Αρχική InfoMommy Υγεία 1 στις 81 γυναίκες έχει καρκίνο του μαστού χωρίς να το ξέρει

1 στις 81 γυναίκες έχει καρκίνο του μαστού χωρίς να το ξέρει

ca_μαστού

Με βάση τα πρώτα στοιχεία από το  Πρόγραμμα του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας για την πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού 1 στις 81 γυναίκες που έκανε προληπτικές εξετάσεις βρέθηκε ότι πάσχει από καρκίνο του μαστού χωρίς να το γνωρίζει.

Με το μήνυμα «Προλαμβάνουμε τον Καρκίνο – Κερδίζουμε τη ζωή», το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας και ο Σύλλογος Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγ. Ανάργυροι  υλοποιούν το Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιών για άπορες και ανασφάλιστες γυναίκες όλης της χώρας.

Στο Πρόγραμμα των Δωρεάν Μαστογραφιών, που εκπονείται από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών συμμετείχαν μέχρι τώρα 2108 φαινομενικά υγιείς γυναίκες ηλικίας 40-69 ετων, από 88 δήμους. Σε 26 από τις 2108 γυναίκες αποκαλύφθηκε η ύπαρξη κακοήθειας στο μαστό, πράγμα που σημαίνει ότι το 1,23% του πληθυσμού που ελέγχθηκε προσυμπτωματικά, βρέθηκε να πάσχει από το Ca μαστού χωρίς να το γνωρίζει.
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες ηλικίας 45-60 ετών. Η πρώιμη διάγνωσή του σώζει πραγματικά ζωές και πολλές φορές ισοδυναμεί με πλήρη θεραπεία, όταν είναι γνωστό ότι ΜΙΑ στις δέκα γυναίκες παρουσιάζει Ca μαστού, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος μίλησε για το δέον της Πρόληψης στην τοπική αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι: «Πιστεύουμε σε μια Πολιτική Υγείας για Υγιείς Πολίτες, μια Πολιτική υγείας που ξεκινά από την πρόληψη και γι' αυτήν αγωνιζόμαστε καθημερινά. Όταν η περίθαλψη δεν είναι ισότιμη για όλους τους πολίτες, τότε πρέπει η κοινωνική αλληλεγγύη να μπορεί να συμπληρώσει το κενό αυτό. Και στην αλληλεγγύη αυτή έχουμε χρέος να συμμετέχουμε όλοι οι Δήμου της χώρας και όλοι Λειτουργοί της Υγείας».

 
Παρουσιάζοντας το Πρόγραμμα, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι «Είναι πλέον αποδεδειγμένο, ότι οι θάνατοι από τον καρκίνο του μαστού μειώνονται κατά 35% σε γυναίκες 50-69 χρονών που συμμετέχουν σε προγράμματα πληθυσμιακού ελέγχου. Μέσα από το Πανελλαδικό Πρόγραμμα Δωρεάν Μαστογραφιών έχουν γίνει πάνω από 2.108 μαστογραφίες σε ανασφάλιστες, άπορες και άνεργες γυναίκες 45 εως 60 χρόνων σε 88 Δήμους και στους ασθενείς του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής, μέσα από ένα συνεχιζόμενο πρωτόκολλο ιατρικής παρακολούθησης, στο οποίο όλες οι ωφελούμενες επανεξετάζονται και όσες παρουσιάζουν ύποπτα αποτελέσματα, παραπέμπονται.

516 από τις 2.108 μαστογραφίες κρίθηκαν ύποπτες, δηλ. ποσοστό 24.4%, γεγονός που οδήγησε στην περαιτέρω διερεύνηση των περιστατικών αυτών, με υπέρηχο ή με εντοπιστική μαστογραφία όπου χρειάστηκε. Από τα περιστατικά που ελέγχθηκαν 31 γυναίκες είχαν παθολογικά ευρήματα, σε 7 εκ των οποίων ήταν ξεκάθαρο το ca μαστού, ενώ 23 γυναίκες χρειάστηκαν βιοψία για την τελική επιβεβαίωση. Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, 19 από τις 23 ωφελούμενες που υπεβλήθησαν σε βιοψία, είχαν όντως ca μαστού, δηλαδή συνολικά 26 στις 2108 (ποσοστό 1,23%) από τις φαινομενικά υγιείς γυναίκες που ελέγχθηκαν στο πρόγραμμα παρουσίαζαν Ca μαστού χωρίς να το ξέρουν». Ο κ.Πατούλης τόνισε ότι η όλη πεμπτουσία του προγράμματος ήταν ότι επρόκειτο για μία ομάδα πληθυσμού που αν δε συμμετείχε στο πρόγραμμα, δε θα είχε την οικονομική δυνατότητα να ελεγχθεί και να παραπεμφθεί έγκαιρα και έγκυρα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα «Αυτή είναι η σημασία του προσυμπωματικού ελέγχου που σώζει ζωές».

Η  Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγ. Ανάργυροι κ. Μαίρη Γρηγοροπούλου, με τη σειρά της δήλωσε ότι ως τώρα στο Κέντρο Μαστού του Νοσκομείου στην οδό Τίρθνθο 2 Πατήσια, έχουν πραγματοποιηθεί 35.000 μαστογραφίες, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι το 34% των γυναικών που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία, δεν είχαν κάνει ποτέ καμία εξέταση μαστού. Μιλώντας για το πρόγραμμα η κα Γρηγοροπούλου δήλωσε ότι: «Οι γυναίκες που υποβλήθηκαν σε μαστογραφία καλούνται για επανεξέταση κάθε 16-18 μήνες, ανάλογα με το ιστορικό τους», ενώ εξαίροντας το εθελοντικό πνεύμα όλων των επιστημόνων που συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, κατέληξε λέγοντας: Σε ένα περιβάλλον οικονομικής, αλλά κυρίως αξιακής και θεσμικής κρίσης, οι εθελοντικές πρωτοβουλίες μπορούν να μας θυμίσουν ότι η προσφορά στον συνάνθρωπο μπορεί να διαμορφώσει στην πράξη την ανοικτή κοινωνία των πολιτών που λαμβάνει πρόνοια για τους ασθενέστερους και τους μη προνομιούχους.»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.