- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τι λένε οι σταγόνες της βροχής για την αρχέγονη Γη;

Η ανάλυση των αποτυπωμάτων απολιθωμένων σταγόνων που βρέθηκαν πάνω σε πετρώματα ηλικίας περίπου 2,7 δισεκατομμυρίων ετών αποκαλύπτουν ότι η ατμόσφαιρα της αρχέγονης Γης δεν διέφερε ιδιαίτερα από τη σημερινή. Πριν από 2,7 δισεκατομμύρια χρόνια η Γη ήταν αρκετά διαφορετική από σήμερα, καθώς ο Ήλιος ήταν κατά 30% λιγότερο λαμπρός και οι ακτίνες του που έφθαναν στον πλανήτη μας, ήσαν συνεπώς πιο αδύναμες. Η Γη περιστρεφόταν ταχύτερα γύρω από τον άξονά της με συνέπεια η ημέρα να είναι μικρότερη, ενώ η Σελήνη βρισκόταν πιο κοντά στη Γη και ασκούσε μεγαλύτερη παλιρροϊκή επίδραση στον πλανήτη μας. Στη Γη δεν υπήρχαν ούτε ζώα, ούτε φυτά και βασίλευαν οι αρχαίοι μικροοργανισμοί, ενώ ο αέρας δεν περιείχε οξυγόνο, αλλά κυρίως διοξείδιο του άνθρακα και μεθάνιο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν την ταχύτητα με την οποία έπεσαν οι σταγόνες στο έδαφος από τον ουρανό και έβγαλαν ορισμένα συμπεράσματα για την πυκνότητα του αέρα και τη σύσταση της αρχαίας ατμόσφαιρας.

Οι σταγόνες, που ανακαλύφθηκαν στη Νότιο Αφρική στη δεκαετία του ΄80, έχουν αφήσει τα ίχνη τους πάνω στα βράχια, που τότε ήσαν ηφαιστειακή στάχτη, γι αυτό άλλωστε οι σταγόνες της αρχαίας βροχής δημιούργησαν μικρά βαθουλώματα, τα οποία αργότερα επικαλύφθηκαν με άλλες στάχτες, ώσπου στερεοποιήθηκαν, όταν έγιναν πια πέτρα με το πέρασμα του χρόνου. Η πιο πρόσφατη διάβρωση των βράχων έφερε πάλι στην επιφάνεια τα αρχαία ίχνη των σταγόνων.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