- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Φύσηξε (καθαρός) αέρας στο σπίτι

Μετρήσεις σε μεγαλουπόλεις του εξωτερικού δείχνουν ότι η εσωτερική ατμόσφαιρα των κατοικιών μπορεί να φέρει 2 έως 5 φορές περισσότερους ρύπους και μολυσματικούς παράγοντες από ό,τι η εξωτερική, ανεξάρτητα από το αν το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης ή σε ένα προάστιο. Το χειμώνα, μάλιστα, το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται, καθώς οι χώροι δεν αερίζονται αρκετά.

Πώς είναι συνήθως η ατμόσφαιρα μέσα στο σπίτι μας

Πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), ραδόνιο, μύκητες, ακάρεα είναι ουσίες που κυκλοφορούν εν αγνοία μας στο σπίτι και μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, κόπωση, αναπνευστικά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, οι ρύποι μεταφέρονται συνήθως στο σπίτι από έξω με τον αέρα και τα ρούχα (εκπομπές αυτοκινήτων, σκόνη, γύρη) ή παράγονται μέσα στο σπίτι από τα δομικά υλικά (μονωτικά, σοβάδες, χρώματα), τα απορρυπαντικά, απολυμαντικά, εντομοκτόνα, τα χημικά με τα οποία είναι εμποτισμένα τα υφάσματα, τα έπιπλα (φορμαλδεΰδη κ.ά), αλλά και από το κάπνισμα, το μαγείρεμα, ακόμη και από το μεταβολισμό μας, δηλαδή την αναπνοή μας.

Τι μας προξενούν οι ρύποι
Όταν βρίσκονται σε υψηλές συγκεντρώσεις, οι ρύποι αυτοί μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο δέρμα, τα μάτια και τη μύτη, πονοκέφαλο, ζαλάδες, ταχυκαρδία, κόπωση, ναυτία, ενώ η μακροχρόνια έκθεση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό και στο νευρικό σύστημα, ακόμη και να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου.

Πώς θα αλλάξετε την ατμόσφαιρα στο σπίτι εύκολα και οικονομικά:

* Ανοίξτε τα παράθυρα. Βάλτε στο πρωινό καθημερινό σας πρόγραμμα τον αερισμό του σπιτιού για 10 λεπτά την ημέρα. Ο σημαντικότερος τρόπος να βελτιώ¬σετε τον αέρα του σπιτιού είναι να ανοίγετε τα παράθυρα οπωσδήποτε 1-2 φορές την ημέρα -τις ώρες που η κίνηση στους γύρω δρόμους δεν είναι αυξημένη- για να ανανεώνεται ο αέρας. Μόνη επιφύλαξη την εποχή που κυκλοφορεί γύρη ή όταν έχει πολλή υγρασία, η οποία μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη μούχλας, αλλά και αν βρίσκεστε κοντά σε εργοστάσιο.
* Τα φυτά στην υπηρεσία καθαρισμού του αέρα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας δεσμεύουν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζουν την υγρασία. Μάλιστα, έρευνες που διεξήγαγε η NASA έδειξαν ότι κάποια είδη οικιακών φυτών έχουν την ικανότητα να φιλτράρουν τον αέρα, απομακρύνοντας σκόνη και άλλες ουσίες. Για παράδειγμα, το χρυσάνθεμο, το μπαμπού, οι μαργαρίτες απορροφούν καλύτερα το βενζόλιο, η αζαλέα, η αλόη, τα κρίνα τη φορμαλδεΰδη και το φιλόδεντρο, ο πόθος, η ποϊνσέτια το τριχλωροαιθυλένιο (μελάνια, βερνίκια, μπογιές).
* Καθαριότητα με την ηλεκτρική σκούπα. Η σκόνη μέσα στο σπίτι συχνά ισοδυναμεί με κοκτέιλ επικίνδυνων ρύπων, αφού απορροφά τοξικά αέρια, αλλά και πτητικές οργανικές ενώσεις και ραδόνιο. Για να είναι αποτελεσματικός ο καθαρισμός με την ηλεκτρική σκούπα, εξαφανίζοντας όλη αυτή την επικίνδυνη σκόνη, προσπάθησε να περνάς τη σκούπα από το πάτωμα αργά. Αν κινείς το πέλμα της σκούπας πολύ γρήγορα, τότε το πιο πιθανόν είναι να σκορπάς δεξιά και αριστερά ένα μέρος της σκόνης. Το πιο ασφαλές είναι να βάζεις σκούπα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και να αλλάζεις τακτικά τη σακούλα.
* Μην ξεχνάτε να αερίζετε το μπάνιο. Κάνατε το ντους σας, πήρατε το μπάνιο σας μέσα σε αχνιστό νερό, αισθάνεστε φρέσκοι και αναζωογονημένοι, παρ’ όλα αυτά, μην παραμελήσετε μια τελευταία δουλειά. Να αερίσετε καλά το χώρο του μπάνιου σας. Επίσης, το ίδιο πρέπει να κάνετε κάθε φορά που βάφετε τα μαλλιά και τα νύχια σας, γιατί η υγρασία ενισχύει την ανάπτυξη μυκήτων των οποίων τα σπόρια μπορεί να εισβάλουν στην αναπνευστική οδό και να προκαλέσουν βήχα, πόνους στο στήθος ή ερεθισμούς στα μάτια.

Προτιµήστε «αγνά» υλικά, που δεν απελευθερώνουν τοξικές ουσίες:
● Χαλιά από οργανικές ίνες (µαλλί, βαµβάκι, γιούτα).
● Υλικά και ρούχα που δεν έχουν υποστεί µεγάλη χηµική επεξεργασία.
● Φυσικά αρωµατικά χώρου και είδη καθαρισµού χωρίς τεχνητές αρωµατικές ύλες.
● Οικολογικές μπογιές, βερνίκια και κόλλες, που έχουν ως βάση το νερό.
● Αντικείµενα από οικολογικά υλικά.
● Έπιπλα από µασίφ ξύλο.
● Φυσικά «σπιτικά» εντοµοαπωθητικά και παρασιτοκτόνα.