- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ταξίδι στα Κύθηρα

Το καλοκαίρι είναι εδώ! Κι εμείς αποφασίζουμε ταξίδι στα Κύθηρα. Στο νησί με τα κίτρινα λουλούδια, τις σεμπρεβίβες, να στολίζουν κάθε γωνιά του, την ήρεμη και καταγάλανη θάλασσα, την πράσινη ενδοχώρα με τα όμορφα χωριά, τις πηγές και τα σπήλαια, θα περάσουμε τις πιο όμορφες διακοπές και θα απολαύσουμε κολύμπι και παραλίες μοναδικές.

Μένουμε στη Χώρα, γιατί έχει το μεγαλύτερο ιστορικό και οικιστικό ενδιαφέρον και μας αρέσει ιδιαίτερα ο ίσκιος που απλώνει το κάστρο που ορθώνεται από πάνω. Προσφέρει μάλιστα και σούπερ απογευματινή βόλτα για αγνάντι στο πέλαγος. Το Καψάλι, το επίνειο, απλώνεται από κάτω σαν καρτ ποστάλ, ένας γραφικός οικισμός και η παραλία που σχηματίζει δύο κολπίσκους. Ό,τι πρέπει για το πρώτο, πρωινό μπάνιο της μέρας.
Τα Κύθηρα όμως είναι ανεξάντλητα. Εδώ θα δείτε παραλίες ερημικές με τα πιο γαλανά νερά που έχετε απολαύσει ποτέ και άλλες πιο πολυσύχναστες, που προσφέρονται για σπορ και αθλοπαιδιές.

Αν ξεκινήσετε από το Καψάλι και ακολουθήσετε πορεία προς τα ανατολικά θα συναντήσετε τη μικρή παραλία Κυριακουλού. Δεν υπάρχει πρόσβαση από οδικό δίκτυο, παρά μόνο από θαλάσσης, οπότε η παραλία προσφέρεται για λίγους. Αν έχετε μαζί σας μάσκες θα πάρετε μια γεύση του απίθανου βυθού της.
Άλλες παραλίες που αξίζουν την επίσκεψή σας είναι η Βλυχάδα, και φυσικά το Καλαδί, η Παλαιόπολη και ο Αβλέμονας. Στο ανατολικότερο μέρος του νησιού οι ακτές Διακόφτι, Αγία Πελαγία, Φούρνοι, ακριβώς μετά το ακρωτήρι Μακριά Πούντα και η υπέροχη Πλατειά Άμμος.
Στα δυτικά βρίσκεται ο όρμος Μυλοποτάμου. Είναι λίγο μετά τον Κουφό Γιαλό και τις Φωκοσπηλιές. Προσέξτε να μην ενοχλήσετε τις φώκιες αν βρίσκονται εκείνη την εποχή εκεί, γιατί φοβούνται και μπορεί να τραυματιστούν από τη βίαιη φυγή.

Ανακαλύπτουμε τα σπήλαια των Κυθήρων
Τα σπήλαια των Κυθήρων είναι ξεχωριστά και αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους πόλους έλξης εναλλακτικού τουρισμού στο νησί, προσφέροντας μία ευχάριστη εμπειρία, καθώς και ένα διάλειμμα από τη συνηθισμένη μορφή διακοπών στο νησί.
Υπάρχουν τρία σπήλαια στα Κύθηρα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Μυλοποτάμου. Έχει μήκος 100 μέτρα και εξερευνήθηκε για πρώτη φορά το 1955.
Το σπήλαιο βρίσκεται σε μία επιβλητική θέση με καταπληκτική θέα, πάνω σε απόκρημνα βράχια και σε ύψος 50 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η πρόσβαση είναι εύκολη για τον επίδοξο επισκέπτη, ενώ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται ξεναγήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία του σπηλαίου είναι ο ναός της Αγίας Σοφίας που βρίσκεται στον προθάλαμό του και στον οποίο διακρίνεται το τέμπλο με τις αγιογραφίες του 18ου αιώνα. Προχωρώντας προς το εσωτερικό του, διακρίνονται οι διαδοχικές αίθουσες με τους στύλους, τους σταλακτίτες και τους σταλαγμίτες, που δομούν έναν ποικιλόχρωμο διάκοσμο με κυριαρχούσες αποχρώσεις του κόκκινου, του άσπρου και του μαύρου. Μάλιστα, αν είστε τυχεροί, μπορείτε να δείτε το ενδημικό είδος του αρθρόποδου Kithironiscus paragamiani , που δεν έχει βρεθεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου μέχρι σήμερα.
Λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας (περίπου 16°C τον Ιούλιο) και της υψηλής υγρασίας (73%), προτείνεται οι επισκέπτες να κρατάνε μαζί τους ζακέτα, ώστε να αποφύγουν κάποιο ανεπιθύμητο κρύωμα εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών.
Τα άλλα δύο Σπήλαια των Κυθήρων είναι το Σπήλαιο της Αγίας Σοφίας Καλάμου, το οποίο βρίσκεται νότια, στο δρόμο του Καψαλίου προς τον Κάλαμο, στρίβοντας για το χωριό Σπηλιές και το Σπήλαιο Χουστή, που βρίσκεται στο Διακόφτι, στα ανατολικά του νησιού.

