- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Η Αννίτα Ναθαναήλ στο infokids.gr: Χωρίς τιμωρία και επιβράβευση δεν μπορείς να μεγαλώσεις παιδιά

Είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές γυναίκες της showbiz, η Αννίτα Ναθαναήλ όμως μας αποδεικνύει ότι είναι και μια πολύ καλή μητέρα, βάζοντας τις κόρες της Σίνθια και Τερέζα πάνω απ’ όλα. Πόσο δύσκολο όμως είναι να μεγαλώνει δυο κορίτσια αρκετά ατίθασα; Και τι ρόλο παίζει ο μπαμπάς Κρις Χάμπερτ ανάμεσα σε 3 γυναίκες;

– Αννίτα πόσο χρονών είναι οι κόρες σου;

Είναι 8 και 10.

– Θα ήθελες να κάνεις ένα ακόμα παιδί και αυτή τη φορά να ήταν αγόρι;

Πριν από δυο χρόνια ναι, ο άντρας μου ο Κρις όμως ήταν κάθετος σε αυτό το θέμα. Μου έλεγε “Ξέχασες τι περάσαμε και πόσο δύσκολο ήταν στο μεγάλωμά τους τα κορίτσια;”. Η αλήθεια είναι ότι τα κορίτσια είχαν τα θεματάκια τους όταν ήταν μικρές. Ταλαιπωρηθήκαμε για αρκετό καιρό μέχρι να μπούμε σε πρόγραμμα, ήταν ανήσυχες, δεν κοιμόντουσαν το βράδυ, η μια είχε και πρόβλημα με παλινδρόμηση. Τώρα πια που απολαμβάνω τις στιγμές μαζί τους καταλαβαίνω τον άντρα μου που δεν θέλει άλλο παιδί.

– Από τη μέχρι τώρα εμπειρία σου, ποια νομίζεις πως είναι η πιο δύσκολη ηλικία για ένα παιδί;

Εξαρτάται από το παιδί. Ξέρω περιπτώσεις που τα παιδιά μεγαλώνουν στον αυτόματο, που μπαίνουν σε πρόγραμμα εύκολα χωρίς ιδιοτροπίες, σε διατροφή, σε ύπνο… και έχω συναντήσει και παιδιά πολύ δύσκολα. Πιστεύω ότι όσο μεγαλώνει ένα παιδί είναι και πιο εύκολο. Καταρχάς μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του καλύτερα που για μένα είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Εγώ με τις κόρες μου έχω φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο σε αυτόν τον τομέα, δηλαδή συζητάμε τα πάντα. Τα παιδιά μου πλέον καταλαβαίνουν κάποια πράγματα μόνες τους και αυτό με ευχαριστεί.

– Τις είχες βάλει ποτέ τιμωρία μέχρι να καταλάβουν κάποια πράγματα και να γίνουν πιο υπεύθυνες;

Σαφώς, χωρίς τιμωρία και επιβράβευση δεν καταφέρνουμε τίποτα. Ειδικά οι κόρες μου που είναι “κακομαθημένες” με την καλή έννοια. Γιατί έχουν παππούδες και γιαγιάδες που μένουν μακριά και όταν έρχονται τις βομβαρδίζουν με δώρα και τους κάνουν όλα τα χατίρια, υπάρχει μια υπερπροσφορά σε συναισθήματα και υλικά και είναι λογικό τα παιδιά να ξεφεύγουν. Αυτό όλο το κομμάτι πρέπει να έχει μια ισορροπία και γι’ αυτό εγώ τους βάζω όρια. Τα κορίτσια μάλιστα από μικρά ήξεραν ότι για να κερδίσουν κάτι έπρεπε να εργαστούν γι΄ αυτό και τις Κυριακές μαζεύουν τα δωμάτια τους και βοηθούν στις δουλειές έναντι ενός μικρού οικονομικού ποσού. Έτσι εκτιμούν και την αξία του χρήματος.

