- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

10 πράγματα για τα οποία δεν πρέπει ποτέ να ζητάνε συγγνώμη οι εργαζόμενες μητέρες

Οι εργαζόμενες μητέρες κάνουν πολλά μέσα στη μέρα, οπότε είναι απόλυτα κατανοητό πολλές φορές να νιώθουν τύψεις ότι ίσως και να αμέλησαν κάποια από τις αρμοδιότητές τους. Όλο αυτό το άγχος και η προσπάθεια να καταφέρουν να ανταποκριθούν επάξια σε ό,τι έχουν επωμιστεί τούς δημιουργεί μια τεράστια πίεση σε σημείο να θέλουν να πουν ένα μεγάλο “Συγγνώμη” όταν δεν προλάβουν μια υποχρέωσή τους.

Αν λοιπόν αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία μαμάδων που επιστρέφοντας στο σπίτι στο τέλος της ημέρας έχετε τύψεις για ό,τι κάνετε ή ενδεχομένως δεν κάνετε λόγω χρόνου και προτεραιοτήτων σας παρουσιάζουμε τις 10 καταστάσεις για τις οποίες δεν θα πρέπει να απολογείστε:

1.Πρέπει να φύγετε την ώρα που τελειώνει το ωράριο σας. Η τήρηση του ωραρίου είναι μια από τις υποχρεώσεις σας. Όταν είστε στην ώρα σας στο ξεκίνημα της δουλειάς γιατί πρέπει να νιώσετε άβολα όταν έρθει η στιγμή να σχολάσετε;

2. Φεύγετε εκτάκτως από τη δουλειά για να πάρετε το παιδί σας. Δεν χρειάζεται να ζητήσετε συγγνώμη για την αναχώρησή σας από την εργασία επειδή πρέπει πάρετε εκτάκτως το παιδί σας από το παιδικό σταθμό ή το σχολείο. Είστε γονέας και έχετε ευθύνες εκτός εργασίας. Πηγαίνετε λοιπόν και κάντε το γονεικό σας καθήκον. Η συγγνώμη δεν είναι απαραίτητη και στην πραγματικότητα διαιωνίζει την ιδέα ότι η ιδιότητά σας ως μαμάς είναι κατά κάποιον τρόπο ένας συμβιβασμός στη δουλειά σας. Δεν είναι!

3. Κάνετε διάλειμμα εν ώρα εργασίας για να αντλήσετε μητρικό γάλα για το μωράκι σας.  Θηλάζουσες εργαζόμενες μανούλες, χαλαρώστε! Αν και δεν είναι πάντα εύκολο με τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική πραγματικότητα, εντούτοις δεν πρέπει να νιώθετε άβολα για αυτή σας την ανάγκη. Είναι μια καθαρά προσωπική σας επιλογή που αφορά τη σίτιση και την ανάπτυξη του μωρού σας.  Αν δεν έχετε το δικό σας γραφείο με πόρτα , μιλήστε με τον εργοδότη σας για να βρείτε έναν άνετο χώρο οπου θα μπορείτε να κάνετε αντλήσεις ανενόχλητα. Οι εργοδότες υποχρεούνται να σας παρέχουν ένα κατάλληλο χώρο μέσα στο χώρο εργασίας χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα ή παρεξήγηση.

4. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επισκέπτεστε συχνά την τουαλέτα λόγω ναυτίας. Η έκφραση συγγνώμης δεν αρμόζει σε περιστάσεις για τι οποίες δεν ευθύνεται το πρόσωπο το οποίο την εκφράζει. Με άλλα λόγια δεν είναι στο χέρι να σας να σταματήσετε τη ναυτία ούτε μπορείτε με ένα μαγικό τρόπο να μετατοπίσετε τη ναυτία ώστε να μην συμβαίνει όταν είστε εν ώρα εργασίας. Η ναυτία στην εγκυμοσύνη είναι αναμενόμενη και απολύτως κατανοητή.

5. Ζητάτε προαγωγή. Είτε λάβετε θετική είτε αρνητική απόκριση στο αίτημά σας για να προαχθείτε σε καλύτερη εργασιακή θέση δεν χρειάζεται να ζητήσετε συγγνώμη επειδή έχετε φιλοδοξία και την επιθυμία να προχωρήσετε. Ο διευθυντής σας θα πρέπει να σας ευχαριστεί που έχετε την προθυμία να ανελιχθείτε επαγγελματικά και αναλάβετε την πρωτοβουλία να αποκτήσετε μεγαλύτερη επαγγλεματικήευθύνη.

