Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία 1 στους 4 εφήβους στην Κύπρο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

1 στους 4 εφήβους στην Κύπρο θύμα σεξουαλικής κακοποίησης

981127_Drug-abuse-by-teens_620Έρευνα στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συμβουλίου της Ευρώπης για τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε βάρος των παιδιών, που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Λεβέντη, διενεργήθηκε στην Κύπρο με τα αποτελέσματα να παγώνουν την κοινή γνώμη και την πολιτική κοινότητα του νησιού.

Από στοιχεία έρευνας που κατατέθηκαν στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης για τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση ανηλίκων και της κυρωθείσας σε νόμο Σύμβασης Λανζαροτε του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου 2015, προέκυψε πως το 23,8% των εφήβων και νέων της Κύπρου ηλικίας 15 μέχρι 22 ετών υπέστησαν τουλάχιστον μία φορά βίαιη συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την έρευνα, η παρενόχληση μέσω διαδικτύου ή κινητού τηλεφώνου ανήλθε στο 23,8%. Οι καταγεγραμμένες, στην έρευνα περιπτώσεις που ζητήθηκε από ανήλικο να κάνει σεξ ή άλλες σεξουαλικού περιεχομένου πράξεις με αντάλλαγμα χρήματα, ή άλλες μορφές δωροδοκίας, ανήλθε στο 1,7%.

Η μετάβαση σε άλλη επαρχία ή τα κατεχόμενα για να εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις με οικονομική ανταμοιβή ανήλθε 0,8%, ενώ η εκπόρνευση ανήλθε σε ποσοστό 1,9%.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας το 1% υπέστη και τις 3 μορφές σεξουαλικής κακοποίησης (κακοποίηση, παρενόχληση, εκπόρνευση), το 10,8% δύο μορφές και το 19,6% μία μορφή.

Σημαντικό στοιχείο της έρευνας που επεσήμαναν οι Βουλευτές είναι το γεγονός ότι μόνο το 14% ζήτησε βοήθεια εκ των οποίων το 8% το ανέφερε σε ειδικό. Το ποσοστό αναφοράς στους γονείς ή κηδεμόνες ανήλθε στο 6%.

Οι βουλευτές εξέφρασαν δυσφορία για το γεγονός ότι η έρευνα διενεργήθηκε μόνο μεταξύ εφήβων και νέων, άνω των 15 ετών καθώς όπως εκτιμούν τα σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος των παιδιών συμβαίνουν και σε πολύ μικρότερες ηλικίες στις οποίες τα παιδιά χρήζουν ακόμα μεγαλύτερης προστασίας. Δεν κατέστη δυνατή η έρευνα μεταξύ παιδιών μικρότερης ηλικίας επειδή δεν δόθηκε άδεια από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.