10χρονη με σύνδρομο σύνθετου περιοχικού πόνου: “Πονάω ακόμα και όταν με αγκαλιάζουν οι γονείς μου”

Τις τελευταίες ώρες το γύρο του διαδικτύου κάνει η συγκλονιστική εξομολόγηση ενός 10χρονου κοριτσιού, της Bella Macey από την Αυστραλία, που έχει διαγνωστεί με το σύνδρομο CRPS (Σύνδρομο σύνθετου περιοχικού πόνου) μια ιδιαίτερη κατηγορία συνδρόμων πόνου με στοιχεία καυσαλγίας, συμμετοχή του αυτόνομου νευρικού συστήματος και ιδιαίτερη αντοχή σε συντηρητικές θεραπείες, με ή χωρίς τραυματισμό νεύρων.

Το σπάνιο επώδυνο σύνδρομο που έχει κάνει την καθημερινότητά της εφιάλτη

Η 10χρονη Bella βαθμολογεί την ένταση του πόνου 10 στα 10. «Είναι όλα αιχμηρά, καίει, τσούζει, είναι όλα επώδυνα. Είναι διαφορετικός πόνος (που) δεν ήξερα ποτέ ότι ήταν πιθανός» αναφέρει η ίδια.

«Ούτε μπάνιο δεν μπορώ να κάνω»

Τον πρώτο μήνα που διαγνώστηκε η Bella θυμάται το ένα της πόδι να παραλύει και ακόμη και οι απλές κινήσεις να γίνονται ανυπόφορες.

Όπως λέει δεν μπορεί να κάνει μπάνιο, δεν μπορεί να ακουμπήσει επάνω της σεντόνι, ούτε καν χαρτομάντηλο, ειδάλλως θα ουρλιάξει από τον πόνο.

Όλα ξεκίνησαν όταν έπαθε μια μικρή μόλυνση στο πόδι της, με αποτέλεσμα αυτό να πρηστεί ενώ βρισκόταν σε διακοπές μαζί με την οικογένειά της. Σύντομα το πρήξιμο επεκτάθηκε και άρχισε να πονάει ολόκληρο το πόδι της.

Μόλις γύρισαν πίσω στη Μελβούρνη, εισήχθη εσπευσμένα στο νοσοκομείο με τους γιατρούς αρχικά να αδυνατούν να καταλάβουν τι πάει λάθος.

Η λοίμωξη που ήταν η αρχή του εφιάλτη για την 10χρονη

Η Bella έλαβε στο μεταξύ ισχυρά αντιβιοτικά, τα οποία αποδείχθηκαν ότι είχαν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στην ανακούφιση του πόνου της. Αφού η λοίμωξη υποχώρησε και ο πόνος παρέμεινε, η Bella διαγνώστηκε με το σύνδρομο CRPS διαβάζουμε στα ΝΕΑ.

Το CRPS επηρεάζει συνήθως μόνο ένα χέρι ή πόδι μετά από προηγούμενο τραυματισμό, όπως κάταγμα ή διάστρεμμα χωρίς νευρική βλάβη. Μετά τη διάγνωσή της, η Bella είναι κατά κύριο λόγο κλινήρης και έχει χάσει την κίνηση στο πόδι της. Μερικές φορές χρειάζεται αναπηρικό καροτσάκι για να κυκλοφορήσει.

Ο πόνος στο πόδι της είναι τόσο έντονος που έχει επίσης αναπτύξει υπερευαισθησία που σημαίνει ότι ένα απλό άγγιγμα μπορεί να την κάνει να πονάει. 

Γονείς, προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα

Στο Νοσοκομείο Παίδων 11χρονος με πνευμονική εμβολή λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού

Συμπτώματα

Το σύνδρομο σύνθετου περιοχικού πόνου ακολουθεί συνήθως 3 στάδια ανάπτυξης:

Στάδιο 1

Το στάδιο αυτό διαρκεί συνήθως 1-3 μήνες και περιλαμβάνει τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • • σοβαρό κάψιμο ή πόνο που αυξάνεται με την αφή
  • • διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του δέρματος μεταξύ ζεστού και κρύου
  • • μυϊκός σπασμός  και πόνο στις αρθρώσεις
  • • αλλαγές στο χρώμα του δέρματος, την εμφάνιση και την υφή. Το δέρμα μπορεί να γίνει ωχρό, κόκκινο, μωβ, ή να έχει στίγματα να φαίνεται λεπτό και γυαλιστερό.
  • • αυξημένη εφίδρωση.

Στάδιο 2
Το στάδιο 2 τυπικά διαρκεί 3-6 μήνες. Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα. Το δέρμα συνεχίζει να αλλάζει. Το επίπεδο του πόνου αυξάνεται. Οι αρθρώσεις γίνονται δύσκαμπτες και οι μύες αποδυναμώνουν.

Στάδιο 3
Εάν το σύνδρομο προχωρήσει χωρίς θεραπεία σε αυτό το σημείο, καθίσταται δύσκολο ή πολύ οδυνηρό να μετακινηθεί το προσβεβλημένο άκρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τους μυς και τους τένοντες σε ατροφία. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να γίνουν μόνιμες.

Η θεραπεία είναι πιο αποτελεσματική όταν ξεκινήσει νωρίς. Επικεντρώνεται  στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου βοηθώντας τους πάσχοντες να αντιμετωπίσουν τον πόνο και να επανέλθουν όσο είναι δυνατόν στο φυσιολογικό τρόπο ζωής τους.
Η πολυπαραγοντική  θεραπευτική προσέγγιση προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Διαβάστε επίσης:

Η 18χρονη πανέμορφη κόρη των Ελένη Πετρουλάκη και Ίλια Ίβιτς αποφοίτησε – Το φόρεμα της βάφτισης και ο συμβολισμός

Οργανώστε ένα καλοκαιρινό παιδικό πάρτι γενεθλίων που θα τους μείνει αξέχαστο

Κρήτη: Εγκεφαλικά νεκρός ο 13χρονος που πνίγηκε και τον επανέφεραν στη ζωή