- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Χαμηλότερο IQ έχουν τα παιδιά που τρέφονται ανθυγιεινά

Το “γρήγορο φαγητό” και οι ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες έχουν άμεσο αντίκτυπο στον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών και μάλιστα προς την φθίνουσα οδό. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν σε 4.000 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών, επιστήμονες του κολεγίου Goldsmiths στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι η διατροφή επηρεάζει σημαντικά την νοητική ικανότητα και ανάπτυξη των παιδιών.

Ειδικότερα, η έρευνα αποκάλυψε ότι οι γονείς με υψηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση έδιναν πιο συχνά στα παιδιά τους γεύματα παρασκευασμένα με φρέσκα συστατικά και αυτό επηρέαζε θετικά το IQ των παιδιών τους. Αντιθέτως, η χαμηλότερη κοινωνικο-οικονομική κατάσταση συσχετίσθηκε ανοιχτά με την κατανάλωση πρόχειρων φαγητών και αυτή, με τη σειρά της, με χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης.
Παρόμοια ευρήματα είχε τον περασμένο μήνα και μελέτη που διεξήχθη στην Αυστραλία. Όπως έδειξε, η υγιεινή διατροφή κατά την νηπιακή ηλικία αυξάνει τον δείκτη νοημοσύνης, ενώ η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών με ζάχαρη και γλυκισμάτων τον μειώνει.

Στην ηλικία των 8 ετών, ο δείκτης νοημοσύνης των παιδιών ήταν κατά 2 βαθμούς χαμηλότερος όταν έτρωγαν πολλά πρόχειρα φαγητά, είχαν αναφέρει ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αρνητικές συνέπειες της κατανάλωσης πρόχειρων φαγητών κατά την παιδική ηλικία δεν μπορούν να διορθωθούν αργότερα στη ζωή, με την ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής, διότι η ανάπτυξη του εγκεφάλου επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Οι εν λόγω