Όπλα κατά της γήρανσης (Μέρος Α’: Επιφανειακές τεχνικές)

Ώρα για καινούριο δέρμα! Η ανανέωση του δέρματος επιτυγχάνεται μέσω διαφόρων τεχνικών, που όλες έχουν ως στόχο τον λιγότερο ή περισσότερο, ήπιο «τραυματισμό» του δέρματος, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι μηχανισμοί επούλωσης του οργανισμού και να παράγουν «καινούριο». Όλες δηλαδή οι τεχνικές επιδιώκουν με διαφόρους τρόπους έναν τύπο βαθύ peeling. Ανάλογα με το πόσο επιθετικές είναι αυτές οι μέθοδοι χωρίζονται σε επιφανειακές και εις βάθος.

Κάθε γυναίκα επιθυμεί να διατηρήσει τη νεότητα και την ομορφιά της για όσο το δυνατό περισσότερο, εξασφαλίζοντας την ελαστικότητα και τη λάμψη του δέρματός της, χωρίς σημάδια χαλάρωσης και γήρανσης. Η αλήθεια είναι ότι τα σύγχρονα επιτεύγματα της σύγχρονης αισθητικής χειρουργικής πραγματοποιούν κάθε επιθυμία.

Επιφανειακές τεχνικές

Μη επεμβατικά λέιζερ/ Non Ablative Laser
Τα λέιζερ αυτής της κατηγορίας δεν «αφαιρούν» τις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος, δεν προκαλούν τραυματισμό (έγκαυμα) στο δέρμα, ώστε αυτό να «πέσει» και να δώσει τη θέση του σε νέο δέρμα. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές εταιρίες παραγωγής μη επεμβατικών λέιζερ και έτσι αυτά κυκλοφορούν με ποικίλα ονόματα στην «αγορά» της κοσμητικής ιατρικής, όλα όμως λειτουργούν λίγο ή πολύ με τον ίδιο τρόπο. Πιο συγκεκριμένα, ως κοινό παρανομαστή έχουν την επιλεκτική φωτοθερμόλυση. Μία δέσμη φωτός επιλεκτικά και ελεγχόμενα θερμαίνει και τραυματίζει μία συγκεκριμένη δερματική δομή (την προβληματική) χωρίς να προκαλεί βλάβη στον περιβάλλοντα ιστό.
Ενδείξεις: Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις πανάδες, τις σκουρόχρωμες κηλίδες, τις ευρυαγγείες, τα σημάδια της φωτογήρανσης, την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, τις λεπτές γραμμές, την ελαφρά χαλάρωση της επιδερμίδας.
Η διάρκεια: 30-60 λεπτά διαρκεί η κάθε συνεδρία. Ανάλογα με την έκταση της προβληματικής περιοχής, απαιτούνται 4-5 επαναλήψεις με απόσταση 2-3 εβδομάδων μεταξύ τους.
Η ανάρρωση: Ήπια ερυθρότητα και ερεθισμός στην περιοχή εφαρμογής, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύει την επιστροφή στο καθημερινό πρόγραμμα.
Πρέπει να γνωρίζετε: Η χρήση αντηλιακού υψηλού δείκτη προστασίας κρίνεται απαραίτητη για τις πρώτες μέρες μετά τη θεραπεία.

Μικροδερμοαπόξεση/ Microdermabasion
Πρόκειται για μία μέθοδο που στοχεύει στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων, στην απομάκρυνση της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας και άρα στην ανάπλαση του δέρματος. Η ειδική συσκευή της μικροδερμοαπόξεσης λειτουργεί ως εξής: εκσφενδονίζει με πίεση πάνω στην επιφάνεια του δέρματος μικροσκοπικούς κρυστάλλους αργιλίου ή οξειδίου του αλουμινίου, οι οποίοι ταυτόχρονα αναρροφώνται, αφού έχουν συμπαρασύρει μαζί τους νεκρά κύτταρα, σμήγμα και δερματικές ακαθαρσίες, χάρη στην ειδική κεφαλή εκτόξευσης- αναρρόφησης. Οι κρύσταλλοι αυτοί είναι μίας χρήσεως και πετιούνται ως βιολογικά απόβλητα μετά από κάθε εφαρμογή. Στην ουσία η μέθοδος αυτή απομακρύνει την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας και κινητοποιεί τους ινοβλάστες να παράγουν κολλαγόνο- μέσω της φυσικής επουλωτικής διαδικασίας του οργανισμού-, ενώ ταυτόχρονα προκαλεί υπεραιμία στην περιοχή που εφαρμόζεται, γεγονός που βοηθά παραπέρα στην ανάπλαση του δέρματος.
Ενδείξεις: Αντιμετωπίζει την ακμή, τα σημάδια φωτογήρανσης, τις λεπτές γραμμές, τις ήπιες χρωματικές βλάβες και τις επιφανειακές ουλές.
Η διάρκεια: Η διαδικασία διαρκεί το πολύ 60 λεπτά και συνίστανται 4-10 επαναλήψεις με απόσταση τουλάχιστον 7-10 μέρες μεταξύ τους.
Η ανάρρωση: Μετά το τέλος της εφαρμογής θα εμφανιστεί ελαφρό οίδημα και ερεθισμός στην περιοχή που υποχωρεί σταδιακά μετά το πρώτο 24ωρο.
Πρέπει να γνωρίζετε: Απαγορεύεται η άμεση έκθεση στον ήλιο για τουλάχιστον δύο 24ωρα.

