- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ψωμί & Αλάτι: The Cookbook

Ένα βιβλίο εξαιρετικής αισθητικής, στο οποίο ο Γιάννης Λουκάκος «φωτογραφίζει» το φαγητό, αλλά και τη λειτουργία και τη φιλοσοφία του βραβευμένου εστιατορίου Ψωμί & Αλάτι, στο οποίο είναι σεφ και συνιδιοκτήτης. Προερχόμενος από το χώρο της «υψηλής γαστρονομίας», έχει εισπράξει ενθουσιώδη σχόλια για την τολμηρή και έξυπνη κίνησή του, να δημιουργήσει ένα εστιατόριο που απογυμνώνει το φαγητό από τις περιττές γαστρονομικές θεατρικότητες και τις πομπώδεις παρουσιάσεις, αποδεικνύοντας πως το καλό φαγητό δεν είναι προνόμιο μόνο των ακριβών εστιατορίων.

Το Ψωμί & Αλάτι – The Cookbook παρουσιάζει περισσότερα από 50 πιάτα και πάνω από 120 συνταγές με τρόπο απλό και κατανοητό ώστε να καθοδηγεί απόλυτα τον αναγνώστη, αποδεσμεύοντάς τον ταυτόχρονα από την «τυφλή» αναπαραγωγή των πιάτων και ενθαρρύνοντάς τον να χρησιμοποιήσει τη δική του κρίση και έμπνευση. Με βάση τις συμβουλές για βασικές τεχνικές που θα βρείτε στις σελίδες του βιβλίου, καθώς και τις οδηγίες για την παρασκευή των συνταγών, ο σεφ σάς προσκαλεί να δημιουργήσετε πιάτα που μπορούν να καλύψουν τόσο τις ανάγκες σας για το καθημερινό τραπέζι όσο και για μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίσταση.

Ένα χρηστικό βιβλίο για όλους όσοι αγαπούν τη μαγειρική, με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Γιάννη Λουκάκου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα του βιβλίου
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΟΥΚΑΚΟΣ γεννήθηκε στις ΗΠΑ στις 19/11/1973. Μεγάλωσε στην Αθήνα, ενώ τελειώνοντας το λύκειο το 1991 επέστρεψε στις ΗΠΑ για σπουδές. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Pennsylvania State University, όπου αποφοίτησε το 1996. Άρχισε να εργάζεται σε εστιατόρια κατά τη διάρκεια της φοίτησής του, αρχικά για χαρτζιλίκι αλλά και για να ασκεί το αγαπημένο του χόμπι, τη μαγειρική. Αποδείχθηκε ότι η μαγειρική για τον Γιάννη ήταν κάτι πολύ παραπάνω από χόμπι και έτσι αποφάσισε να την ακολουθήσει επαγγελματικά.
Το 1997 ξεκίνησε σπουδές στο Culinary Institute of America (CIA), μία από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στον κόσμο. Οι σπουδές μαζί με την πεντάμηνη πρακτική άσκηση σε ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Φοίνιξ της Αριζόνα διήρκεσαν δύο έτη.
Μετά την αποφοίτησή του εργάστηκε, μεταξύ άλλων, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης στο ξενοδοχείο «Waldorf Astoria» και στο εστιατόριο «Park Avenue Cafe». Η εμπειρία του στην εστιατορική σκηνή της Νέας Υόρκης υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη της πορείας του στο χώρο.
Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 2000, εργάστηκε στο «Boschetto», αρχικά ως sous chef ενώ αργότερα ανέλαβε για μικρό χρονικό διάστημα την ηγεσία της κουζίνας ως σεφ. Το 2004 ξεκίνησε να εργάζεται στον Όμιλο Yes Hotels & Restaurants («Semiramis», «Twentyone», «Periscope»), στη θέση του Executive Chef της εταιρείας. Μέσα από αυτήν τη θέση κατάφερε να δημιουργήσει το προσωπικό του στυλ στη μαγειρική για το οποίο αναδείχτηκε και έλαβε το βραβείο Gourmet της Ελευθεροτυπίας το 2006 και το 2007.
Ακολουθώντας το όραμά του για ένα δικό του εστιατόριο αποχώρησε από τα ξενοδοχεία τον Ιούλιο του 2008 και άρχισε να ψάχνει για χώρο στην περιοχή του Χαλανδρίου. Το άνοιγμα του «Ψωμί & Αλάτι» στις 2 Απριλίου 2009, αποτελεί, μέχρι στιγμής, την πραγμάτωση ενός από τους σημαντικότερους επαγγελματικούς του στόχους.

Εκδόσεις: Ψυχογιός
Συγγραφέας: Γιάννης Λουκάκος
Σειρά: Μαγειρικές
Πρώτη έκδοση: Δεκέμβριος 2010
Σελ.: 224 – Τιμή: 25,00€ – ISBN: 978-960-496-101-6