- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

10 βιβλία που μαθαίνουν στα παιδιά πώς να θωρακίζονται από κάθε μορφής κίνδυνο

Το Infokids.gr συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 10 πρωτότυπα και άκρως ενδιαφέροντα παιδικά βιβλία που αποτελούν την ιδανική αφορμή για να διδάξουμε στα παιδιά πώς να θωρακίζονται από κάθε μορφής κίνδυνο. Στις σελίδες τους πραγματεύονται “δύσκολα” θέματα που πολλές φορές και οι ίδιοι οι γονείς αναζητούν τρόπο για να τα εξηγήσουν στα παιδιά. Έχουν γραφεί από ειδικούς και παρέχουν έγκυρες πληροφορίες στα μέτρα του παιδιού ανάλογα με την ηλικία του ώστε να μην του προκαλούν σύγχυση.

Επειδή όλοι οι γονείς θέλουμε να προστατέψουμε τα παιδιά μας, συνήθως αγχωνόμαστε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πούμε, μην μπερδευτούν, μη φοβηθούν, μην αγχωθούν. Όλα αυτά μπορεί να συμβούν και είναι σημαντικό να τα επιτρέψουμε, να τα ακούσουμε (ξανά και ξανά), να τα συζητήσουμε και να τα αγκαλιάσουμε όσο χρειάζεται. Με την ανάγνωση των εν λόγω βιβλίων η διαχείριση των δύσκολων ερωτήσεων των παιδιών αλλά και η καθοδήγησή μας ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο σωστά ενημερωμένα τα παιδιά μας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν θα γίνει ευκολότερη.

Ρίνα η Αστερίνα, δεν έχει μυστικά από τη μαμά

Περίπου 1 στα 5 παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης. Το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο, ούτε “μακριά από εμάς” όπως ευχόμαστε. Και το μέσο που έχουμε για να προστατέψουμε τα παιδιά μας είναι η επικοινωνία και η ενημέρωση. Πόσο εύκολο είναι όμως να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σεξουαλική παρενόχληση; Και πώς θα το κάνουμε; Με τι λόγια και με τι αφορμή; H δημοσιογράφος, Ελένη Δασκαλάκη, έγραψε ένα παραμύθι για την σεξουαλική παρενόχληση που δίνει την αφορμή και τα λόγια στους γονείς και τα παιδιά να συζητήσουν αυτό το δύσκολο αλλά σημαντικό θέμα με τα παιδιά τους.  Το βιβλίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στα βιβλιοπωλεία σε λίγες ημέρες.

Η μικρή Ρίνα, μια γλυκιά αστερίνα, ζούσε σε μια συνηθισμένη γειτονιά του βυθού μιας συνηθισμένης θάλασσας. Όποτε η Ρίνα και η μαμά της έβγαιναν βόλτα χαιρετούσαν τους γείτονές τους: την Κυρία Ανεμώνα και το συγκάτοικό της, το μικρό ψάρι Κλόουν, τα περήφανα Κόκκινα Κοράλλια που πάντα έγερναν ευγενικά την κορυφή τους όταν περνούσαν και φυσικά τους κοντινότερους γείτονές τους, τον Κύριο και την Κυρία Αχινoύ. [….] Ώσπου μια μέρα ο Κύριος Αχινός τύλιξε τα χέρια του γύρω από τη Ρίνα και την ανέβασε πάνω στο σκαμνί. Αλλά δεν την άφησε και μάλιστα… τα χέρια του… σαν να την έσφιγγαν πολύ, τόσο που η Ρίνα αισθανόταν παράξενα.

Συγγραφέας: Ελένη Δασκαλάκη

Εκδόσεις: Σοκόλη

Για παιδιά 5+

Δε θα χαθώ ποτέ!

