10 χρόνια υπεύθυνης διαχείρισης και προστασίας των υδάτινων πόρων – Αποστολή σε 29 νησιά με σημαντικές δράσεις

53 συστήματα συλλογής βρόχινου νερού & 3 μονάδες παραγωγής πόσιμου νερού, 49.000 κάτοικοι ωφελούνται καθημερινά και
204.605.000 λίτρα νερού εξοικονομούνται ετησίως. Αυτός είναι ο σημαντικός απολογισμός της δράσης της Coca-Cola Τρία Έψιλον και της The Coca-Cola Company στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.
Για το λόγο αυτό, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού έχει αυτήν τη χρονιά ιδιαίτερη αξία, καθώς συμπληρώνονται 10 χρόνια από την έναρξη του προγράμματος «Αποστολή Νερό» που υλοποιείται από το 2006, ενώ από το 2011 υποστηρίζεται οικονομικά από το The Coca-Cola Foundation.

Σειρά προγραμμάτων για την ορθολογική διαχείριση υδάτινων πόρων και την ενημέρωση του κοινού, πραγματοποιούνται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, με στόχο να συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου της λειψυδρίας και στην προστασία της καλής οικολογικής κατάστασης των υγροτόπων και των παράκτιων οικοσυστημάτων. Παράλληλα, τα προγράμματα στοχεύουν στην κοινωνική ευαισθητοποίηση για την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων, αλλά και στον ανοικτό διάλογο με κοινωνικούς εταίρους.

Σύρος
Σύρος

Μια από τις πιο σημαντικές πρωτοβουλίες στα 10 χρόνια του προγράμματος «Αποστολή Νερό» είναι η αντιμετώπιση της λειψυδρίας σε νησιά του Αιγαίου, μέσα από το «Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων» που υλοποιούν οι εταιρείες από το 2008 σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean (GWPMed) και τις τοπικές αρχές των νησιών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το σχεδιασμό και υλοποίηση ήπιων παρεμβάσεων και έργων υποδομής σε δημόσια κτίρια και χώρους, για τη συλλογή και επαναχρησιμοποίηση του βρόχινου νερού, καθώς και τη συνολική εξοικονόμηση νερού και την εκπαίδευση μαθητών και καθηγητών.

Το «Πρόγραμμα Συλλογής Όμβριων Υδάτων» έχει συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών ζωής 49.000 κατοίκων σε 29 νησιά των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

 • Μερικά ακόμη συνοπτικά αποτελέσματα του προγράμματος είναι τα εξής:
  204.605.000 λίτρα νερού εξοικονομούνται ετησίως, που αντιστοιχούν στην ετήσια
  οικιακή κατανάλωση 2.800 ατόμων, επιστρέφονται στην τοπική κοινωνία, κυρίως
  για δευτερογενείς χρήσεις
 •  Εγκαταστάθηκαν ή επισκευάσθηκαν 53 συστήματα
  συλλογής βρόχινου νερού, 3 μονάδες παραγωγής πόσιμου
  νερού κι 1 σύστημα ανακύκλωσης γκρίζου νερού
 •  10.590 μαθητές και 2.150 εκπαιδευτικοί έχουν
  συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το Δώρο της
  Βροχής» που υλοποιείται σε συνεργασία με το
  Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον,
  τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜΙΟ-ΕCSDE)
 •  2.400 οικιακές συσκευές εξοικονόμησης νερού έχουν
  διανεμηθεί στα νησιά
 •  200 τεχνικοί εκπαιδεύτηκαν

Φολέγανδρος
Φολέγανδρος

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα των πρώτων 10 χρόνων και η θερμή ανταπόκριση φορέων και κοινού αποτελούν μεγάλη ευθύνη και το πιο σημαντικό κίνητρο, για να συνεχίσουν η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η The Coca-Cola Company στην Ελλάδα, να επενδύουν έμπρακτα και με συνέπεια, στην υπεύθυνη διαχείριση και την προστασία των υδάτινων πόρων.