- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Στρώνουμε χαλιά!

Ένας συνοπτικός οδηγός για να επιλέξετε και να φροντίσετε τα χαλιά ή τις μοκέτες που θα αγκαλιάσουν ζεστά το χώρο σας από την εξειδικευμένη σε θέματα περιβάλλοντος και οικιακής οικονομίας δημοσιογράφο Χριστίνα Χρόνη.

Αν ο εξοπλισμός του σπιτιού χωρούσε σε ένα βιβλίο, τα χαλιά και οι μοκέτες θα αποτελούσαν –αναμφισβήτητα- το πιο πολύχρωμο και μυστηριώδες κεφάλαιό του. Από τη μια, θα «γέμιζε» με μοτίβα και χρώματα που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα και τις εντυπώσειςά του; Εδώ, θα βρείτε πώς θα εντοπίσετε το χαλί που θα αναδείξει το χώρο σας, αλλά και πώς να το διατηρήσετε σε καλή κατάσταση για χρόνια.

Οι κατηγορίες
Σε γενικές γραμμές, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε 3 μεγάλες κατηγορίες: τα χειροποίητα χαλιά, τις μοκέτες και τα χαλιά μηχανής. Αναλυτικότερα:

1. Εξ’ Ανατολής
Δημιουργήματα μιας παράδοσης που έρχεται από τα βάθη του χρόνου, τα χειροποίητα χαλιά από την Ανατολή δεν έχουν μόνο χρηστική αξία. Τα μοτίβα και τα χρώματά τους συμβολίζουν συχνά τα έθιμα, την παράδοση και – ενίοτε – την κοινωνική διάρθρωση φυλών και εθνοτήτων.
Σε πολύ γενικές γραμμές, θα βρεθείτε μπροστά σε δύο μεγάλες κατηγορίες χειροποίητων χαλιών: τα σύγχρονα και τα χαλιά – αντίκες. Τα πρώτα αποτελούν ανεκτίμητα κομμάτια, και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσεις σαν μικρούς θησαυρούς. Αυτονόητο είναι ότι θα ήταν έγκλημα να τα στρώσεις σε χώρους όπου θα μπορούσαν να φθαρούν γρήγορα (π.χ. ένα διάδρομο ή το παιδικό δωμάτιο). Η ονομασία τους μαρτυρά την περιοχή από όπου προέρχονται και κατ΄ επέκταση τον τρόπο με τον οποίο έχουν «δεθεί» οι κόμποι τους. Πριν τα αγοράσεις, μην παραλείψεις να ζητήσεις τη γνωμοδότηση ενός εκτιμητή ή – τουλάχιστον- να κάνεις ένα εξαντλητικό ψάξιμο στο ίντερνετ και τη διαθέσιμη βιβλιογραφία. Επίσης, φρόντισε να ελέγξεις τα συνοδευτικά πιστοποιητικά γνησιότητας. Κοιτώντας την ανάποδη πλευρά ενός χειροποίητου χαλιού, μπορείς να αντλήσεις ουσιαστικές πληροφορίες για την πυκνότητα των κόμπων, την ύπαρξη ελαττωμάτων ή ακόμη και τις διορθωτικές επεμβάσεις που μπορεί να έχουν γίνει.

2. Μοκέτες
Τα τελευταία χρόνια, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βρεθεί στο εδώλιο για τις εχθρικές τους διαθέσεις ως προς το εσωτερικό περιβάλλον το σπιτιού. Κάποια από τα συνθετικά υλικά που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή τους, όπως και η σκόνη ή τα ακάρεα που φώλιαζαν πάνω τους, ιδίως όταν ήταν στρωμένες από τοίχο σε τοίχο, επιβάρυναν την ατμόσφαιρα του σπιτιού. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι μοκέτες το ίδιο. Πλέον, στην αγορά θα βρεις τύπους που έχουν απαλλαγεί από κάθε κακώς κείμενο. Μπορείς να τις στρώσεις για να προστατέψεις τα παιδιά από το σκληρό δάπεδο ή και για να κρύψεις ένα φθαρμένο πάτωμα που δεν γίνεται να αντικαταστήσεις άμεσα. Η ποιότητα και κατ’ επέκταση η τιμή τους εξαρτώνται από το είδος και την πυκνότητα των ινών τους. Όσον αφορά στις ίνες, θα βρεις μοκέτες ολόμαλλες, συνθετικές και οικολογικές. Συγκεκριμένα:
Ολόμαλλες: καταλαμβάνουν μονοψήφιο ποσοστό των προτιμήσεων του αγοραστικού κοινού, εξαιτίας του σχετικά υψηλού τους κόστους. Οι περισσότερες από τις νέες κατασκευάζονται από μαλλί με ένα μικρό ποσοστό νάιλον ή άλλες συνθετικές προσμίξεις.
Συνθετικές: κατασκευάζονται από νάιλον ή πολυεστέρα και έχουν ως μεγάλο πλεονέκτημα το χαμηλό κόστος. Διατηρούν τα χρώματά τους σταθερά και προτείνονται για χώρους με εντατική χρήση.
Οικολογικές: αποτελούνται από ίνες σισάλ, γιούτας, κοκκοφοίνικα και κάνναβης. Θεωρούνται υποαλλεργικές και αντιστατικές. Στα μειονεκτήματά τους το γεγονός ότι φθείρονται εύκολα και δεν πρέπει να βρέχονται.