Η Λουλού και η μαμά της πάνε στην πόλη για ψώνια. Στην αγορά έχει πολλή βαβούρα και η Λουλού έχει καρφώσει τα μάτια στο κόκκινο παλτό της μαμάς της για να μην τη χάσει. Δυστυχώς, όμως, δε συμβαίνει το ίδιο με ένα μικρό αγόρι που στέκεται μόνο του δίπλα στον πάγκο με τα φρούτα… Και μόνο η σκέψη ότι ένα παιδί μπορεί να χαθεί μέσα σε πολύ κόσμο είναι εφιαλτική. Τι θα κάνει το παιδί αν χάσει τους γονείς του ή μπερδευτεί και χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από κάποιον ξένο; Ποιον μπορεί να εμπιστευτεί; Ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο με συμβουλές και οδηγίες για το πώς πρέπει να αντιδράσουν γονείς και παιδιά σε μια τέτοια περίπτωση.

Θα το βρείτε εδώ [2]

Συγγραφέας: Geisler Dagmar
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Για παιδιά 5+

Η Δώρα και το δώρο της

Η Δώρα είναι νέα γυμνάστρια και έχει εξειδικευθεί στη σχολική διαμεσολάβηση. Είναι η πρέσβειρα της Σχολικής Διαμεσολάβησης. Φιλοδοξεί να κάνει γνωστό το θεσμό της σχολικής διαμεσολάβησης, της διαδικασίας δηλαδή μέσα από την οποία επιτυγχάνεται άμεσα και ειρηνικά, η επίλυση των συγκρούσεων και διαφορών που δημιουργούνται μεταξύ των μαθητών. Σκοπός της διάδοσης του θεσμού σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, είναι η αποτελεσματική και ουσιαστική αντιμετώπιση του φαινόμενου του bullying. Το βιβλίο δεν διδάσκει τη σχολική διαμεσολάβηση με κανόνες και στερεότυπες αντιδράσεις ή ενέργειες καθώς με ιδιαίτερες πτυχές και συμβολισμούς στοχεύει στην αφύπνιση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας.Στόχος της Δώρας, της σχολικής διαμεσολαβήτριας που συστήνεται για πρώτη φορά μέσω αυτού του βιβλίου, είναι να αποτελέσει την πρέσβειρα της σχολικής διαμεσολάβησης και να καταστήσει οικείο το θεσμό σε παιδιά, νέους, γονείς, δασκάλους, στο σχολείο και την οικογένεια. Να εμφυσήσει την κουλτούρα του διαλόγου, της επικοινωνίας, του αλληλοσεβασμού και της αλληλοκατανόησης  στις νεαρές ηλικίες και να εδραιώσει αξίες που θα μεταμορφώσουν ολόκληρη την κοινωνία μας.

Θα το βρείτε εδώ [3]

Συγγραφέας: Αλεξία Κ. Κουκκουλλή

Για παιδιά 8+

Ο Μπεν και το cyberbullying

Τα πράγματα είναι απλά: Η ζωή είναι ωραία! Ιδίως όταν σε περιβάλει ένα αχτύπητο παρεάκι από καλούς φίλους και όμορφα κορίτσια στο σχολείο. Ο Μπεν φτάνει στο πέρασμα από την παιδικότητα στην εφηβεία. Από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Από την απλή συμπάθεια στον έρωτα…  Η τεχνολογία θρονιάζει για τα καλά στη ζωή του. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται «εργαλείο» για να επικοινωνεί και να νιώθει ανεξάρτητος. Όλα όμως αλλάζουν όταν στη ζωή του εμφανίζεται ο ΤΙΜΩΡΟΣ του διαδικτύου. Ο ΤΙΜΩΡΟΣ εκφοβίζει, επιτίθεται και είναι αποφασισμένος να κυνηγήσει τον έφηβο μαθητή μέχρι το τέλος. Θα καταφέρει ο Μπεν να ξεφύγει από τις απειλές και το bullying και να ξαναγυρίσει στην φυσιολογική του ζωή; Ποιους κανόνες πρέπει να εφαρμόσει για να ξεφύγει από τον εκφοβισμό και τον τρόμο; Η οικογένειά του είναι δίπλα του την κρίσιμη στιγμή;  Βρείτε τις απαντήσεις στο βιβλίο και ακούστε μια συμβουλή που σας δίνουν οι συγγραφείς:  Οτιδήποτε σας απασχολεί στο διαδίκτυο ή στην πραγματική σας ζωή και σας κάνει να αισθάνεστε άβολα, να το λέτε άμεσα στους γονείς σας!

