Αρχική InfoMommy Υγεία 1 στα 6 ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδί

1 στα 6 ζευγάρια δεν μπορούν να κάνουν παιδί

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση, με θέμα «Η γονιμότητα έχει σημασία», η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση από τον καθηγητή Μαιευτικής- Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Β. Ταρλατζή, ένα στα έξι ζευγάρια στην Ευρώπη αντιμετωπίζει προβλήματα σύλληψης. Μόνο το 2003, το συνολικό ποσοστό γονιμότητας στην ΕΕ των 27 μειώθηκε σε 1,47 γεννήσεις ζώντων νεογνών ανά γυναίκα. Όσον αφορά στη χώρα μας, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη υποστήριξη και εντατικότερες προσπάθειες πάνω σε θέματα γονιμότητας.

Οπως ανέφερε ο καθηγητής, στην ανάπτυξη της υπογονιμότητας, η οποία έχει κυρίως δημογραφικές επιπτώσεις, συντελεί το φαινόμενο επιβράδυνσης της αναπαραγωγής. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι οι γυναίκες σήμερα δεν έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία οικογένειας, με αποτέλεσμα να τεκνοποιούν σε μεγαλύτερες, σε σχέση με παλαιότερα, ηλικίες. Η ηλικία όμως συχνά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα. Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης μόνο η μία στις τρεις γυναίκες ηλικίας άνω των 40 χρόνων θα μείνει έγκυος μετά από τρία χρόνια σεξουαλικών επαφών χωρίς προφύλαξη.

«Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υπογονιμότητας, σημαντικός είναι ο ρόλος της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Παραγωγής. Με τη βοήθειά της έχουν γεννηθεί 3,75 εκατομμύρια παιδιά σε χρονικό διάστημα 32 ετών», δήλωσε ο κ. Ταρλατζής, και πρόσθεσε: «Οσο περνά ο καιρός, το κράτος, μέσω των Ασφαλιστικών Ταμείων, δείχνει να έχει την διάθεση να ξεκινήσει μια προσπάθεια, ώστε να κάνει τη θεραπεία αυτή λίγο πιο προσβάσιμη σε όσο το δυνατόν περισσότερα ζευγάρια. Ελπίζω, ότι στο μέλλον οι παρεμβάσεις αυτές θα διευρυνθούν ακόμη περισσότερο και ως προς το ύψος της χρηματικής κάλυψης, αλλά και ως προς τον αριθμό των προσπαθειών, έτσι ώστε να καλυφθεί απολύτως η έννοια της προσβασιμότητας της θεραπείας σε όλους».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.