3. Από μηχανής…
Αποτελούν την πιο οικονομική λύση. Στα καταστήματα και τις υπαίθριες αγορές, θα βρεις πλούσιες συλλογές από μηχανοποιημένα χαλιά, που μπορούν να συμπληρώσουν ή να καθορίσουν το διακοσμητικό ύφος κάθε χώρου. Πριν κατευθυνθείς στο ταμείο, χρησιμοποίησε ως κριτήρια επιλογής τις διαστάσεις του χώρου σου, τις αποχρώσεις των επίπλων, των τοίχων και των υφασμάτων. Και ξέχνα την άποψη που θέλει ένα χαλί να καλύπτει σχεδόν όλο το πάτωμα ενός δωματίου. Πλέον αποτελεί διακοσμητικό φάουλ.

Ώρα να στρωθείς…

Κάτω από τρεις μόλις λέξεις κρύβονται όλα όσα πρέπει να κάνεις για να διατηρήσεις τα χαλιά και τις μοκέτες σε καλή κατάσταση για χρόνια: Καθάρισμα, φύλαξη, συντήρηση. Να τις πάρουμε με τη σειρά;

Καθαρισμός: Κρίνεται απαραίτητος από τη μια για να διατηρήσετε τα χαλιά σε καλή κατάσταση, από την άλλη για να διασφαλίσετε ένα καθαρό περιβάλλον για όλους μέσα στο σπίτι. Αυτά που πρέπει να κάνετε είναι κοπιαστικά και βαρετά, ωστόσο υποχρεωτικά. Μέρα παρά μέρα (ή και καθημερινά, αν είναι εφικτό), θα πρέπει να «τραβάτε» με την ηλεκτρική σκούπα τη σκόνη και τις τρίχες των κατοικίδιων. Κάθε δέκα μέρες, σήκωνε το χαλί και σκούπιζε και το δάπεδο, ώστε να απαλλαγείτε από τα λεπτότερα σωματίδια της σκόνης που περνούν μέσα από τις ίνες του χαλιού.

Πλύσιμο: Στην περίπτωση που έχετε ένα απλό χαλί (δηλαδή όχι ένα χαλί αντίκα), μπορείτε να το πλύνετε μόνη σας με ένα από τα ειδικά καθαριστικά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά. Θα διευκολυνθείτε ιδιαίτερα αν διαθέτειτε πολυσκούπα με εξαρτήματα για το πλύσιμο των χαλιών. Η εναλλακτική λύση είναι να απευθυνθείτε σε ένα ταπητοκαθαριστήριο. Στην περίπτωση των χειροποίητων χαλιών, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένες εταιρείες.

Φύλαξη: Κρίνεται απαραίτητο να τα φυλάξετε σε χώρους χωρίς υγρασία, αφού πρώτα τα τυλίξετε σε υφασμάτινες ή χάρτινες σακούλες. Αν χρησιμοποιήσετε νάιλον σακούλες, φροντίστε να τις τρυπήσεσετε σε αρκετά σημεία, ώστε να κυκλοφορεί αέρας στο εσωτερικό τους. Τοποθετήστε τα τυλιγμένα χαλιά, «ξαπλωμένα» και όχι όρθια, το ένα δίπλα στο άλλο.


3 συμβουλές x-press

Καθάρισε τους λεκέδες: Αν το χαλί λεκιαστεί, αφαίρεσε όσο πιο γρήγορα μπορείς ό,τι έχει πέσει πάνω του, σκουπίζοντας από την περιφέρεια του λεκέ προς τα μέσα. Μην επιχειρήσεις να το τρίψεις. Κατόπιν εφαρμόζουμε τοπικά το σαμπουάν, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα.
Χτένισε τα κρόσσια: Για να μην μπερδεύονται θα πρέπει να τα «χτενίζεις» συχνά με μία ξύλινη χτένα με χοντρά δόντια. Υπάρχουν μερικές εξειδικευμένες για αυτόν το σκοπό. Για να απομακρύνεις τη σκόνη, καλό θα είναι να τα τινάζεις προσεχτικά. Απόφυγε να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρική σκούπα. Αν οι κόμποι τους έχουν χαλαρώσει, προσπάθησε να τους λύσεις και να τους ξαναδέσεις σφιχτά.
Σταθεροποίησέ τα: Επιβάλλεται να είσαι προσεχτική με τα χαλιά και τις μοκέτες που στρώνεις στους διαδρόμους, στις σκάλες και το χολ υποδοχής. Για να μην μετατραπούν σε διαδρόμους… ανώμαλης προσγείωσης, φρόντισε να τα σταθεροποιήσεις στο δάπεδο με αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης ή με ειδικά προφίλ από μέταλλα ή συνθετικά υλικά.