Θα το βρείτε εδώ [4]

Συγγραφείς: Μάνος Σφακιανάκης, Βέρα Αθανασίου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Για παιδιά 11+

Τι τους θέλουμε τους νόμους; Ταξίδι στη χώρα της Μπανανομίας

Τι τους θέλουμε τους νόμους; αναρωτιούνται ο Θέμης και η Θέτις σʼ αυτό το βιβλίο. Δεν θα ήμασταν πιο ελεύθεροι χωρίς αυτούς; Για να το διαπιστώσουν, ταξιδεύουν με την παρότρυνση της σοφής κουκουβάγιας στη χώρα της Μπανανομίας. Μια χώρα, όπου οι κάτοικοι ζουν χωρίς νόμους και κανόνες και καθένας κάνει ό,τι θέλει. Προς μεγάλη έκπληξή τους δυσάρεστες εκπλήξεις τους περιμένουν εκεί: σκουπίδια και μόλυνση, κυκλοφοριακό κομφούζιο, κλέφτες που τους αρπάζουν τα πράγματα και στρατηγοί και βασιλιάδες που φτιάχνουν ο καθένας κι από έναν δικό του, αυθαίρετο νόμο. Με τον τρόπο αυτόν, ο Θέμης και η Θέτις συνειδητοποιούν τη χρησιμότητα του νόμου, αλλά όχι οποιουδήποτε νόμου: μαθαίνουν ότι νόμος που αξίζει να τον τηρούμε είναι μόνο εκείνος που θεσπίζεται από όργανα δημοκρατικά εκλεγμένα και με τη νόμιμη, δημοκρατική διαδικασία. Στην ίδια σειρά λογοτεχνικών βιβλίων γνώσεων κυκλοφορούν και άλλοι τίτλοι. Η σειρά απευθύνεται στους νεαρούς αναγνώστες αλλά και στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, προτρέποντάς αυτούς να διαβάσουν τις ιστορίες αυτές μαζί με τα παιδιά και να συζητήσουν στη συνέχεια για τα κρίσιμα ζητήματα που αναδεικνύονται. Η σειρά έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θα το βρείτε εδώ [5]

Συγγραφέας: Λίλη Σκουλαρίκη

Εκδόσεις: Παιδική Νομική Βιβλιοθήκη

Για παιδιά 5+

Οι εχθροί και οι ήρωες του σώματός σου

Οι αναγνώστες παρακολουθούν τον ιό του κοινού κρυολογήµατος να εισβάλλει στο ανθρώπινο σώµα και τα βακτήρια να εισβάλλουν στο σώµα µέσα από ένα µικρό τραύµα. Αυτοί είναι οι εχθροί του σώµατος, αλλά καταπολεµούνται από τα ηρωικά αντισώµατα – που παράγονται από το ίδιο το σώµα µας για να προστατευτούµε από αυτούς τους βλαβερούς µικροσκοπικούς εισβολείς. Η σειρά αυτή γράφτηκε από τον Patrick A. Baeuerle, Ph.D., καταξιωµένο επιστήµονα στο πεδίο της βιοχηµείας και της µοριακής βιολογίας, µαζί µε τον Norbert Landa, µε σπουδαία εµπειρία στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά.

Θα το βρείτε εδώ [6]

Συγγραφείς: Norbert Landa

Εκδόσεις: Παρισιανού

Για παιδιά 7+

Πού πας κύριε Εγκέλαδε μέρα μεσημέρι;

Ο Κος Εγκέλαδος φαντάζει ΤΡΟΜΕΡΟΣ στα μάτια του μικρού Ιάσoνα και αυτό… μέχρι την ημέρα που ο Κος Εγκέλαδος επισκέπτεται την πόλη του και τον καλεί ο Ιάσoνας σπίτι του για μια συζήτηση μεταξύ τους. Εκεί, συνειδητοποιεί ότι όταν οι άνθρωποι παίρνουν τα σωστά μέτρα προφύλαξης, δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από αυτό το φυσικό φαινόμενο.

