- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Το photoshop βλάπτει σοβαρά την υγεία μας

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, οι επεξεργασμένες φωτογραφίες των περιοδικών μας δείνουν μια ψευδή εικόνα της πραγματικότητας που μας επηρεάζει αρνητικά και βλάπτει την ψυχική μας υγεία. Ο ψυχοθεραπευτής Πάτροκλος Παπαδάκης μας εξηγεί πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό και πώς μπορούμε να το αποφύγουμε.

Πώς και πόσο μας επηρεάζουν οι επεξεργασμένες εικόνες των περιοδικών που προβάλλουν γυναίκες που παρά την ηλικία τους και τις εγκυμοσύνες τους δείχνουν να έχουν εφηβικά κορμιά, χωρίς ίχνος κυτταρίτιδας και ραγάδας.
Οι επεξεργασμένες εικόνες των περιοδικών δημιουργούν στερεότυπα μιας ψεύτικης ομορφιάς που οι γυναίκες δεν μπορούν να ακολουθήσουν στην πραγματική τους ζωή. Τα στερεότυπα αυτά προβάλουν ένα τέλειο σώμα που δεν είναι εφικτό να αποκτηθεί με αποτέλεσμα να απογοητεύει τις γυναίκες που βλέπουν τις ατέλειες που έχουν ως πρόβλημα και ελάττωμα και όχι ως μία φυσική φθορά του σώματος και του χρόνου που περνάει. Γι’αυτό και δεν αποδέχονται την εικόνα του σώματός τους και αντιμετωπίζουν αρνητικά σημαντικές επιλογές που έκαναν στην ζωή τους, όπως μία εγκυμοσύνη. Εμπειρίες δηλαδή για τις οποίες θα έπρεπε να είναι περήφανη.

Είναι φυσιολογικό μια γυναίκα να θέλει να μείνει για πάντα στο κορμί μιας 20χρονης;
Η νεότητα ανέκαθεν ασκούσε γοητεία στον άνθρωπο, γιατί συμβολίζει την ακμή του ανθρώπινου σώματος και της ομορφιάς. Τα στερεότυπα της ομορφιάς και της εξωτερικής εμφάνισης σήμερα ταυτίζονται με τη νεότητα. Είναι λοιπόν φυσιολογικό μία γυναίκα να επιθυμεί να έχει νεανικό κορμί, αλλά γίνεται απογοητευτική αυτή η αναζήτηση επειδή είναι άπιαστη και επιφανειακή. Η εμφάνιση ενός ανθρώπου δεν είναι μόνο το σώμα του. Το ντύσιμο, η αισθητική, η προσωπικότητα και η ευφυία αποτελούν παράγοντες που μια γυναίκα μπορεί να προβάλει και να νιώσει πραγματικά όμορφη.

Τι σημαίνει για την καθεμιά από εμάς που δεν έχουμε ούτε τον χρόνο να γυμναζόμαστε συστηματικά, ούτε τα χρήματα για επεμβάσεις.
Δεν χρειάζεται να αλλάξει μια γυναίκα το σώμα της. Αρκεί να το αποδεχτεί όπως είναι και να το προσέχει. Η υγεία και η καλή αισθητική θα προβάλλουν τα θετικά σημεία της εμφάνισης και θα τονώσουν την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας, ακόμα και αν δεν είναι γυμνασμένη ή έχει σωματικές ατέλειες.

Πόσο επηρεάζονται τα νέα κορίτσια και που μπορούν να οδηγηθούν;
Τα πρότυπα ομορφιάς που προβάλονται από τα διάφορα μέσα συχνά οδηγούν σε προβλήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και αυτοεικόνας, κοινωνικής απομόνωσης, ακόμα και διαταραχών όπως ανορεξία, βουλιμία, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές κ.ά. Τα νέα κορίτσια στην προσπάθεια να γίνουν αποδεκτά από τους συνομιλήκους συχνά χάνουν την δική τους «ταυτότητα», κρύβουν την προσωπικότητά τους για να γίνουν αυτό που οι άλλοι νομίζουν ότι θέλουν.

Πώς μπορούμε να “κλείσουμε” τα μάτια σ’ αυτές τις εικόνες και να τις απομυθοποιήσουμε;
Κάθε γυναίκα είναι όμορφη, εξωτερικά και εσωτερικά. Αρκεί να ανακαλύψει τα θετικά της στοιχεία στην εμφάνιση και την προσωπικότητά της και να τα προβάλει. Αυτά την κάνουν ξεχωριστή. Και για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να γίνει πιο επιεικής με την εμφάνισή της. Ας αναρωτηθεί: είναι το ίδιο αυστηρή με τους ανθρώπους γύρω της;

Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής
Ελ. Βενιζέλου 138, (πρώην Θησέως) 17676 Καλλιθέα – Αττική.
Γραφ. : +30 2109564594
Κιν. : +30 6944972063
[email protected]
http://www.psychologos-papadakis.gr/ [2]