1η Οικογιορτή Μαραθώνα: Επαφή με τη φύση και την ιστορία

Την ευκαιρία να συνδυάσουν την εκδρομή με την περιβαλλοντική ενημέρωση θα έχουν μικροί και μεγάλοι στην 1η Οικογιορτή Μαραθώνα που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την Κυριακή του Πάσχα,την Δευτέρα 25 Απριλίου 2011 μέχρι και την Πρωτομαγιά στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο αλλά και στον ευρύτερο χώρο του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά με Δωρεάν Είσοδο από τις 10 το πρωί ως τις 8 το απόγευμα.

Ο Μαραθώνας, γνωστός τόσο για την σύνδεση του ονόματός του με το άθλημα του Μαραθωνίου δρόμου όσο και για την ιστορική μάχη που δόθηκε 2500 χρόνια πριν ενάντια στον περσικό στρατό, παραδοσιακά υπήρξε αγροτική περιοχή. Η 1η Οικογιορτή μέσω του περιεχομένου της και του πλούσιου προγράμματος των εκδηλώσεων που τη συνοδεύουν στόχο έχει να δώσει έμφαση στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός τόπου όπως ο Μαραθώνας και τις δυνατότητες ενίσχυσης της αυτάρκειας της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας.

Οι δραστηριότητες της Οικογιορτής

Ποδηλατάδα: Το ποδήλατο είναι σίγουρα το καλύτερο μέσο για να γνωρίσει κανείς το Μαραθώνα! Κατά τη διάρκεια της οικογιορτής, γνώστες της περιοχής και ποδηλάτες, θα περιηγούν όσους κάνουν κέφι και έχουν ποδήλατα στα αξιοθέατα της περιοχής: το Αισθητικό Δάσος του Σχινιά, τον υδροβιότοπο, την Μακαρία πηγή, το χώρο του κωπηλατοδρομίου, το Τρόπαιο της Μάχης του Μαραθώνα και τον Τύμβο του Μαραθώνα.

Ανασκαφές: Σε συνεργασία με την Β’ Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, θα μας δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουμε ενεργά σε ανασκαφή της περιοχής, σκάβοντας με σκαλιστιράκι και… πινέλο, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση αρχαιολόγων!

Κινηματογράφος: Μετά το επιτυχές Πανόραμα «οικολογικών ταινιών» της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, οι ταινίες που προβλήθηκαν θα έρθουν και στην Οικογιορτή του Μαραθώνα και δεν πρέπει να τις χάσουμε!

Κομποστοποίηση, κατασκευές, καλλιέργιες: Στην πρώτη αυτή διοργάνωση θα συμμετάσχουν βιοκαλλιεργητές της περιοχής του Μαραθώνα αλλά και διοργανωτές σημαντικών εργαστηρίων από άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως:
•Αρχιτεκτονική με πηλό (Ομάδα ΠηλΟίκο – http://www.piliko.gr/ )
•Κομποστοποίηση (Γιώργος Λούντος)
•Διαρκής Καλλιέργεια (Έλενα Συμεωνίδου- http://permaculture-greece.org/ )
•Κεραμική (Κυριάκος Σπυρόπουλος/ κεραμίστας, Βέρα Σιατερλή, ζωγράφος/κεραμίστρια)
•Δημιουργία ζωγραφικής και τέχνης για παιδιά με…χώμα,εργαστήρια σαπουνιού, κεριού (Suzanne Riedl/ Έλενα Χατζημιχάλη/ Σάντυ Βαρελοπούλου, «Κάτι τρέχει»)
•Κατασκευές με καλάμι (Κώστας Ντάφλος/ Βάντα Χαλυβοπούλου)
•Χρήσεις Βοτάνων (Νέα Γουινέα- http://neaguinea.org/ )
•Εργαστήριο για την αυτοδιαχείριση της ενέργειας (Νέα Γουινέα- http://neaguinea.org/ ) κλπ.

Κάποια εργαστήρια έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και κάποια μικρότερη ενώ όλα επαναλαμβάνονται περισσότερες από μία φορές. Κάποια εργαστήρια έχουν ένα προτεινόμενο κόστος που προκύπτει από τον διοργανωτή και τα υλικά ενώ άλλα είναι εντελώς δωρεάν. Αυτά που έχουν κάποιο κόστος, θα είναι δυνατόν για τον ενδιαφερόμενο που δεν θα μπορούσε να πληρώσει και θέλει να συμμετάσχει, να ανταλλάξει το κόστος συμμετοχής του εργαστηρίου με βοήθεια ή υπηρεσία στην διοργάνωση είτε του εργαστηρίου είτε της Οικογιορτής.

Φαγητό: Η Οικογιορτή θα υποστηρίζεται γαστρονομικώς από τους φίλους του καφενείου της Ακ. Πλάτωνα. Έτσι θα έχουμε την ευκαιρία να γευτούμε αγνά βιολογικά εδέσματα. Στην Οικογιορτή θα διατίθενται επίσης νερό, φαγητό, ποτό, καφές και γλυκίσματα.

Για τη διανομή του φαγητού θα χρησιμοποιηθούν χάρτινα πιάτα και ποτήρια. Τα απορρίμματα θα χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη για το πρώτο σημείο κομποστοποίησης στο Εθνικό Πάρκο Σχινιά και το Κωπηλατοδρόμιο. Τα αποτελέσματα θα έχουμε τη χαρά να τα θαυμάσουμε στην επόμενη Οικογιορτή!!
Κρατάμε τον χώρο διεξαγωγής καθαρό και προσπαθούμε να κρατήσουμε τα πλαστικά απορρίματα στο ελάχιστο!

Η διοργάνωση είναι αυτοδιαχειριζόμενη, διοργανώνεται από την Ομάδα Πρωτοβουλίας 1ης Οικογιορτής Μαραθώνα, μία ανοικτή ομάδα εργασίας και δεν υποστηρίζεται οικονομικά παρά από τους συμμετέχοντες.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε ΕΔΩ