- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τι θα κάνετε με τη ζύμη που περίσσεψε

Μη στεναχωριέστε αν δεν υπολογίσατε σωστά τη ζύμη σας. Το κομμάτι που περίσσεψε δεν θα μείνει ανεκμετάλλευτο, αφού χάρη σ’ αυτό μια σειρά από γευστικότατες ιδέες μπορούν να γίνουν πράξη σε χρόνο dt.

Νόστιμη πίτσα
Μια λαχταριστή πίτσα είναι πάντα η καλύτερη (και η πιο νόστιμη) ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε ό,τι έχει απομείνει στο ψυγείο σας. Για να την παρασκευάσετε, τοποθετείτε τη ζύμη σε ένα ταψί (το οποίο θα έχετε λαδώσει ελαφρά) και την ανοίγετε. Στη συνέχεια, προσθέτετε από πάνω σάλτσα τομάτας, τριμμένο τυρί, ζαμπόν, μανιτάρια, κρεμμύδι ακόμα και κομμάτια κρέατος που σας έχουν μείνει από το χθεσινό φαγητό. Τη βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο και την ψήνετε για περίπου 25- 30 λεπτά (ή μέχρι να λιώσει το τυρί). Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζετε από το φούρνο και πριν τη σερβίρετε την κόβετε σε κομμάτια.

Λουκανικοπιτάκια
Τώρα μπορείτε να φτιάξετε με τον πιο απλό τρόπο αυτούς τους μικρούς γευστικούς πειρασμούς, που γίνονται ανάρπαστοι στα παιδικά πάρτι ή ακόμα και… στις ενήλικες συγκεντρώσεις. Με ποιο τρόπο; Κόβετε σε λωρίδες τη ζύμη σας και στη συνέχεια αλείφετε κάθε μία από αυτές με λίγη μουστάρδα. Στη συνέχεια, τις κάνετε κυλινδράκια, αφήνοντας στο κέντρο τους ένα κενό, στο οποίο θα τοποθετήσετε στη συνέχεια τα λουκανικάκια (τύπου Φρανκφούρτης, τα οποία θα έχετε προηγουμένως βράσει). Τοποθετείτε τα κυλινδράκια σε μια λαμαρίνα (την οποία θα έχετε αλείψει με λίγο βούτυρο) και τα αλείφετε με αβγό (το οποίο θα έχετε χτυπήσει). Βάζετε τη λαμαρίνα στο φούρνο και ψήνετε, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Τα γεμίζετε με τα λουκάνικα και σερβίρεις.

Ρολά κανέλας
Φτιάξτε μυρωδάτα ρολάκια ελαφρώς γλυκιάς ζύμης με κανέλα. Ζεστά ή κρύα συνοδέυουν υπέροχα το γάλα ή τον καφέ. Για να τα παρασκευάσετε αλείφετε στη ζύμη μια μεγάλη ποσότητα βουτύρου, πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα και τα τυλίγετε σε ρολά. Κόβετε κάθε ρολό σε μικρά ρολάκια (2 περίπου εκατοστών) και τα βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο. Τα αφήνετε να ψηθούν για περίπου 20′-25′. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, τα αφήνετε να κρυώσουν και αν θέλετε τους ρίχνετε γλάσο (το οποίο θα βρείτε έτοιμο στο σούπερ μάρκετ).

Ζυμαράκια με λαχανικά
Κόβετε τη ζύμη που σας έχει περισσέψει σε μικρά τετράγωνα κομματάκια. Στη συνέχεια γεμίζετε το κέντρο του κάθε τετραγώνου με μια μικρή ποσότητα από τα αγαπημένα σας λαχανικά και τα περιχύνεις με λίγη σάλτσα τομάτας. Στη συνέχεια κλείνετε τα τετράγωνα σαν φάκελο και τα βάζετεστο φούρνο. Αν δεν θέλετε να τα μαγειρέψετε αμέσως μπορείτε να τα αφήσετε στο ψυγείο και να τα ψήσετε αργότερα.

