10 πράγματα που κάθε λάτρης του παγωτού πρέπει να γνωρίζει

Όποιος δηλώσει ότι δεν λατρεύει το παγωτό… θα πει ψέματα. Και ειδικά όταν μιλάμε για σπιτικό παγωτό!

Αν θεωρείτε, όπως εμείς, ότι πρόκειται μακράν για το καλύτερο κέρασμα του καλοκαιριού, θα θέλετε σίγουρα να το γνωρίσετε καλύτερα. Ιδού, λοιπόν, δέκα άγνωστες πληροφορίες για το αγαπημένο μας παγωτό, χάρη στις οποίες όχι μόνο θα εντυπωσιάζετε από εδώ και στο εξής τους γύρω σας, αλλά… μπορεί και να το απολαμβάνετε πλέον λίγο περισσότερο!

Και εδώ πρώτοι οι αρχαίοι Έλληνες;

Το παγωτό υπάρχει στην ιστορία των ανθρώπων τόσα πολλά χρόνια που δεν είναι βέβαιο ποιος το πρωτοδημιούργησε. Αυτό που ξέρουμε σίγουρα, όμως, είναι, ότι οι αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν παγωτό -στην πιο ακατέργαστη μορφή του- ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ. Ωστόσο, το πρώτο επίσημο «παγωτατζίδικο» ανά τον κόσμο άνοιξε στη Ν. Υόρκη το 1776. Το δε «παγωτό χωνάκι» εμφανίστηκε το 1904, όταν ένα ζαχαροπλαστείο στην Αμερική ξέμεινε από πιάτα και σέρβιρε το παγωτό σε «τυλιχτές» βάφλες!

Η πιο δημοφιλής γεύση παγωτού ανά τον κόσμο είναι…

Η βανίλια! Ακολουθούν η σοκολάτα και η φράουλα. Στις μέρες μας, σε μορφή παγωτού διατίθενται ακόμα και οι πιο απροσδόκητες γεύσεις, όπως αβοκάντο, σκόρδο (!), πιπεριές χαλαπένιος και… πίκλες! Στα μίγματα για Παγωτό ΓΙΩΤΗΣ πάντως, θα βρείτε τους 7 πιο αγαπημένους συνδυασμούς γεύσεων: Παγωτό Σοκολάτα με σιρόπι σοκολάτας, Βανίλια με σιρόπι σοκολάτας, Φράουλα με σιρόπι φράουλα, Καϊμάκι με σιρόπι βύσσινο, Cookies & Cream με τραγανά μπισκότα, Παρφέ Βανίλια με κουβερτούρα σε σταγόνες και Παγωτό Παρφέ Σοκολάτα με κουβερτούρα γάλακτος σε σταγόνες.

Ωστόσο…

Το παγωτό σοκολάτα ήταν αυτό που εφευρέθηκε πρώτο. Η βανίλια κατάφερε, βέβαια, εύκολα να πάρει τη ρεβάνς στις προτιμήσεις, ίσως επειδή χρησιμοποιείται συχνότερα ως βάση για άλλα γλυκά.

Τα υλικά της πρώτης χειρόγραφης συνταγής θα σας… αηδιάσουν!

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, στην πρώτη χειρόγραφη συνταγή παγωτού που βρέθηκε ποτέ -γραμμένη το 1668 από μια Αγγλίδα ευγενή ονόματι Lady Anne Fanshawe- αναφέρεται, ότι πρώτα βράζεις κρέμα με μοσχοκάρυδο (καλά μέχρι εδώ). Στη συνέχεια, όμως, για να δώσεις γεύση, χρησιμοποιείς ανθό πορτοκαλιού ή αμπάρο με λίγη ζάχαρη. Δεν ξέρετε τι είναι το αμπάρο; Πρόκειται για μια κολλώδη ουσία που προέρχεται από τις εκκρίσεις της φάλαινας –κάτι σαν εμετός φάλαινας. Στο παρελθόν χρησιμοποιούσαν αυτή την ουσία, που βρίσκεται στην επιφάνεια της θάλασσας εκεί που συχνάζουν φάλαινες, για να φτιάχνουν κεριά ή αρώματα.

