10 πλεονεκτήματα του αριστερόχειρα

Η αλήθεια είναι ότι όλα έχουν φτιαχτεί με βάση τους δεξιόχειρες ανθρώπους και λογικό αφού είναι συντριπτική πλειοψηφία σε σχέση με τους αριστερόχειρες…Από την άλλη και εκείνοι (οι αριστερόχειρες) καταλήγουν συχνά να διαμαρτύρονται -και δικαιολογημένα- για την ανισότητα αυτή…Τελικά όμως υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα.

Παρακάτω θα δείτε  μια λίστα που συμπεριλαμβάνει 10 αποδεδειγμένα οφέλη του να είσαι αριστερόχειρας.

Με μόνο περίπου το 10% του πληθυσμού να είναι αριστερόχειρες, μιλάμε για μια σοβαρή μειοψηφία. Παλιότερα μάλιστα θεωρούνταν και λάθος ή απέδιδαν σ αυτό το χαρακτηριστικό πολλά μειονεκτήματα της γενικευμένης συμπεριφοράς του ατόμου, γι αυτό και πίεζαν τα παιδιά εκείνα που είχαν την τάση να γράφουν με το αριστερό να αλλάξουν. Σήμερα -και ευτυχώς- οι αριστερόχειρες άνθρωποι είναι υπερήφανοι για την ασυνήθιστη γραφή τους. Και γιατί όχι; Μετά από όλα, θα πρέπει στο τέλος να »επιβιώσουν» και να αναπτυχθούν σε έναν κόσμο σχεδιασμένο για τους δεξιόχειρες.

10 σημάδια λοιπόν του δείχνουν  ότι το να είσαι αριστερόχειρας ακριβώς είναι μια γενετική ευλογία:

1)Οι αριστερόχειρες έχουν πλεονέκτημα σε πολλά αθλήματα. Είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί στον αθλητισμό και να ξεχωρίσει ένας αριστερόχειρας. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι παίκτες σε όλα τα αθλήματα είναι δεξιόχειρες, δεν έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν στο παιχνίδι σωστά έναν αριστερόχειρα. Αθλήματα στα οποία έχουν σαφές πλεονέκτημα οι αριστερόχειρες είναι το  μπέιζμπολ, το τέννις, η ξιφασκία και η πυγμαχία.

2)Οι αριστερόχειρες  έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι ιδιοφυίες ή να έχουν υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για τους λόγους που συμβαίνει αυτό, αλλά εκείνοι που είναι αριστερόχειρες φαίνεται να αποτελούν ένα δυσανάλογα μεγάλο μέρος των όσων είναι ιδιαίτερα ευφυείς. Για παράδειγμα, 20% του συνόλου των μελών της Mensa είναι αριστερόχειρες! Αν σκεφτεί κανείς ότι λιγότερο από το 10% του συνολικού πληθυσμού είναι αριστερόχειρες, αυτό και μόνο το παράδειγμα αρκεί για να αποδείξει την εξυπνάδα των αριστερόχειρων. Ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτή η ιδιοφυΐα προέρχεται από το γεγονός ότι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου πιο συχνά, επιτρέποντας έτσι αυτά τα άτομα να επεξεργάζονται ευκολότερα μια μεγάλη ποσότητα πληροφοριών.

3)Οι αριστερόχειρες άντρες μπορούν να βγάλουν περισσότερα χρήματα. Όλη αυτή η ιδιοφυΐα πρέπει να οδηγήσει σε κάτι άλλωστε, έτσι δεν είναι; Σύμφωνα με μελέτες,οι αριστερόχειρες άντρες που έχουν σπουδάσει κερδίζουν 15% περισσότερο από τους δεξιόχειρες ομολόγους τους. Τα αίτια αυτής της διαφοράς είναι άγνωστα, αλλά η διαφορά είναι στατιστικά αρκετά σημαντική ώστε να μην είναι απλή εξαίρεση. Περιέργως, όμως, τα αποτελέσματα είναι αρκετά διαφορετικά για τις γυναίκες, με τις αριστερόχειρους να κερδίζουν 5% λιγότερα από ό, τι οι γυναίκες που είναι δεξιόχειρες.

4)Για τους αριστερόχειρες είναι πιο εύκολο να βλέπουν μέσα στο νερό. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ένα από τα οφέλη του να είναι κάποιος αριστερόχειρας είναι ότι είναι σε θέση να προσαρμόσει πιο εύκολα την όραση του, όταν είναι κάτω από το νερό. Ενώ ίσως η δυνατότητα αυτή δεν είναι και πολύ συχνά χρήσιμη , είναι σημαντική αν ζει κοντά στη θάλασσα ή αν του αρέσει το κολύμπι. Αν και δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει κάτι να κάνει με ένα διαφορετικό μέρος του εγκεφάλου που είναι κυρίαρχο στους αριστερόχειρες.

