- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Χριστουγεννιάτικο Ψαρονέφρι με Γέμιση

Τα γιορτινά τραπέζια εδώ στην Ελλάδα έχουν πάνω όλα τα καλούδια. Πρώτα και δεύτερα πιάτα, μια σειρά από νόστιμα ορεκτικά και μεζεδάκια στη σειρά μάς προσκαλούν να γιορτάσουμε όλοι παρέα και να ευχηθούμε “Χρόνια Πολλά”.

Υλικά
2 ψαρονέφρια
3 κουταλιές βούτυρο βιολογικής προέλευσης
1 κρεμμύδι, μέτριο, τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
αλάτι, πιπέρι
1 κονσέρβα μανιτάρια, στραγγισμένα και ψιλοκομμένα
1/2 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
2 κουταλιές μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι με διάφορα μπαχαρικά
250 γρ. κριμ τσιζ
1/4 φλιτζανιού βούτυρο βιολογικής προέλευσης
1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος

Τι θα χρειαστείτε για τη σάλτσα λεμονιού
1 κουταλάκι με ξύσμα λεμονιού
1 κουταλιά κορν φλάουρ διαλυμένη σε 3-4 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλιές μουστάρδας
1 κουταλιά μέλι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τι θα χρειαστείτε για τον πουρέ πατάτας1 κεφάλι σκόρδο
2/3 φλιτζανιού έτοιμη σούπα μανιταριού βελουτέ
6 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
2 κουταλιές φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο για τη διακόσμηση
3 κουταλιές από κόκκινη και πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένες, για τη διακόσμηση

Εκτέλεση
* Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και μέσα σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια και τις πιπεριές μέχρι να μαλακώσουν τα υλικά μας.
* Κατεβάζετε από τη φωτιά και ρίχνετε τα μυρωδικά σας, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνετε λίγο να κρυώσει το μείγμα και προσθέτετε το κριμ τσιζ. Ανακατεύετε καλά.
* Με ένα μαχαίρι, απαλά, σχίστε το ένα ψαρονέφρι κατά μήκος, προσέχοντας να μη χωριστεί στα δύο το κρέας σας. Ανοίξτε το και πατήστε το λίγο για να απλώσει. Αφού αλατοπιπερώσετε όσο νομίζετε, απλώστε σε όλο το μήκος τη γέμισή σας.
* Σηκώστε τις άκρες του κρέατος και στις δύο πλευρές και τυλίξτε σε ρολό. Στερεώστε τις δύο πλευρές με ξύλινες οδοντογλυφίδες.
* Επαναλαμβάνετε και με το άλλο κομμάτι κρέατος.
* Σε τηγάνι λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα δύο ρολά. Ρίχνετε και το κρασί και περιμένετε 2-3′ να εξατμιστεί. Προσθέτετε το ζωμό και βράζετε περιχύνοντας διαρκώς τα ρολά με το ζωμό, γυρνώντας τα διαρκώς μέχρι να μαλακώσει το κρέας, περίπου 20 λεπτά.
* Τώρα βγάλτε τα ρολά σας σε ένα πιάτο. Με το ζωμό που περίσσεψε θα ετοιμάσετε τη σάλτσα. Προσθέστε το ξύσμα, το κορν φλάουρ, τη μουστάρδα, και το μέλι. Ανακατέψτε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει το μείγμα της σάλτσας.
* Προσθέστε λίγο αλάτι και πιπέρι.
* Κόψτε τα ρολά σε φέτες, βάλτε τα σε μια ωραία πιατέλα και περιχύστε με τη σάλτσα σας.

Παρασκευή πουρέ
* Κόβετε το σκόρδο σε δύο κομμάτια. Ραντίστε τα με λάδι, τυλίξτε τα σε αλουμινόχαρτο και ψήστε τα στους 175 C για μία ώρα.
* Βράζετε εν τω μεταξύ τις πατάτες σε αλατισμένο νερό, περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
* Βγάλτε τα σκόρδα από το φούρνο και πιέστε τα να βγει ο πολτός τους. Σε ένα μεγάλο μπολ, βάλτε τις πατάτες, τα σκόρδα και ανακατέψτε. Προσθέτετε σιγά σιγά την έτοιμη σούπα μέχρι να σχηματιστεί λείος πουρές. Ανακατεύετε καλά. Αν θέλετε προσθέστε λίγο από το ζωμό στον οποίο έβρασαν οι πατάτες. Καλή σας όρεξη!