Φακόρυζο με χταποδάκι από το Άγιο Όρος

 Η μάνα μου πάντα νηστεύει αυτή την περίοδο, όπως νήστευε και η μάνα της, η οποία τα ’μάθε όλα αυτά τα θρησκευτικά από τη δική της μάνα. Εγώ νήστευα αναγκαστικά μέχρι κάποια ηλικία γιατί μου το επέβαλαν οι περιστάσεις. Τι εννοώ; Την περίοδο της νηστείας, έπαιζαν μόνο νηστίσιμα στο σπίτι, οπότε καταλαβαίνετε. Μια Μεγάλη Παρασκευή λοιπόν, πάνε κάμποσα χρόνια, κι αφού ήμασταν στην τελική ευθεία για την Ανάσταση, αποφάσισα να κάνω και εγώ η δόλια την επανάστασή μου, μπήκα  λοιπόν, σε ένα τυροπιτάδικο για να  “χτυπήσω” μια ατομική πίτσα.’Ολο χαρά αλλά και συνάμα ενοχές πέφτω με τα μούτρα στην αμαρτία, όπου συμβαίνει το εξής κωμικοτραγικό… μια φωνή γνώριμη ακούγεται να μου λέει “Θεοδώραααα, πίτσα Μεγάλη Παρασκευή!” Ναι λοιπόν κυρία μου, πίτσα Μεγάλη Παρασκευή και πίτσα γενικώς την Παρασκευή! Μάθε, μανούλα μου, λίγο από αγιορείτικη κουζίνα να δεις πως νηστεύω και εγώ, η αμαρτωλή!

Συστατικά

1 χταπόδι 1 κιλό περίπου

1/2 κούπα ξίδι

250 γρ. φακές χοντρές

2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες

100 γρ. ρύζι καρολίνα

1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι

500 γρ. ώριμες ντομάτες χωρίς τη φλούδα και τους σπόρους, ψιλοκομμένες

400 γρ. ψιλοκομμένα ντοματάκια κονσέρβας,

1 κόκκινη πιπεριά σε κομματάκια

1 κίτρινη πιπεριά σε κομματάκια

1 κούπα λάδι

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

 Σε μια κατσαρόλα, βάλτε το χταπόδι και το ξίδι. Ρίξτε μπόλικο νερό να το σκεπάζει και βράστε το 1 ώρα. Σε μια άλλη κατσαρόλα, βάλτε τις φακές με τα κρεμμύδια. Ρίξτε 3 κούπες νερό και βράστε 30′. Στραγγίστε το χταπόδι και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε τη γλοιώδη πέτσα του και κόψτε το σε κομμάτια. Αδειάστε τις φακές, μαζί με το ζουμί που έβρασαν, σε πυράντοχο σκεύος. Τοποθετήστε επάνω στις φακές τα κομμάτια του χταποδιού. Ρίξτε το ρύζι, το φρέσκο κρεμμυδάκι, τη ντομάτα, τις πιπεριές, αλάτι και πιπέρι. Περιχύστε με το λάδι και ανακατέψτε απαλά. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου, για 40′ περίπου ή ώσπου να φουσκώσει το ρύζι και το φαγητό να μείνει με το λάδι του.