Απόδραση στα Αντικύθηρα

Παίρνουμε το πλοίο για το νησί των Αντικυθήρων. Σε λίγο θα αντικρίσουμε τις απότομες ακτές του. Μπαίνουμε στο λιμάνι του νησιού σιγά-σιγά. Στην προβλήτα συγκεντρωμένος κόσμος, σαν να έχει στηθεί γιορτή. Οι κάτοικοι κατεβάζουν εφόδια, πραμάτειες και άλλα τέτοια. «Καλωσήλθατε»!

Περιπλανόμαστε στα στενά σοκάκια του Ποταμού, μέχρι να σταθούμε να πιούμε καφέ σε ένα από τα δύο καφεπαντοπωλεία του νησιού. Στο «κάστρο» θα δούμε τα τείχη, δωμάτια, μονοπάτια λαξευμένα πάνω στην πέτρα, το λατομείο και ένα νεώσοικο. Εάν εκείνο το διάστημα πραγματοποιούνται ανασκαφές, μπορεί να μας ξεναγήσει η αρχαιολογική υπηρεσία.

Η τελική μας περιπλάνηση είναι στο νότιο τμήμα του νησιού. Αρχικά, επίσκεψη στον Άγιο Μύρωνα και λίγο πιο δίπλα στην πηγή θα πιούμε νερό και θα απολαύσουμε το τοπίο. Ένα όμορφο καταπράσινο λαγκάδι με διάκοσμο κέδρων.
Πηγή: Ένωση Νεολαίας Κυθήρων «ΠΟΡΦΥΡΙΣ» – www.porphyris.com

Πού θα μείνετε

Celestia
Διεύθυνση: Κεραμωτό Κυθήρων, τ.κ: 80100
Τηλ.: +30 2736033755
Φαξ: +30 2736033761
Κινητό: +30 6976415238
Email: [email protected]
Url: www.filoxeneskatoikies.gr [2]

Kythea Resort
Διεύθυνση: Αγια Πελαγία Κυθήρων, τ.κ:80200
Τηλ.: +30 2736039150, +30 2736039160, +30 2736039170
Φαξ: +30 2736039180
Email: [email protected]
Url: http://www.kythearesort.gr [3]

Kythira Golden Resort
Διεύθυνση: Κωνσταντινάτου Αθανασία, Διακόφτι Κυθήρων, τ.κ: 80200
Τηλ.: +30 2736033407, +30 2736033907
Φαξ: +30 2736033907
Κινητό: +30 6978481568
Email: [email protected] [4]

Πώς θα πάτε: Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ταξιδέψετε στα Κύθηρα. Αεροπλάνο από Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών ή πλοίο από τον Πειραιά. Επίσης οδικώς μέχρι Γύθειο και Νεάπολη Λακωνίας και από εκεί πάλι με πλοίο. Αν έρχεστε από Κρήτη θα βρείτε το πλοίο στο Καστέλι Κισσάμου του νομού Χανίων.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, όπου θα κλείσετε τα εισιτήριά σας για τα Κύθηρα.