5)Πλεονεκτούν σε ότι έχει να κάνει με multitask. Ένα από τα πλεονεκτήματα του να είσαι αριστερόχειρας είναι ότι αναγκάζεις τον εγκέφαλό σου να σκεφτεί πιο γρήγορα. Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινή ζωή…; Ότι όσοι είναι αριστερόχειρες τους είναι ευκολότερο να ανταποκριθούν σε πολλαπλά καθήκοντα και να ασχοληθούν με ένα μεγάλο όγκο,- μερικές φορές και ανοργάνωτο-   πληροφοριών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συνομιλίες μεταξύ της αριστερής και της δεξιάς πλευράς του εγκεφάλου συμβαίνουν πιο γρήγορα σε αριστερόχειρες ανθρώπους. Και όσο πιο ανεπτυγμένη είναι η αριστερή πλευρά τόσο πιο ισχυρές αυτές οι ικανότητες.

6)Μερικοί αριστερόχειρες έχουν καλύτερη μνήμη. Ενώ δεν ισχύει για όλους όσους είναι αριστερόχειρες, τα δεδομένα από πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που προέρχονται από οικογένειες με αριστερόχειρες τείνουν να έχουν καλύτερη μνήμη. Το περίεργο σχετικά με αυτή τη μελέτη, ωστόσο, είναι ότι τα άτομα δεν πρέπει κατ ‘ανάγκην να είναι οι ίδιοι αριστερόχειρες να έχουν καλύτερη μνήμη… αρκεί να προέρχονται από μια οικογένεια με αριστερόχειρες!

7)Σε γενικές γραμμές, οι αριστόχειρες είναι καλύτεροι σε βιντεοπαιχνίδια. Μερικά από τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν multitaskers αλλά και περισσότερο σκεπτόμενους, έχουν επίσης επίδραση ώστε να είναι καλύτεροι στα βιντεοπαιχνίδια. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Δρ. Cherbuin δείχνει ότι οι αριστερόχειρες είναι καλύτεροι στο να μοιράζουν μεγάλες ποσότητες ερεθισμάτων, καθιστώντας τους πιο αποτελεσματικούς σε παιχνίδια τέτοιου είδους.

8)Οι αριστερόχειρες ανακάμπτουν γρηγορότερα από τους δεξιόχειρες σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου. Ενώ οι λόγοι πίσω από αυτό δεν είναι απολύτως σαφείς, ορισμένοι πιστεύουν ότι συμβάινει γιατί οι αριστερόχειρες ενισχύουν εξίσου καλά και τις δύο πλευρές του εγκεφάλου τους. Επειδή πολλοί αριστερόχειρες  μπορούν να χρησιμοποιούν πολύ καλά και το μη-κυρίαρχο χέρι τους, είναι πιο εύκολο για αυτούς να ανακάμψουν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που ουσιαστικά καταστρέφει μέρος του εγκεφάλου. Φυσικά, η αποκατάσταση από εγκεφαλικό επεισόδιο δεν είναι ποτέ εύκολη, και σε αυτό δεν έχει να κάνει αν κάποιος είναι δεξιόχειρας ή αριστερόχειρας.

9)Οι αριστερόχειρες είναι  περισσότερο αισθαντικοί και οπτικοί τύποι ανθρώπων από ό, τι πρακτικοί γεγονός που τους καθιστά, ιδανικούς για καλλιτεχνικές αναζητήσεις. Οι έρευνες σε φοιτητές έχουν δείξει, ότι το 47% των φοιτητών με καλλιτεχνική κλίση και απόδοση είναι αριστερόχειρες ή με μεικτή ικανότητα και στα δύο χέρια. Δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλοι καλλιτέχνες όπως ο Ντα Βίντσι, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Ραφαήλ και ο Ρέμπραντ, ήταν αριστερόχειρες.

10)Οι αριστερόχειρες μαθαίνουν να οδηγούν πιο εύκολα από τους δεξιόχειρες.  Μια δημοσκόπιση σε σχολή οδήγησης διαπίστωσε ότι το 57% των αριστερόχειρων είχε περάσει με την πρώτη τις εξετάσεις οδήγησης σε σύγκριση με το 47% των δεξιόχειρων. Αυτό είναι εκπληκτικό, αν λάβουμε υπόψη μας, ότι η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχνία έχει σχεδιάσει τα περισσότερα αυτοκίνητα έχοντας βάση τους δεξιόχειρες ανθρώπους.