10 εντολές… για «οικολογική» κουζίνα

Όλοι οι άνθρωποι περνάμε αρκετό από τον χρόνο μας κάνοντας κάτι για το φαγητό μας. Μας αρέσει να τρώμε, να μαγειρεύουμε για φίλους μας να κάνουμε την ιεροτελεστία μας για ένα τραπέζι και να απολαύσουμε όλες τις παραμέτρους ενός γεύματος με τους φίλους μας.

Όλες αυτές οι επιλογές μας έχουν άμεσο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Από την περιοχή προέλευσης του φαγητού μας ως το είδος της τροφής, από τα ζιζανιοκτόνα και τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται, μέχρι την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή και τη επεξεργασία τους.

Ίσως να έχετε ακούσει ότι αν τρώτε βιολογικά και τοπικά προϊόντα, μπορείτε να κάνετε τη διαφορά, αλλά κάποιες φορές ίσως να φαίνεται υπερβολικό.

Σύμφωνα με την Atlanta Journal-Constitution, οι παρακάτω 10 τρόποι, θα σας βοηθήσουν να μειώσετε την επίδρασή σας στο περιβάλλον από τη διατροφή σας:

1.Ξεχάστε τα μπουκάλια
Το εμφιαλωμένο νερό «καταναλώνει» αρκετά καύσιμα για την παραγωγή, μεταφορά και αποθήκευσή του. Καλύτερα να πίνετε από τη βρύση σας, χρησιμοποιώντας ένα καλό φίλτρο για να πίνετε καθαρό νερό.
2.Αγοράζετε τοπικά προϊόντα
Όταν αγοράζουμε προϊόντα από μακρινές περιοχές, συμβάλλετε στην κατανάλωση καυσίμων για τη μεταφορά τους. Αγοράστε πιο κοντινά, άρα και πιο φρέσκα προϊόντα, από τοπικές φάρμες, λαϊκές αγορές κοκ.
3.Σταματήστε τα είδη μίας χρήσης
Αντί να χρησιμοποιείτε μίας χρήσης ποτηράκια, αγοράστε ποτήρια γυάλινα ή έστω πλαστικά, τα οποία ξαναχρησιμοποιούνται. Έτσι εξοικονομείται αρκετούς περιβαλλοντικούς πόρους.
4.Αποφύγετε τις υπερβολικές συσκευασίες
Αγοράστε μεγαλύτερης περιεκτικότητας συσκευασίες, αν ξέρετε ότι θα τα χρησιμοποιήσετε. Επιλέξετε ακόμα, συσκευασίες με λιγότερο πλαστικό.
5.Χρησιμοποιείτε μία τσάντα για ψώνια
Οι πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιούμε στα ψώνια μας, απαιτούν πόρους για την παραγωγή και διανομή τους και καταλήγουν στα σκουπίδια μας…
6.Πρασινίστε το περιβάλλον σας
Τα νεαρά φυτά απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι μας, ενώ μπορούν να αποτελέσουν καταφύγιο και τροφή για την πανίδα. Μας συνδέουν με τη Φύση. Φυτέψτε λοιπόν φυτά στο μπαλκόνι ή τον κήπο σας, σε μία γλάστρα στην κουζίνα σας. Φυτέψτε βότανα που θα χρησιμοποιήσετε φρέσκα στο μαγείρεμά σας.
7.Καταναλώστε λιγότερο κρέας
Το κρέας είναι μία τροφή ενεργοβόρα, ενώ οι φάρμες παραγωγής μολύνουν υπερβολικά το περιβάλλον. Μειώνοντας την κατανάλωση κρέατος, μειώνεται αυτά τα προβλήματα.
8.Επιλέξτε – Χρησιμοποιήστε τις συσκευές σας με σοφία
Σβήνετε τις συσκευές σας όταν δεν τις χρησιμοποιείτε (όχι στην κατάσταση αναμονής), Επιλέξτε συσκευές με καλύτερη ενεργειακή απόδοση.
9.Μαγειρέψτε
Προγραμματίστε τον χρόνο σας, ώστε να μαγειρέψετε κάτι για να φάτε (και στη δουλειά σας), αντί να παραγγείλετε απ’ έξω. Μειώνετε έτσι τις συσκευασίες που χρησιμοποιούνται και τα καύσιμα για τη μεταφορά τους.
10.Εκπαιδευθείτε
Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη σπατάλη και την άσκοπη κατανάλωση σε νερό, ενέργεια, χαρτί, τροφή, καύσιμα κοκ.

http://www.lifeinbalance.gr/portal/index.php?option=ozo_content&perform=view&id=455&Itemid=49