10 φραστικά λάθη που πρέπει να σταματήσουμε να κάνουμε

Όχι 10 αλλά δεκάδες είναι τα λάθη που κάνουμε στη χρήση της ελληνικής γλώσσας, είτε επειδή δεν μάθαμε ποτέ να μιλάμε και να γράφουμε ολόσωστα, είτε επειδή δεν διαβάζουμε ως ενήλικες τόσο πολύ, με αποτέλεσμα να ξεχνάμε και να χάνουμε την επαφή με τον ορθό λόγο.

Και ενώ καθόμαστε σχεδόν καθημερινά στο πλευρό των παιδιών μας, προκειμένου να τα βοηθήσουμε να μάθουν την ορθογραφία, και ενώ τα «κατσαδιάζουμε» όταν τα γραπτά τους είναι ανορθόγραφα, τα δικά μας λάθη δεν τα προσέχουμε σχεδόν ποτέ.

Θα έπρεπε, όμως, γιατί η ορθογραφία και σωστή χρήση των λέξεων και φράσεων, πέρα από το ότι υποδηλώνει καλή μόρφωση, παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στην καλή μεταξύ μας επικοινωνία.

Η λίστα, λοιπόν, με τα συχνά φραστικά λάθη που οι περισσότεροι κάνουμε, την οποία δημοσίευσε πρόσφατα το Νομικό Σπουδαστήριο Α. Προυσανίδη αποδεικνύεται πολύτιμη! Από αυτήν ξεχωρίσαμε 10 σημεία, στα οποία την «πατάμε» συχνότερα. Είστε βέβαιοι, ότι τα γνωρίζετε;

Κολόνα ή κολώνα; Το σωστό είναι «κολόνα», εκ του ιταλικού «Colonna».

Κολόνια ή κολώνια; Το σωστό είναι «κολόνια», εκ του γαλλικού «eau de Cologne» που στα ιταλικά έγινε «colonia».

Παλικάρι, παληκάρι ή παλλικάρι; Το σωστό είναι το «παλληκάρι», εκ του μεσαιωνικού «παλληκάριον», υποκοριστικό του αρχαίου «πάλλαξ» [=έφηβος].

Σβήνω ή σβύνω; Το σωστό είναι «σβήνω», από το ρήμα «σβεννύω», αόριστος «έσβην».

Βαθιά ή βαθειά; Το ορθότερο είναι «βαθιά» (το «βαθειά» αποτελεί λόγια έκφραση).

Οφελώ ή ωφελώ; Το σωστό είναι «ωφελώ» [=κάνω κάτι χρήσιμο, ευεργετώ]. Γίνεται συχνά σύγχυση με το «οφείλω» [=χρωστώ].

Γλείφω ή γλύφω; Πρόκειται για διαφορετικές λέξεις. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιούμε τη γλώσσα γλιστρώντας την πάνω σε μία επιφάνεια, ενώ στη δεύτερη χρησιμοποιούμε την γλυφίδα για να λαξεύσουμε την πέτρα (ή άλλο υλικό) και να φτιάξουμε «γλυπτό».

Ξύδι ή ξίδι; Το σωστό είναι «ξίδι», από το «οξίδιον» και όχι από το «οξύς».

Κτήριο ή κτίριο; Το σωστό είναι το «κτήριο» (η λέξη ετυμολογείται από το «οικητήριο»).

Παντρεύομαι και νυμφεύομαι: Λανθασμένα έχει επικρατήσει το πρώτο ρήμα και για τα δύο φύλα, ως δηλωτικό της πράξης του γάμου. Το σωστό ρήμα για την γυναίκα είναι το «παντρεύομαι» και για τον άντρα το «νυμφεύομαι».