Φτιάχνουμε ατομικές μανιταρόπιτες

Τα μανιτάρια είναι μια τροφή υψηλής διατροφικής αξίας, με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και νάτριο, μειωμένης θερμιδικής αξίας και το κυριότερο είναι μια ικανοποιητική πηγή βιταμινών C και D, σιδήρου, ψευδαργύρου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και σεληνίου. Ξεφύγετε από τις τετριμμένες συνταγές για πίτα, φτιάχνοντας γευστικές ατομικές μανιταρόπιτες.

Υλικά:

1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
700 γραμμ. μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά ξερό θυμάρι ή ρίγανη
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
300 ml κρέμα γάλακτος
1 κρόκος αυγού
1 φύλλο σφολιάτας
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180ο. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά 2 κουταλιές της σούπα ςελαιόλαδο και σωτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο για πέντε λεπτά. Σε ένα άλλο σκεύος, ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και μαγειρεύετε τα μανιτάρια για 7 λεπτά περίπου. Τα προσθέτετε στο σκεύος με τα μυρωδικά και περιχύνετε την κρέμα γάλακτος. Μαγειρεύετε για 8 λεπτά, ανακατεύοντας καλά ανά τακτά διαστήματα, μέχρι η κρέμα να πήξει. Αφαιρείτε το σκεύος από τη φωτιά, ρίχνετε το θυμάρι ή την ρίγανη και αλατοπιπερώνετε. Μοιράζετε την γέμιση σε ατομικά φορμάκια και κόβετε το φύλλο σφολιάτας σε κυκλάκια λίγο μεγαλύτερα από τα φορμάκια. Αλείφετε με λίγο κρόκο αυγού το στόμιο των σκευών και τοποθετείτε τα δισκάκια της ζύμης που κάνατε από το φύλλο, πιέζοντας για να κλείσουν στο στόμιο. Βάζετε τα φορμάκια στη σχάρα και ψήνετε τις μανιταρόπιτες στους 180ο μέχρι να ροδίσουν.