Το παγωτό κάποτε αποτελούσε είδος πολυτελείας

Τα παλιά τα χρόνια, το παγωτό θεωρείτο… γλυκό πολυτελείας που μόνο η ελίτ του δυτικού κόσμου μπορούσε να απολαμβάνει. Το αντιμετώπιζαν ως κάτι εξαιρετικά πρωτότυπο και εξωτικό και παρέμεινε έτσι έως τις αρχές του 1800. Ο λόγος ήταν, ότι μόνο οι αριστοκράτες μπορούσαν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος των εισαγόμενων πρώτων υλών του (π.χ. βανίλια), αλλά και στις ιδιαιτερότητες της αποθήκευσής του σε ψυχρούς χώρους.

Το παγωτό έχει «ταξιδέψει» σε όλη τη γη –αλλά όχι στο διάστημα

Αν είστε εξαιρετικά… γκουρμέ τύποι και λάτρεις της υψηλής γαστρονομίας, θα έχετε σίγουρα ακούσει για το «Παγωτό των Αστροναυτών», το λεγόμενο Cosmik Freeze-Dried Ice Cream. Πρόκειται για ένα παγωτό που παράγεται με τη μέθοδο της λυοφιλοποίησης, δηλαδή την ψύξη και στη συνέχεια αφυδάτωση του τροφίμου, ώστε να μην υπόκειται σε αλλοίωση. Η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής παγωτού χρησιμοποιείται για τον ανεφοδιασμό των αστροναυτών στα ταξίδια τους. Στην Ελλάδα δεν το έχουμε δει ακόμα –ούτε, όμως, και οι αστροναύτες στο διάστημα!

Υπάρχει ένα απλό κόλπο για να αντιμετωπίσεις το «πάγωμα του εγκεφάλου» από παγωτό (το λεγόμενο: brain freeze)

Η επίσημη ορολογία της κατάστασης αυτής είναι γαγγλιονευραλγία της σφαινοπαλατίνης και συμβαίνει όταν οι αισθητήρες θερμοκρασίας που υπάρχουν στο πάνω μέρος του στόματός μας παγώνουν πριν ο οργανισμός προλάβει να εξισορροπήσει τη σωστή θερμοκρασία και τότε τα νεύρα στέλνουν μήνυμα στον εγκέφαλο, ότι… κάτι δεν πάει καλά εκεί κάτω! Τη στιγμή εκείνη που τρώμε το παγωτό, λοιπόν, έχουμε έντονο πονοκέφαλο. Για να αντιμετωπίσετε το πάγωμα του εγκεφάλου, κρατήστε τη γλώσσα σας στο πάνω μέρος του στόματός σας. Έτσι θα ζεστάνετε τους αισθητήρες και θα απομακρύνετε την… κατάσταση πανικού από τον εγκέφαλό σας.

Χρειάζεστε 600ml γάλακτος για να φτιάξετε 2,5 λίτρα παγωτού ΓΙΩΤΗΣ

Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας σπιτικό Παγωτό ΓΙΩΤΗΣ! Για την παρασκευή του θα χρειαστείτε ένα απλό μίξερ, 600ml φρέσκο γάλα και 10 λεπτά από το χρόνο σας για να έχετε 2,5 λίτρα λαχταριστού σπιτικού παγωτού, σε 7 υπέροχες γεύσεις.

Ξέρουμε πλέον πόσες «γλυψιές» χρειάζονται για να τελειώσει μια μπάλα παγωτό!

Ο μαγικός αριθμός είναι… 50! Και για να το επιβεβαιώσουμε, ετοιμάζουμε ευθύς αμέσως ένα σπιτικό παγωτό ΓΙΩΤΗΣ σοκολάτα και… σας αποχαιρετούμε!