10η Γιορτή Παραμυθιών Κέας «Πάμε Γιορτή!» (25-29/7)

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών διοργανώνει και τη φετινή χρονιά την επιτυχημένη 10η Γιορτή Παραμυθιών που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως και τις 29 Ιουλίου στην Κέα.

Είναι η πρώτη φορά στην Ελλάδα που ένα Φεστιβάλ σαν τη Γιορτή Παραμυθιών, συμπληρώνει τόσα χρόνια συνεχούς και επιτυχούς παρουσίας. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ με διεθνή φήμη που προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική πολιτιστική παράδοση, τονίζοντας τη διαχρονικότητα και την πολυσημία τους. Παράλληλα αποτελεί ένα χώρο συνάντησης πολιτισμών και διαπολιτισμικής ανταλλαγής, μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών ειδών τέχνης, που συνομιλούν και εκφράζονται με θεματικό άξονα το παραμύθι.

Η φετινή Γιορτή Παραμυθιών δεν θα έχει, όπως οι προηγούμενες, μια γενική θεματολογία αλλά διαφορετικές θεματικές ενότητες, οι οποίες θα αναπτυχθούν στις τέσσερις αρχαίες πόλεις του νησιού, την Καρθαία, την Ποιήεσσα, την Κορησσό και την Ιουλίδα. Η «Τετράπολις», όπως λεγόταν κατά την αρχαιότητα η Κέα, θα βάλει τα γιορτινά της για να μας αφηγηθεί ιστορίες και παραμύθια που έρχονται απ’ τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα -και που μας ταξιδεύουν ακόμα μακρύτερα…

ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν αφιέρωμα στους δημοφιλείς παραμυθάδες, ομιλία της κοινωνικής ανθρωπολόγου Άννας Αγγελοπούλου με θέμα «Τα Παραμύθια των Γκριμ», έκθεση για το έργο των αδελφών Γκριμ, εργαστήριο λόγου και πηλού για παιδιά, καθώς και αφηγήσεις παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους, που έχει σχεδιάσει η καλλιτεχνική ομάδα «Μύθος».

Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί επετειακή έκθεση για τα 10 χρόνια Γιορτής Παραμυθιών με σπάνιο υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια των 10 αυτών χρόνων. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν έργα γνωστών ζωγράφων και εικαστικών που φιλοτέχνησαν για την Γιορτή από το 2003 έως σήμερα. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί και στην Κέα κατά την διάρκεια της 10ης Γιορτής Παραμυθιών και έχει τίτλο: “Η συνωμοσία των στοιχείων της φύσης”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 12 Μαΐου στο χώρο του Μουσείου Κεραμεικής. Την ίδια μέρα θα γίνει και η επίσημη παρουσίαση της αφίσας για τη 10η Γιορτή Παραμυθιών, που φιλοτεχνήθηκε από το ζωγράφο – εικαστικό Βασίλη Σολιδάκη.

Οι παρευρισκόμενοι μπορούν να απολαύσουν εκτός από τις άλλες εκδηλώσεις, παραδοσιακά τζιώτικα κεράσματα, να παρακολουθήσουν ζωντανά παραδοσιακά τραγούδια και χορούς της Τζιας με τη συνοδεία της τσαμπούνας και του τουμπιού από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κέας «Σιμωνίδης ο Κείος».

Κέντρο Μελέτης και Διάδοση Μύθων και Παραμυθιών
Κορησσία – Κέα
2104313332