Μίνι ψωμάκια
Ξαναζυμώνετε καλά τη ζύμη που σας έχεις περισσέψει και τη χωρίζετε σε μικρά κομμάτια. Τα αφήνετε για 15′ λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου. Στη συνέχεια, δίνετε στο κάθε κομμάτι το σχήμα μιας μικρής φρατζόλας και τα βάζετε τα σε μια λαμαρίνα. Εν τω μεταξύ χτυπάτε σε ένα μικρό μπολ ένα αβγό και μ’ αυτό περνάτε το κάθε ψωμάκι. Στο τέλος τα πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι. Τοποθετείτε τη λαμαρίνα στη μεσαία σχάρα, σε προθερμασμένο φούρνο και τα αφήνετε να ψηθούν για περίπου 20′ στους 225 βαθμούς. Όσο ψήνονται τα ψωμάκια τοποθετήστε στο φούρνο ένα μεταλλικό ταψάκι με νερό (στη χαμηλότερη σχάρα).

Ρολό μηλόπιτας
Αλείφετε στη ζύμη μια μεγάλη ποσότητα βουτύρου και στη συνέχεια την πασπαλίζετε με ζάχαρη. Στο εσωτερικό της ζύμης τοποθετείτε 1 μεγάλο μήλο, το οποίο θα έχετε κόψει σε μικρά τετράγωνα κομματάκια. Επιπλέον, προσθέτετε μερικά ξεφλουδισμένα και ψιλοκομμένα αμύγδαλα και τα τυλίγετε σε ρολά. Αλείφετε λίγο βούτυρο σε ένα ταψί και τοποθετείτε πάνω τη ζύμη. Βάζετε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και το αφήνετε να ψηθεί για μισή ώρα περίπου. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο και πριν τα σερβίρετε, μπορείτε να πασπαλίσετε με λίγη κανέλα.

Σπιτικά pretzels
Απολαύστε το παραδοσιακό αμερικάνικο κουλούρι σε πιο παραδοσιακή εκδοχή. Για να το παρασκευάσετε, κόβετε τη ζύμη σε λεπτά «κορδόνια» και ενώνοντάς τα τους δίνετε το σχήμα ενός κλασικού pretzel (σαν να σχηματίζετε ένα φιόγκο). Τα βάζετε να βράσουν για ένα λεπτό περίπου προσθέτοντας στο νερό μια μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας, η οποία θα τα βοηθήσει να πάρουν χρώμα κατά το ψήσιμό τους στο φούρνο. Στη συνέχεια, τα απλώνετε σε μια λαμαρίνα, τα αλείφετε από πάνω με λίγο αβγό (το οποίο θα έχετε χτυπήσει) και τα πασπαλίζετε με χοντρό αλάτι (ή αν θέλετε με λίγο σουσάμι). Τα τοποθετείτε στο φούρνο και τα ψήνετε μέχρι να πάρουν ένα σκούρο καφέ χρώμα.

Κρύα καναπεδάκια
Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια λαμαρίνα (την οποία θα έχετε βουτυρώσει ελαφρά) και με ένα πλάστη την «ανοίγετε» , ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο λεπτή. Στη συνέχεια βάζετε τη λαμαρίνα στο φούρνο, την ψήνετε, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφί χρώμα. Όταν είναι έτοιμη, την κόβετε σε μικρά κομματάκια και την αφήνετε να κρυώσει εντελώς, Στη συνέχεια, προσθέτετε από πάνω τα υλικά της αρεσκείας σας, από κομμάτια κοτόπουλου και σάλτσα τομάτα μέχρι κομμάτια χοιρινού, τυρί σε κρέμα, σολομό ή χαβιάρι. Τα πιο νόστιμα καναπεδάκια που δοκιμάσατε ποτέ (και μάλιστα απ’ τα χεράκια σας)!

Κρουασανάκια βουτύρου
Παρόλο που η παρασκευή τους είναι χρονοβόρα, αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε! Ξετυλίγετε τη ζύμη και σε μία αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγετε σε παραλληλόγραμμο και αλείφετε με βούτυρο τα 3/4 της επιφάνειάς της. Στη συνέχεια, παίρνετε τη μία άκρη της και τη φέρνετε στο κέντρο. Επαναλαμβάνετε και με την άλλη άκρη, ώστε η ζύμη να διπλωθεί στα 3. Την τυλίγετε με μια διάφανη μεμβράνη και την τοποθετείτε στο ψυγείο, όπου και την αφήνετε για περίπου για 2 ώρες. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες 2 φορές. Τέλος, ανοίγετε τη ζύμη και την κόβετε σε μικρά τρίγωνα. Ψήνετε τα κρουασανάκια σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να ροδίσουν.
www.prevention.gr