«100 δάκρυα για τα θύματα του ρατσισμού» αποτυπώνονται στην έκθεση φωτογραφίας των Γιατρών του Κόσμου (από 18/9)

stratakis 50x60 sta 150 forex118Ο ρατσισμός είναι υπαρκτός ακόμα και σήμερα που θα έπρεπε να έχουμε αφήσει πίσω μας τις προκαταλήψεις και τα στερότυπα του παρελθόντος. Η ιδέα της πολυπολιτισμικότητας δεν γίνεται αρεστή σε πολλούς με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα της κακής εννοούμενης διαφορετικότητας ως προς το χρώμα, το φύλο και την καταγωγή.

Τα αθώα θύματα του ρατσισμού υπομένουν σιωπηλά την ταπείνωσή τους. Ο πόνος τους βουβός αλλά τα δάκρυα αρκούν για να σπάσουν το θόρυβο της σιωπής. Υπό τον εμβληματικό τίτλο «100 δάκρυα για τα θύματα του ρατσισμού» ο Dimitris the Athens υπό την σκέπη των Γιατρών του Κόσμου φωτογραφίζει και μας καλεί να δούμε μια έκθεση αφιερωμένη σε 100 γυναίκες από τις χιλιάδες που κλαίνε για όσους αποκλείονται από την κοινωνία ως «διαφορετικοί»…

Εκατό γυναίκες που δάκρυσαν για τον ρατσισμό γίνονται η αφορμή για ένα ξεχωριστό φωτογραφικό πρότζεκτ που θα παρουσιάζεται από τις 18 Σεπτεμβρίου στο Metapolis.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης μιλά για το πώς εμπνεύστηκε:

“Θα φανεί παράξενο και είναι η πρώτη φορά που το λέω, αλλά είχα μόλις ξετυλίξει το πλαστικό περιτύλιγμα από ένα σπάνιο βινύλιο των Massive Attack και άκουγα το αγαπημένο Τeardrops όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Ήταν ο πατέρας μου στην άλλη γραμμή και μου είπε πως η μητέρα μου είχε κάποιο πρόβλημα με τα μάτια της. Οι γιατροί είχαν πει πως ήταν ξηροφθαλμία ή κάτι τέτοιο. Εκείνη τη στιγμή μου γεννήθηκε η ιδέα να απαθανατίσω τη στιγμή της οδύνης, το ξέσπασμα και τα δάκρυα στο ανθρώπινο πρόσωπο. Φωτογράφισα δύο γυναίκες στην αρχή, αλλά μετά αποφάσισα πως ήθελα να το κάνω πιο μεγάλο και πιο δυνατό. Οι δύο, έγιναν δέκα και τελικά μέσα σε λίγους μήνες είχα φωτογραφίσει εκατό γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου και μόνες τους εθελοντικά συμμετείχαν. Δεν είναι διαλεγμένες γυναίκες και δεν φωτογραφήθηκαν επειδή είναι γνωστές.”


Εγκαίνια έκθεσης
: Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 20.00

Διάρκεια έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου- 27 Σεπτεμβρίου 2014

Ώρες Λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 18.00-22.00, Σάββατο10.00-13.00 & 18.00-22.00,
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά. Είσοδος Δωρεάν

METAPolis | Φωτογραφία – Τέχνη – Πολιτισμός
Αιόλου 48-50 & Κολοκοτρώνη, Αθήνα
210.32.53.550