6.Ανακοινώνετε την εγκυμοσύνη στην εργασία σας. Μια τέτοιου είδους ανακοίνωση δεν αφήνει περιθώρια για να ζητήσετε συγγνώμη. Μπορεί να αισθάνεστε ένοχες για το γεγονός ότι πλέον τα καθήκοντά σας θα ανακατανεμηθούν στους συναδέλφους σας ώστε να “ελαφρυνθείτε”αλλά πρόκειται σαφώς για μια ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή σας που αναπόφευκτα θα επηρεάσει ως ένα βαθμό και τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις λόγω ανωτέρας βίας.

7.Επιθυμείτε αναπροσαρμογή του ωραρίου εργασίας. Από τη στιγμή που έχετε αποφασίσει ότι το ισχύον καθεστώς ωραρίου δεν σας βολεύει λόγω αυξημένων οικογενειακών υποχρεώσεων δεν πρέπει να αισθάνεστε άσχημα όταν έρχεται η στιγμή να το συζητήσετε με το αφεντικό σας. Αν υπάρχει καλή θέληση θα βρεθεί η πολυπόθητη λύση που θα ικανοποιεί πλήρως και τις δύο πλευρές χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα τόσο στο οικογενειακό όσο και στο εργασιακό περιβάλλον.

8. Αγαπάτε τη δουλειά σας και θέλετε να προσφέρετε από το επαγγελματικό σας πόστο. Είναι γεγονός ότι όλοι μας εργαζόμαστε για τα προς το ζην αλλά δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχή αν αγαπάμε αυτό που κάνουμε στο επαγγελματικό πεδίο. Αν υπολογίσουμε ότι στην εργασία μας περνάμε τουλάχιστον 8 ώρες ημερησίως, τότε είναι αναμενόμενο να θέλουμε να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα καθήκοντα που έχουμε αναλάβει. Μια εργαζόμενη μητέρα δεν πρέπει να νιώθει τύψεις που ενδιαφέρεται για τη δουλειά της και θέλει να δίνει τον καλύετρο της εαυτό.

9. Πρέπει να δουλέψετε Σαββατοκύριακο ή μέχρι αργά το βράδυ στο σπίτι. Αν η φύση της δουλειάς σας είναι τέτοια που θα χρειστεί κάποια στιγμή να δουλέψετε Σαββατοκύριακο εκτός ωραρίου ή πρεπει να δουλέψετε μέχρι αργά το βράδυ στο σπίτι για κάποιο project που επείγει, μπορεί να νιώσετε ότι πρέπει να απολογηθείτε στο σύντροφο ή στα παιδιά σας που δεν τους αφιερώνετε τη δεδομένη στιγμή το μερίδιο χρόνου που δικαιωματικά τους αναλογεί αλλά ουσιαστικά είναι μια από τις υποχρεώσεις που καλώς ή κακώς συνεπάγεται η επιλογή σας να εργάζεστε. Μπορείτε να το παρουσιάσετε και ως κάτι αντίστοιχο με τις σχολικές εργασίες των παιδιών που πρέπει να κάνουν στο σπίτι.

10. Κάνετε χρήση της άδειας μητρότητας. Η άδεια μητρότητας είναι ένα νόμιμο δικαίωμα της εργαζόμενης γυναίκας.  Στον ιδιωτικό τομέα, οι μητέρες, ανεξάρτητα με την σχέση εργασίας που έχουν, δικαιούνται άδεια τοκετού και λοχείας συνολικής διάρκειας 17 εβδομάδων (119 ημέρες). Από αυτές, οι 56 ημέρες είναι πριν τον τοκετό και οι 63 μετά.Ο χρόνος αυτός αμείβεται κανονικά. Εάν μια μητέρα, ωστόσο δεν κάνει χρήση του μειωμένου ωραρίου, δικαιούται 9 μήνες άδεια με αποδοχές μετά την άδεια λοχείας.  Στον δημόσιο τομέα, οι μητέρες δικαιούνται άδεια μητρότητας με πλήρεις αποδοχές για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 3 μήνες μετά, ενώ έχουν το δικαίωμα να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών για 2 χρόνια.  Δεν πρέπει να νιώθετε ένοχες που κάνετε χρήση των δικαιωμάτων σας. Η εργασία σας θα είναι εκεί όταν επιστρέψετε και η λήψη άδειας μητρότητας δεν σημαίνει ότι δεν νοιάζεστε για τη δουλειά σας ή την καριέρα σας.