- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Ψωρίαση: Μια “παρεξηγημένη” ασθένεια

Μεγάλη άγνοια γύρω από την ψωρίαση διαπιστώνεται πως έχουν όχι μόνο οι ασθενείς αλλά και μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Αυτό αποτύπωσε έρευνα της Γ΄ Δερματολογικής κλινικής του Νοσοκομείου “Α. Συγγρός” η οποία παρουσιάστηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης (29 Οκτωβρίου), από το Σωματείο Υποστήριξης ασθενών με Ψωρίαση, “Καλυψώ”.

Σύμφωνα με την έρευνα το 32% των ασθενών ρώτησε για τις θεραπείες, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό, το 17%, ρώτησε για τη μεταδοτικότητα και την κληρονομικότητα.
Όσον αφορά στην κληρονομικότητα σύμφωνα με μελέτες η πιθανότητα εκδήλωσης ψωρίασης στα παιδιά, εάν πάσχει ο ένας από τους δυο γονείς είναι 28%, εάν πάσχουν και οι 2 γονείς είναι 75%, εάν οι γονείς είναι υγιείς, αλλά ένα παιδί πάσχει από ψωρίαση η πιθανότητα εμφάνισης σε άλλα αδέλφια είναι 24%. Η συνήθης ηλικία εμφάνισης της ψωρίασης είναι μεταξύ 20-35 ετών (75% πριν τα 40 έτη).

Το Σωματείο Υποστήριξης Ψωριασικών Ασθενών “ΚΑΛΥΨΩ” προγραμματίζει τη διοργάνωση σεμιναρίου στην Αθήνα κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου. Ομιλητές του σεμιναρίου θα είναι ειδικοί επιστήμονες, δερματολόγοι, ψυχολόγοι και εκπρόσωποι του “Καλυψώ”.

Περισσότερα στοιχεία για την ψωρίαση

Η παθογένεση της ψωρίασης δεν έχει πλήρως διευκρινισθεί. Πιστεύεται ότι επί του εδάφους μιας γενετικής προδιάθεσης και μετά από επίδραση ενός εκλυτικού παράγοντα πυροδοτείται μια ανοσολογική απάντηση. Έτσι ενεργοποιούνται τα κύτταρα από ανοσοπαρουσιαστικά κύτταρα του δέρματος και παράγουν ανοσολογικές πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες. Οι κυτοκίνες ενεργοποιούν τα επιθηλιακά κύτταρα και προάγουν τη νεοαγγειογένεση, που με τη σειρά τους παράγουν και αυτά κυτοκίνες με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου.
Υπάρχουν δύο τύποι ψωρίασης. Ο τύπος Ι αφορά νεαρούς ενήλικες με μεγάλη πιθανότητα θετικού οικογενειακού ιστορικού. Τα πάσχοντα άτομα συνήθως έχουν πιο σοβαρή νόσο, η οποία διατρέχει απρόβλεπτα. Ο τύπος ΙΙ αφορά κυρίως άτομα 50-60 ετών. Πολύ σπάνια έχουν θετικό οικογενειακό ιστορικό, ενώ η νόσος είναι ήπια και εντοπισμένη.

Η ψωριασική αρθρίτιδα εμφανίζεται αρκετά συχνά σε ψωριασικούς ασθενείς (25-40%). Μπορεί να έχει ταχύτατη εξέλιξη, να οδηγήσει σε μόνιμες παραμορφωτικές βλάβες των αρθρώσεων και για αυτό απαιτεί έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση. Πρώτη θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της ψωριασικής αρθρίτιδας είναι η χορήγηση βιολογικών παραγόντων γιατί είναι η μοναδική θεραπεία που εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων μπορεί να καθυστερήσει ή αποτρέψει την αρθρική βλάβη

Στους περισσότερους ασθενείς η ψωριασική αρθρίτιδα παρουσιάζεται 5 έως 10 χρόνια μετά το δέρμα. Ο επιπολασμός της ψωριασικής αρθρίτιδας στον ψωριασικό πληθυσμό είναι μεταξύ 10% και 40%.