Φτιάχνουμε τα cupcakes των Ολυμπιακών Αγώνων!

Ο πλανήτης κινείται σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων. Με αφορμή την επίσημη τελετή έναρξης των Αγώνων 2012 που θα προβληθεί σήμερα, προσκαλέστε μικρούς και μεγάλους φίλους να παρακολουθήσετε μαζί το κορυφαίο αθλητικό υπερθέαμα. Και για να μην νιώθετε εκτός κλίματος, θα τους σερβίρετε το επίσημο σύμβολο των Αγώνων, την Ολυμπιακή Φλόγα, σε μορφή cupcake.

Yλικά:

Για τα cupcakes λεμονιού
:

175 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
110 γραμ. βούτυρο
110 γραμ. ζάχαρη άχνη
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
1 κουταλιά της σούπας χυμός λεμονιού
ξύσμα από 1 λεμόνι
χωνάκια παγωτού

Για τα θραύσματα ζάχαρης:

2 κουταλιές του γλυκού βότκα
Λίγες σταγόνες κόκκινο xρώμα ζαχαροπλαστικής
Λίγες σταγόνες πορτοκαλί xρώμα ζαχαροπλαστικής
Λίγες σταγόνες από μαύρο xρώμα ζαχαροπλαστικής
125ml νερό
150 γραμ. κρυσταλλικής ζάχαρης
1 ½ κουταλιά σιρόπι ζάχαρης

Για τη γέμιση:

200 γραμ. ζάχαρη άχνη
80 γραμ. βούτυρο που έχει μαλακώσει
4 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
2/3 σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής


Εκτέλεση
:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο. Τοποθετήστε όλα τα υλικά για τα cupcakes λεμονιού , εκτός από τα χωνάκια παγωτού, σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε τα δυνατά μέχρι να γίνει ένα λείο και ομοιογενές μείγμα. Παίρνετε το ομοιογενές αυτό μείγμα και το βάζετε ανά κουταλιά σε μια φόρμα στο ήδη προθερμασνένο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και ψηθεί. Αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα για περίπου δέκα λεπτά και εν συνεχεία αφαιρέστε το προσεκτικά σε μια πιατέλα.

Στο επόμενο στάδιο θα φτιάξετε τα “θραύσματα ζάχαρης” που θα είναι η “φλόγα” της ολυμπιακής σας δάδας. Πρώτα απ’ όλα τσαλακώνετε μια λαδόκολλα. Στη συνέχεια, την ισιώνετε και την τοποθετείτε σε ένα μεγάλο ταψί. Περιχύστε τη βότκα κατά τόπους στην λαδόκολλα. Με το πίσω μέρος του κουταλιού θα εφαρμόσετε τα χρώματα ζαχαροπλαστικής προσεκτικά πάνω στη λαδόκολλα για να σχηματίσετε τις φλόγες και τις ανταύγιες της φωτιάς. Ζεσταίνετε το σιρόπι ζάχαρης, το νερό και τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Μόλις η ζάχαρη λιώσει, χαμηλώστε τη φωτιά. Συνεχίστε να μαγειρεύετε τη ζάχαρη χωρίς να ανακατεύετε μέχρι να φτάσει 155 βαθμούς Κελσίου. Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής για να ελέγξετε ότι η θερμοκρασία είναι σωστή. Προσεκτικά χύστε το λιωμένο σιρόπι ζάχαρης στη λαδόκολλα. Αφήστε τα θραύσματα να σκληρύνουν για μερικές ώρες σε δροσερό μέρος, κατά προτίμηση στο ψυγείο.

Εν συνεχεία θα φτιάξετε τη γέμιση του λεμονιού. Τοποθετήστε το μαλακωμένο βούτυρο σε ένα μεγάλο μπολ και χτυπήστε το με μίξερ για να αφρατέψει πλήρως. Μόλις αφρατέψει το μείγμα, προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, χτυπώντας καλά το μείγμα. Μόλις το βούτυρο και η ζάχαρη άχνη γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα, προσθέτετε το χυμό λεμονιού και το κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύετε εκ νέου καλά.

Το στήσιμο είναι το κυριότερο στάδιο για την επιτυχία των cupcakes. Όταν τα cupcakes που ψήσετε στο φούρνο κρυώσoυν πλήρως, αφαιρείτε προσεκτικά την λαδόκολλα από το ταψί και τοποθετείτε τις βάσεις του κεικ στα χωνάκια παγωτού. Βαζετε την γέμιση λεμονιού σε ένα κορνέ και με το ακροφύσιο την τοποθεείτε σιγα σιγά στα χωνάκια. Στο τέλος τοποθετήστε τρία θραύσματα ζάχαρης στο κέντρο του χωνακιού και σερβίρετε.