Επιφανειακό Χημικό Πίλινγκ (Χημειοαποφολίδωση)/ Light Chemical Peeling
Πρόκειται για την αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος με την εφαρμογή διαφόρων χημικών απολεπιστικών διαλυμάτων, που προκαλούν ελεγχόμενο έγκαυμα στο δέρμα. Στο συγκεκριμένο τύπο πίλινγκ ο γιατρός κάνει χρήση άλφα-υδροξυοξέα (AHA), όπως το γαλακτικό οξύ ή τα οξέα φρούτων. Η εφαρμογή είναι πολύ απλή, ο γιατρός απλώνει το πίλινγκ σε καλά καθαρισμένο δέρμα και μετά από λίγο το αφαιρεί.
Ενδείξεις: Αντιμετωπίζει λεπτές ρυτίδες, ελαφρά ακμή, ξηροδερμίες, ανομοιομορφία στην υφή και το χρώμα του δέρματος.
Η διάρκεια: Το πίλινγκ παραμένει στο δέρμα 10-15 λεπτά και συνήθως πραγματοποιούνται «πακέτα» 2-3 συνεδριών με διάστημα 3-4 εβδομάδων μεταξύ τους, για καλύτερο αποτέλεσμα.
Η ανάρρωση: Μετά το τέλος της εφαρμογής παρατηρείται ήπια ερυθρότητα, ξηρότητα και ξεφλούδισμα του δέρματος, τα οποία όμως υποχωρούν σταδιακά και δεν χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα ενοχλητικά.
Πρέπει να γνωρίζετε: Ορισμένα επιφανειακά peeling μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο σπίτι, πάντα όμως υπό τις οδηγίες του γιατρού.

Fractional Laser Skin Resurfacing
Το Fractional resurfacing είναι η πιο μοντέρνα και από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς θεραπείες που έχει να επιδείξει η αισθητική ιατρική σήμερα. Είναι μια θεραπεία που βασίζεται στο CO2 laser, ένα μηχάνημα δοκιμασμένο εδώ και τρεις δεκαετίες στην ιατρική, το οποίο συνδυάζει τα αποτελέσματα και τα πλεονεκτήματα τόσο των επεμβατικών όσο και των μη επεμβατικών laser. Το fractional resurfacing κάνει επιλεκτική σάρωση όλης της επιφάνειας που θέλουμε να βελτιώσουμε και στοχεύει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, εκεί όπου παράγεται το κολλαγόνο και η ελαστίνη που διατηρούν την επιδερμίδα σφριγηλή και νεανική. Προκαλεί αναδόμηση του κολλαγόνου και αποτελεί ταυτόχρονα ένα πολύ ισχυρό ερέθισμα για ανανέωση του δέρματος χωρίς όμως να καταστρέφει και να «ξεφλουδίζει» την επιδερμίδα (όπως π.χ. γίνεται με τα ισχυρά peeling ή το παραδοσιακό laser resurfacing). Αυτό σημαίνει πως το fractional resurfacing δεν απαιτεί θυσίες από τον προσωπικό χρόνο και τις καθημερινές δραστηριότητες του ασθενούς (π.χ. απουσία από το χώρο εργασίας κλπ).
Ενδείξεις: Το fractional resurfacing είναι μια θεραπεία κατάλληλη για την αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών, των λεπτών ρυτίδων, της τραχύτητας του δέρματος, των ανοικτών πόρων, των ουλών της ακμής, των βλαβών που προκαλεί ο ήλιος και των δυσχρωμιών (π.χ. πανάδες, φακίδες, μέλασμα), αλλά και για κάθε άνθρωπο που επιθυμεί μία ουσιώδη ανανέωση του δέρματός του.
Η διάρκεια: Χρειάζονται συνήθως 3 με 4 θεραπείες με διάστημα 3 ως 4 εβδομάδων μεταξύ τους για τους περισσότερους ασθενείς. Μπορεί βέβαια για δυσκολότερα προβλήματα (π.χ. ουλές ακμής) να χρειαστούν περισσότερες θεραπείες.
Η ανάρρωση: Οι περισσότεροι ασθενείς αναφέρουν πως το fractional resurfacing είναι λιγότερο ενοχλητικό και από την αποτρίχωση με laser. Μετά τη θεραπεία νιώθει κανείς όπως όταν έχει «αρπάξει» από τον ήλιο: το δέρμα έχει μια ερυθρότητα, η οποία υποχωρεί μέσα σε 48 ώρες το πολύ, αλλά εύκολα καλύπτεται με μακιγιάζ.
Διάρκεια: Μια τυπική θεραπεία fractional resurfacing στο πρόσωπο διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Μετά τη θεραπεία ο/η ασθενής πρέπει να φροντίσει για δύο πράγματα: πολύ ενυδατική κρέμα και αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο για λίγο διάστημα. Η χρήση αντηλιακού είναι επιβεβλημένη.
Πρέπει να γνωρίζετε: Σε αντίθεση με άλλες θεραπείες, το fractional resurfacing μπορεί να εφαρμοσθεί εκτός από το πρόσωπο και σε όλο το υπόλοιπο σώμα, όπως το λαιμό ,το ντεκολτέ, τα χέρια κλπ.