10 συμπεριφορές που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς στη σχολική ζωή των παιδιών

Όποια συμβουλή δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους, εκείνα θα την ακολουθήσουν. Ωστόσο, πολλές φορές οι συμβουλές των γονέων μπορεί να ενισχύουν τον ανταγωνισμό στο σχολικό περιβάλλον ή να ενδυναμώνουν αντιδραστικές συμπεριφορές του παιδιού προς τους δασκάλους ή τους συμμαθητές του.
Επίσης, η γενικότερη συμπεριφορά του γονέα προς τη σχολική ζωή του παιδιού έχει σπουδαίο αντίκτυπο στο ίδιο.

Στο άρθρο που ακολουθεί παρουσιάζονται ορισμένες συμπεριφορές που συμβουλεύω τους γονείς να αποφεύγουν σχετικά με τη σχολική καθημερινότητα του παιδιού:

1.     Αντιμετωπίστε το σχολείο σαν μία υποχρέωση που έχει το παιδί, στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί αναλόγως (π.χ.Να ξέρει ότι πρέπει να κάνει τις ασκήσεις που έχει και όχι να είναι αδιάβαστος την επόμενη μέρα).

2.     Το παιδί να μάθει να ανταποκρίνεται στις σχολικές του υποχρεώσεις μόνο του, από μικρή ηλικία.

3.     Όταν το παιδί αναζητήσει τη βοήθειά σας σχετικά με κάποιο σχολικό μάθημα, να του δείξετε ότι είστε δίπλα του για να το βοηθήσετε, αλλά όχι για να διεκπεραιώσετε εσείς την όποια υποχρέωση έχει (π.χ.επίλυση ενός προβλήματος στα μαθηματικά).

4.     Αποφεύγετε να ακυρώνετε το ρόλο του δασκάλου στο παιδί (π.χ. «Σας βάζει πάρα πολλές εργασίες», «Δεν είναι καλός δάσκαλος»). Οποιαδήποτε ένσταση έχετε σχετικά με τον τρόπο του δασκάλου απευθυνθείτε στον ίδιο, αν το κρίνετε αναγκαίο.

5.     Προσπαθήστε να μη συγκρίνετε τη σχολική επίδοση του παιδιού σας με αυτή των συμμαθητών του (π.χ. η Ελένη και ο Δημήτρης έγραψαν καλύτερα από σένα στην ιστορία).

6.     Μην ενισχύετε τον ανταγωνισμό με τα άλλα παιδιά (π.χ. «Εσύ να γράψεις καλύτερα στα μαθηματικά από την Ελένη»).

7.     Μην επιπλήττετε με άσχημο τρόπο το παιδί σας όταν η σχολική του επίδοση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας.

8.     Προσπαθήστε να μην προβάλλετε στο παιδί σας την ανάγκη επίτευξης δικών σας ανεκπλήρωτων στόχων (π.χ. Επειδή θέλατε να ασκήσετε ένα επάγγελμα και δεν το κάνατε, πρέπει το παιδί να το ακολουθήσει ή αντίστοιχα κάποια τέχνη).

9.     Μην επιβαρύνετε το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού από μικρή ηλικία (αθλητικές δραστηριότητες, ενασχόληση με τέχνες).Αφήστε το ίδιο να διαλέξει αν θέλει να ασχοληθεί με κάποια από τις παραπάνω δραστηριότητες.

10. Είναι χρήσιμο για το παιδί να έχει σε καθημερινή βάση ελεύθερο χρόνο για να ξεκουραστεί και να παίξει πριν κοιμηθεί.

Συχνά οι γονείς προκειμένου να δώσουν τα εφόδια για μία καλή επαγγελματική πορεία στα παιδιά τους, υιοθετούν συμπεριφορές που δεν αποδίδουν με τον τρόπο που οι ίδιοι πιστεύουν.

Ο ρόλος του γονέα ως συμμάχου δίπλα στο παιδί που διανύει το ταξίδι του προς τη γνώση, ενισχύει το κίνητρό του για προσπάθεια και βελτίωση της σχολικής του επίδοσης.

Ειδάλλως, το παιδί θα εκδηλώσει απέχθεια προς το σχολείο και σε κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με αυτό. Τέλος, για οποιοδήποτε προβληματισμό έχουν οι γονείς, δεν πρέπει να διστάσουν να ζητήσουν την γνώμη ενός ειδικού.

 

   Μαρία Βράιλα 

Ψυχολόγος

Ροή Ειδήσεων