- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Φάτε σωστά και υγιεινά στο γιορτινό τραπέζι

Τα γιορτινά τραπέζια αυτές τις μέρες δεν έχουν τέλος. Και καλά κάνουν, γιατί είναι μέρες αγάπης, χαράς και συνάντησης φίλων και συγγενών. Κι επειδή εδώ στην Ελλάδα κρατάμε τις πατροπαράδοτες συνήθειες, μαζευόμαστε πάντα γύρω από το τραπέζι για να τιμήσουμε τη συνάντησή μας με νόστιμα εδέσματα, ποτά και γλυκά.

Πώς όμως, ενώ θα απολαύσουμε τα πλούσια εδέσματα, δεν θα έχουμε δυσάρεστες συνέπειες και δεν θα επιβαρύνουμε την υγεία μας;

Πριν το τραπέζι

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να παραλείπουν το πρωινό γεύμα, σκεπτόμενοι ότι θα φάνε αρκετά το μεσημέρι ή το βράδυ. Το πιθανότερο είναι όμως η πείνα να σας οδηγήσει σε υπερβολές, όχι μόνο στο τραπέζι αλλά και αργότερα μέσα στην ημέρα.
Εξοικονομήστε θερμίδες από το πρωινό,  επιλέγοντας γάλα με λίγα λιπαρά και δημητριακά ολικής αλέσεως ή φρυγανιές.
Αποφύγετε τα γλυκά, που αυτές τις ημέρες θα αφθονούν στο σπίτι σας. Και δεν θα χορτάσετε και ενδεχομένως θα νιώθετε πεινασμένοι αργότερα.

Στο τραπέζι

Επιλέξτε τα λιγότερο λιπαρά από τα κρεατικά που βρίσκονται στο τραπέζι: γαλοπούλα αντί για μοσχάρι, μοσχάρι αντί για χοιρινό ή αρνί.
Αποφύγετε όσο μπορείτε τα τρόφιμα με τις σάλτσες (π.χ. κοκκινιστά), τις σαλάτες με πολλά λιπαρά (π.χ ρωσική σαλάτα) και μην προσθέτετε «extra» σάλτσες – σος.
Μην παραφορτώνετε το πιάτο σας με πίτες, ψωμί, πατάτες, ρύζι. Επιλέξτε ένα από όλα τα παραπάνω.
Γεμίστε το πιάτο σας με όσο μπορείτε περισσότερες σαλάτες, ώστε όταν το βλέπετε να σας δίνει την αίσθηση ότι είναι πολύ πλούσιο.
Περιοριστείτε σε ένα ή το πολύ δυο ποτηράκια κρασί. Αποφύγετε την αραίωσή τους με αναψυκτικά (παρά μόνο με σόδα διαίτης). Γενικά αποφύγετε τα αναψυκτικά ή πιέστε το πολύ 1 ποτήρι με το φαγητό σας, αντί για κρασί.
Αποφύγετε την κατανάλωση φρούτων και οπωσδήποτε γλυκών αμέσως μετά το γεύμα σας. Αφήστε τα για αργότερα.

Μην «τσιμπολογείτε» ανάμεσα στα γεύματα.