10λογος Ηλιοπροστασίας

Ο ήλιος έχει αρχίσει και γίνεται όλο και πιο απειλητικός, όχι απλά ζεστός. Και παρόλο που όλοι γνωρίζουμε πόσο απαραίτητα είναι τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνουμε απέναντι στις “εχθρικές” ακτίνες του, ιδίως κατά τους μήνες της έντονης ηλιοφάνειας, αλλά και σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, εμείς πολύ συχνά, τα αμελούμε.

Ας δούμε τι μας συμβουλεύουν οι ειδικοί από το Κέντρο Υγείας και Ομορφιάς Symmetria:

1. Μην αστειεύεστε με τον ήλιο. Χρησιμοποιείτε αντηλιακό 365 ημέρες το χρόνο, είτε βρίσκεστε στην πόλη, είτε στην εξοχή, ακόμα κι όταν έχει συννεφιά.

2. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία, φοράτε επιπλέον καπέλο και γυαλιά. Η σκιά δεν προστατεύει απόλυτα από τον ήλιο.

3. Παρατηρείτε συχνά τους σπίλους στο σώμα σας. Αν δείτε διαφορά στη συμπεριφορά τους, στο χρώμα, στο σχήμα, στο μέγεθος, στη συμμετρία, στα όρια και στην υφή, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας. Το ίδιο πρέπει να κάνετε κι όταν ένας σπίλος αιμορραγεί ή προκαλεί φαγούρα.

4. Στην παραλία, αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ. Τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, περιορίστε όσο το δυνατόν την έκθεση στον ήλιο.

5. Εφαρμόστε το αντηλιακό σας μισή ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο.

6 Ανανεώνετε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες και οπωσδήποτε κάθε φορά που βγαίνετε από τη θάλασσα ή κάνετε σπορ.

7. Μην χρησιμοποιείτε αντηλιακό που αγοράσατε την περασμένη χρονιά, εφόσον δεν διατηρείται σε κατάλληλες συνθήκες. Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης του προϊόντος και το χρονικό διάστημα μετά το άνοιγμα (PAO) που το αντηλιακό διατηρεί τις προστατευτικές του ιδιότητες.

8. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα που φαίνεται να έχουν υποστεί αλλοιώσεις στη συσκευασία ή εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα όταν αυτά εκτίθενται προς πώληση σε εξωτερικούς χώρους μαγαζιών.

9. Φροντίστε τα μικρά παιδιά, ώστε να μην εκτίθενται στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά και ένα ανοιχτόχρωμο μπλουζάκι που να καλύπτει το σώμα τους. Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό στη μύτη και στα αφτιά τους.

10. Τα βρέφη ως 6 μηνών απαγορεύεται να εκτίθενται στον ήλιο. Ο ήλιος είναι η κινητήριος δύναμη της ζωής. Η σημασία του στην εξέλιξη και τη διατήρηση της ζωής στην γη είναι πολύ σημαντική, καθώς με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης ο ήλιος γίνεται πηγή ζωής για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς του πλανήτη μας.

** Ευχαριστούμε το Κέντρο Υγείας και Ομορφιάς Symmetria για τη συνεργασία.

Symmetria, Ethnikis Antistaseos 66, 152 31 Halandri, Athens, Greece

Tel: +30 210 6745 555
www.symmetria.com