Θα το βρείτε εδώ [7]

Συγγραφέας: Αμπαριώτη Αθανασία

Εκδόσεις Αέναον

Για παιδιά 5+

Δεν πάω πουθενά με ξένους

Το σχολείο τελείωσε. Όλοι οι συμμαθητές της Μελίνας έχουν φύγει. Μόνο εκείνη περιμένει υπομονετικά έξω στο πεζοδρόμιο. Μια κυρία περνάει από μπροστά της. “Έλα μαζί μου”, της λέει. “Δεν έρχομαι, γιατί δε σας ξέρω”, απαντά η Μελίνα. Κι όσο κι αν επιμείνει η κυρία, η Μελίνα θα περιμένει, όπως της είπε να κάνει η μαμά… Μια ιστορία που εξηγεί με όμορφο τρόπο στα παιδιά ότι δεν πρέπει να ακολουθούν ποτέ τους ξένους αλλά να ακούνε πάντα τους γονείς τους.

Θα το βρείτε εδώ [8]

Συγγραφέας: Ντάγκμαρ Γκαίσλερ

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Για παιδιά 3+

Πρωτο… βοηθήματα

Τα παιδιά, παρέα με τους τέσσερις κεντρικούς ήρωες του βιβλίου, τον Άκη, τον Κλώνη, την πεταλουδίτσα Χαρά και το πουλάκι Λουκουρούκου, θεατρικοποιούν τις παραμυθοιστορίες του βιβλίου και με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνουν να παρέχουν πρώτες βοήθειες σε διάφορες περιπτώσεις ατυχημάτων (ρινορραγία, στραμπούληγμα, καρούμπαλο, λιποθυμία, εγκαύματα,πνιγμονή κ.ά). Η παιδαγωγική προσέγγιση των εννοιών των πρώτων βοηθειών γίνεται με ευχάριστο τρόπο, ενώ μέσα από την πρακτική άσκηση και την ενεργό συμμετοχή και εξοικείωση τους με το υλικό (π.χ. γάζες, επιδέσμους κτλ.) τα παιδιά βιώνουν τη χαρά της γνώσης και την αίσθηση της προσφοράς και ουσιαστικής βοήθειας στο συνάνθρωπο.

Θα το βρείτε εδώ [9]

Συγγραφέας: Λεντζή, Αμαλία Π.

Εκδόσεις: Νίκας/ Ελληνική Παιδεία

Σελίδες: 32

Για παιδιά 5+

Πού πήγε η Ιωάννα, μαμά;

[…] “Πού πήγε η Ιωάννα, μαμά;” “Πού πήγε; Έλα, έλα να παίξουμε ένα κρυφτό…” Και παίξαμε ένα διαφορετικό κρυφτό ανάμεσα σε “λέξεις, σε τραγούδια, στη θάλασσα, στον ήλιο” ψάχνοντας να βρούμε που πήγε. Χάθηκε ή ταξίδεψε για μια χώρα αέρινη, νεφελένια, τη “χώρα της μνήμης”; […] “Με μεστό, περιεκτικό, συγκινητικό αλλά και απλό τρόπο μπορούμε, με βοηθό μας το εξαιρετικό παραμύθι της Γαρυφαλιάς Τεριζάκη, να περάσουμε χέρι χέρι με τα παιδιά μας το τούνελ του πένθους και να γίνουμε πιο δυνατοί άνθρωποι”. Μπαντή Παναγιώτα, Παιδοψυχίατρος

Θα το βρείτε εδώ [10]

Συγγραφέας: Γαρυφαλιά Τεριζάκη

Εκδόσεις: Οσελότος

Για παιδιά 5+