- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων σε μια έκθεση

Τα αντικείμενα του ναυαγίου των Αντικυθήρων θα εκτεθούν για πρώτη φορά σε μια έκθεση στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από τον Απρίλιο και για ένα ολόκληρο έτος.

Γλυπτά και σκεύη πολυτελείας, γυάλινα, κεραμικά και χάλκινα αγγεία, κοσμήματα, νομίσματα, τμήματα μιας κλίνης, κομμάτια και από το ίδιο το πλοίο, κατάλοιπα ακόμη και τροφών, και φυσικά ο περίφημος Μηχανισμός των Αντικυθήρων, θα εκτίθενται στο μουσείο.

Τα αντικείμενα του ναυαγίου δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ ξανά στο σύνολό τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στην περιοδική έκθεση θα εκτεθούν τα πάντα. Για παράδειγμα, τα φαγωμένα από τη θάλασσα, τεράστια γλυπτά, που βρέθηκαν στα ανοικτά των Αντικυθήρων και σήμερα εκτίθενται στο αίθριο του Μουσείου, δεν θα μετακινηθούν.

Την έκθεση θα πλαισιώνουν ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές ενώ η ιστοσελίδα του Μουσείου θα αφιερώσει για όλο το 2012, καθώς και το πρώτο εξάμηνο του 2013, όλα τα αντικείμενα του μήνα στο ναυάγιο.

Ναυάγιο και Μηχανισμός

Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων χρονολογείται στο 60-50 π. Χ. και το φορτίο του, κυρίως χάλκινα και μαρμάρινα αγάλματα με προορισμό πιθανότατα τη Ρώμη, από τον 4ο έως και τον 1ο αιώνα π. Χ. ανακαλύφθηκε τυχαία το 1900 από Σύμιους σφουγγαράδες σε βάθος περίπου 40 με 64 μέτρα. Ανελκύστηκε σε δύο φάσεις, τα έτη 1900-1901, καθώς και το 1976 από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με τη βοήθεια του “Καλυψώ”, του ωκεανογραφικού πλοίου του Ζακ Ιβ Κουστώ.

Στην πρώτη φάση των επιχειρήσεων, πρωτοστάτησαν οι σπογγαλιείς της Σύμης οι οποίοι, με τη βοήθεια πλοίων του Βασιλικού Ναυτικού, έβγαλαν στην επιφάνεια έναν ανεκτίμητο θησαυρό κυρίως από αγάλματα, χάλκινα και μαρμάρινα, και ένα ακόμη αντικείμενο, που έμελλε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον αρχαίο κόσμο: τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Πρόκειται για τον πιο σύνθετο μηχανισμό της αρχαιότητας, την παλαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια, που χρονολογείται μεταξύ 2ου και 1ου αιώνα π. Χ. Ακόμα και σήμερα οι επιστήμονες προβληματίζονται ως προς την ακριβή χρήση του. Το βέβαιο είναι πως σχετίζεται με φαινόμενα του ουρανού και ότι αποτελεί ένα είδος πολύπλοκου μηχανικού υπολογιστή.