- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τα ψηλοτάκουνα κάνουν ζημιά και στα νύχια

Τα ψηλοτάκουνα είναι πράγματι ένα από τα πιο αγαπημένα παπούτσια των γυναικών και για πολλές αποτελούν φετίχ. Πολλές γυναίκες λοιπόν ακολουθούν το δόγμα “Μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος;” και αρκετές είναι εκείνες που αγνοούν το πόσο επικίνδυνο είναι να φοράμε συχνά και για πολλές ώρες παπούτσια με ψηλό τακούνι.

Ένα ακόμα μειονέκτημα σε αυτά που είναι ήδη γνωστά για τα ψηλοτάκουνα πρόσθεσε μια ομάδα Αμερικανών ποδιάτρων, σύμφωνα με τους οποίους οι γόβες-στιλέτο αποτελούν μία από τις συνηθέστερες αιτίες είσφρυσης των νυχιών.

Η είσφρυση είναι η ανάπτυξη του νυχιού μέσα στο «κρέας» και εκδηλώνεται όταν κυρίως τα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών πιέζονται προς τα εμπρός. Η κατάσταση αυτή συνήθως προκαλεί μόνο πόνο, αλλά αρκετά συχνά το νύχι μολύνεται – και δίχως έγκαιρη θεραπεία μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην αφαίρεση ολόκληρου του νυχιού.

«Η ανάπτυξη των νυχιών μέσα στα μαλακά μόρια είναι πολύ επώδυνη, αλλά πολλές γυναίκες είναι πρόθυμες να υποστούν αυτό τον πόνο ή άλλα προβλήματα, όπως οι κάλοι και οι πόνοι στη μέση, προκειμένου να εξακολουθήσουν να φορούν τα ψηλά τακούνια τους», είπε ο δρ Ρόντνεϊ Στακ, καθηγητής Ποδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Loyola, προσθέτοντας ότι “δίχως θεραπεία η είσφρυση των ονύχων μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές και να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στο νύχι”.

Σύμφωνα με τον δρ Στακ το μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργούν στα νύχια τα πολύ μυτερά και στενά ψηλοτάκουνα παπούτσια, που συνδυάζονται με στενά καλσόν.

Το κόψιμο των νυχιών σε ευθεία γραμμή, και όχι με στρογγυλεμένες άκρες, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εισφρύσεως των νυχιών.

Ωστόσο όταν τα νύχια έχουν αρχίσει να εισφρύουν, το μούλιασμα των ποδιών σε χλιαρό νερό με σαπούνι, το προσεκτικό στέγνωμα και η εφαρμογή ενός ήπιου αντισηπτικού μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση.