Τι γνωρίζεις για τα Δόντια σου

Τα παιδιά έχουν 20 πρώτα δόντια ή αλλιώς νεογιλούς και οι ενήλικες 32 μόνιμα δόντια. Το μέρος του δοντιού που φαίνεται μέσα στο στόμα λέγετι μύτη και καλύπτεται από μια σκληρή, λευκή ουσία που ονομάζεται αδαμαντίνη. Το μέρος του δοντιού που είναι κρυμμένο κάτω από το ούλο λέγεται ρίζα.
Το μαλακό εσωτερικό τμήμα του δοντιού, που περιέχει αιμοφόρα αγγεία και νεύρα, είναι ο πολφός. όλοι πρέπει να φροντίζουμε τα δόντια μας για να είναι γερά και υγιή για πολύ καιρό.
Οι κοπτήρες και οι κυνόδοντες στο μπροστινό μέρος του στόματος τεμαχίζουν την τροφή, ενώ οι προγόμφιοι και οι γομφίοι στο πίσω μέρος την αλέθουν. Η τροφή χωνεύεται ευκολότερα όταν τη μασάς σωστά.

Δόντια και Γάλα
Το γάλα περιέχει ασβέστιο, μια ουσία, που βοηθά στην ανάπτυξη των δοντιών. Αν πίνεις πολύ γάλα και νερό και τρέφεσαι με υγιεινές τροφές, θα έχεις πάντα γερά δόντια.

Το βούρτσισμα
Τα υπολείμματα της τροφής στο στόμα ανακατεύονται με το σάλιο και σχηματίζουν την πέτρα. Αυτή κολλάει στα δόντια και προκαλεί την τερηδόνα. Θα την προλάβεις, αν βουρτσίζεις τα δόντια σου έπειτα από κάθε γεύμα.
Η επίσκεψη στον οδοντίατρο για έλεγχο πρέπει να γίνεται τακτικά. Ο οδοντίατρος θα δει αν υπάρχει πρόβλημα στα δόντια σου ή τα ούλα σου. Μπορεί να σου δώσει την κατάλληλη θεραπεία ή συμβουλές για να μη χειροτερέψει το πρόβλημα.

Η νεράιδα των δοντιών
Σύμφωνα με έναν δημοφιλή αγγλοσαξωνικό μύθο, τα παιδιά βάζουν κάτω από το μαξιλάρι τους τα πρώτα δόντια που χάνουν, ώστε η νεράιδα να τα πάρει και να αφήσει στη θέση τους χρήματα.

Πείραμα με ένα δόντι
Την επόμενη φορά που θα σου πέσει ένα δόντι, βάλε το μέσα σε ένα ποτήρι και ρίξε λίγο ανθρακούχο αναψυκτικό. Πρόσεξε τι θα συμβεί στο δόντι μετά από μία ημέρα και μετά από μία εβδομάδα. έτσι θα καταλάβεις πόσο βλάπτουν τα δόντια σου τα γλυκά αναψυκτικά.

Από το βιβλίο “”Ολα όσα θέλω να μάθω”, εκδόσεις Susaeta