Κυριακή 20 Απριλίου
μη Κρατικά Πανεπιστήμια

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα

Με βάση τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Παιδείας. 

Η εκπαίδευση αποτελεί έναν από τους πυλώνες της κοινωνικής προόδου και ανάπτυξης κάθε χώρας. Την περίοδο αυτή, η Ελλάδα διανύει μια νέα φάση στον τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, με την εισαγωγή νομοθετικών ρυθμίσεων που θα επιτρέψουν τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων», που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη είναι μια ιστορική στιγμή για την εκπαιδευτική πολιτική της χώρας. Με βάση την παρουσίασή του, δείτε παρακάτω 10 ερωταπαντήσεις για τα Μη Κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

10 ερωτήσεις και απαντήσεις για τα μη Κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα

1. Τι προβλέπει το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου– Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων» που παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης;

Το νομοσχέδιο παρουσιάζει τις βασικές διατάξεις για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα, θέτοντας σαφείς όρους και κριτήρια για τη λειτουργία τους.

2. Ποιο είναι το κύριο κριτήριο πρόσβασης των Ελλήνων φοιτητών στα μη κρατικά πανεπιστήμια σύμφωνα με το νομοσχέδιο;

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν πιάσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του πεδίου τους κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις.

3. Πότε αναμένεται να ξεκινήσουν να δέχονται αιτήσεις φοιτητών τα μη κρατικά πανεπιστήμια σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας;

Αναμένεται να ξεκινήσουν να δέχονται αιτήσεις από το Σεπτέμβριο του 2025.

4. Τι προϋποθέσεις απαιτούνται για την άδεια λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων;

Για την άδεια λειτουργίας απαιτείται εγγυητική επιστολή ύψους 500.000 ευρώ και τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι αναγνωρισμένα στη χώρα τους.

5. Τι ποσοστό του τζίρου από τα δίδακτρα πρέπει να χορηγούν ως υποτροφίες τα μη κρατικά πανεπιστήμια;

Τα μη κρατικά πανεπιστήμια πρέπει να χορηγούν υποτροφίες αντιστοιχούντα στο 5% του τζίρου από τα δίδακτρα.

6. Ποια πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ίδρυση παραρτημάτων στην Ελλάδα;

Ανάμεσα στα πανεπιστήμια που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι το Sorbonne, το Yale, το Johns Hopkings, το Duke, το New York University και το Rochester Institute of Technology.

7. Ποιες είναι οι απαιτήσεις για τα μέλη ΔΕΠ ως προς την απασχόληση σε μη κρατικό πανεπιστήμιο;

Τα μέλη ΔΕΠ δεν μπορούν να υπηρετούν ταυτόχρονα στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και να διδάσκουν σε μη κρατικό πανεπιστήμιο, δηλώνοντας έτσι την απαγόρευση ασυμβίβαστου μεταξύ των δύο αυτών θέσεων.

8. Ποιο είναι το πλεονέκτημα της αυτόματης αναγνώρισης πτυχίων από το υπουργείο Παιδείας;

Η αυτόματη αναγνώριση των πτυχίων από το υπουργείο Παιδείας εξασφαλίζει την απλούστευση των διαδικασιών για τους αποφοίτους, καθώς δεν απαιτείται πλέον η αναγνώριση από το ΔΟΑΤΑΠ.

9. Ποια είναι η θέση του υπουργού Παιδείας σχετικά με τις καταλήψεις στα ελληνικά πανεπιστήμια;

Ο υπουργός Παιδείας θεωρεί ότι οι καταλήψεις υπονομεύουν τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια, προτιμώντας το διάλογο ως μέσο επίλυσης των διαφορών αντί για τη βία και τις καταστροφές.

10. Ποιες είναι οι κύριες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο;

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικά πανεπιστήμια, τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων, την ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και την πλήρη διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου, μεταξύ άλλων.

Ροή Ειδήσεων