θεμιστοκλέους, τηλ: 210 4516 264 , 4286 959,
Τρ.-Παρ. 9 π.μ. – 2 μ.μ. Σάβ. 9 π.μ. – 1.30 μ.μ. Κυρ. & Δευτ. κλειστά.