– Σκέφτηκες ποτέ να μεγαλώσεις τα παιδιά σου στο εξωτερικό, μάλιστα για σένα είναι πιο εύκολο μιας και ο μπαμπάς σας είναι ξένος;

Αγαπώ την Ελλάδα, μάλιστα όταν παντρεύτηκα τον Κρις τον ρώτησα αν ήταν διατεθειμένος να μείνουμε εδώ. Η ζωή μας είναι εδώ και έχει πάρει πλέον μια σειρά και σε καμία περίπτωση δεν θα το ανατρέπαμε αυτό για να ξαναξεκινήσουμε από την αρχή. Απλά προσπαθούμε περισσότερο, δουλεύουμε περισσότερο για να διασφαλίσουμε όσα έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα. Θα ήθελα να σου πω εδώ ότι στην αρχή είχα κάνει το λάθος και είχα βάλει τα κορίτσια σε ξενόγλωσσο σχολείο, ακριβώς γιατί σκεφτόμουν μήπως κάποια στιγμή πρέπει να φύγουμε. Αυτό το λάθος το πλήρωσα γιατί όταν έβγαλα τα κορίτσια από αυτό το σχολείο, δυσκολεύτηκαν αρκετά.

– Αννίτα μπορεί η οικογένειά σου να μην πλήττεται από την κρίση τόσο πολύ. Εσύ όμως περνάς κάποιο μήνυμα στα παιδιά σου για όλη αυτή την κατάσταση που ζούμε;

Σαφέστατα. Καταρχάς προσπαθώ να τις μυήσω στο να προσφέρουν. Αυτό τον καιρό μάλιστα όταν πηγαίνουμε super market τα παιδιά αγοράζουν πάντα κάτι extra και το βάζουν στα καλάθια που πηγαίνουν για όσους έχουν ανάγκη, αυτό έχει μπει βαθιά στη συνείδησή τους. Αυτός μάλιστα είναι και ένας τρόπος να προσγειώνω τα κορίτσια για να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει παντού ευτυχία δίπλα μας, και οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία γιατί τα παιδιά μπορούν να καταλάβουν πιο εύκολα κάτι αν το δουν.

– Η μεγάλη σου κόρη είναι στην προεφηβεία. Σε τρομάζει αυτό;

Είμαι πολύ κοντά στα παιδιά μου και ξέρω τα πάντα, ο Κρις από την άλλη παρακολουθεί τη διαδικτυακή τους επικοινωνία και γενικά μου εκμηστυρεύονται τα πάντα. Ποιος αγαπάει ποια στο σχολείο, τι σκανταλιά έγινε την ώρα του μαθήματος και μεγαλώνοντας τα παιδιά βλέπω ότι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να είναι κοντά στους γονείς, ενώ παλιότερα πιστεύα το αντίθετο.


– Τα κορίτσια έχουν κόντρες μεταξύ τους;

Συνέχεια. Η μεγάλη μου κόρη είναι ο άγγελος της οικογένειας και η μικρή μου το ζιζάνιο και κάνει τα πάντα για να τσαντίσει τη μεγάλη. Η πρώτη θεωρώ ότι την ζηλεύει λίγο και προσπαθώ να της τονώνω την αυτοπεποίθηση και να μη νιώθει αδικημένη και να της δείξω ότι όλα αυτά είναι άτοπα.

– Ο Κρις τι ρόλο έχει στην οικογένεια;

Ο μπαμπάς μας δουλεύει πολύ αλλά είναι ο στυλοβάτης και ο απόλυτος κυρίαρχος. Τα κορίτσια τον λατρεύουν αλλά τον τρέμουν ταυτόχρονα. Μάλιστα ο τρόπος επικοινωνίας που έχει με τα παιδιά είναι πολύ καλύτερος από το δικό μου, τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Έχω μάθει πολλά από αυτόν. Με ευλόγησε ο Θεός που τον επέλεξα.