Το υπουργείο κόβει τμήματα σε ΑΕΙ – ΤΕΙ

Τι θα γίνει με τα τμήματα που δεν έχουν ζήτηση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ; Πολύ απλά, θα κοπούν, είναι η λογική του υπουργείου Παιδείας με αποτέλεσμα φυσικά να περιοριστεί και ο αριθμός των εισακτέων.

Όταν λοιπόν φτάσει η στιγμή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου από τους υποψήφίους, θα βρεθούν μπροστά στην έκπληξη να έχουν να επιλέξουν μεταξύ λιγότερων τμημάτων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ερευνούν το ενδεχόμενο να κόψουν από φέτος σε τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης και κάποια τμήματα θα πάψουν να δέχονται νέους φοιτητές, αφού μελλοντικά θα καταργηθούν και ενδεχομένως η αρχή να γίνει από φέτος. Όλος αυτός ο προβληματισμός ανήκει στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού που ήδη γίνεται για τη χωροταξική αναδιάρθρωση των ΑΕΙ, η οποία προβλέπει συγχωνεύσεις, καταργήσεις και αλλαγή επιστημονικού περιεχομένου τμημάτων, σχολών, ακόμη και ολόκληρων Ιδρυμάτων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας έχει δεχτεί ήδη ανάλογες προτάσεις με το σκεπτικό στα επόμενα χρόνια να αποφοιτήσουν όσοι έχουν ήδη εισαχθεί σε τέτοια τμήματα και στη συνέχεια να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν με αντίστοιχα άλλων Ιδρυμάτων.

Τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί, καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μελετά όλες τις παραμέτρους ενός τέτοιου εγχειρήματος (αντιδράσεις από τοπικές κοινωνίες, κοινωνική αναταραχή σε περίοδο εξετάσεων), ενώ ταυτόχρονα πρέπει να μελετηθούν και πιθανά ζητήματα νομικής φύσεως, που μπορεί να προκύψουν.

Πάντως το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας δεν ανακοίνωσε ακόμη τον αριθμό των εισακτέων παρότι βρισκόμαστε παραμονές των Πανελλαδικών ενισχύει την άποψη ότι υπάρχει προβληματισμός και με το συγκεκριμένο ζήτημα.